hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2023. június 8. csütörtök   06:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa
2023. június 16. - szeptember 17. Műcsarnok

  A kiállítás a patafizika témájához kapcsolódó hazai és európai képzőművészetbe nyújt betekintést, különös tekintettel Alfred Jarry diákcsínyből rémbohózattá fejlődött Übü király című drámájának képzőművészetre gyakorolt hatására. A patafizika a világ kifordított, képzeletbeli megoldásainak (ál)tudománya, amely Alfred Jarry francia drámaírótól származik, akit ma a színháztudomány az abszurd dráma ősatyjaként tart számon. Jarry azonban nemcsak a színházművészetre, hanem a századforduló szimbolistáira és a 20. század első felének legnagyobb avantgárd alkotóira is nagy hatással volt.
  
   Bonnard, Toulouse-Lautrec, Rousseau, Picasso alkottak Jarry által inspirálva, majd az 1948-ban létrejött, a patafizikának rendszert és folytonosságot adó, jórészt titokban tevékenykedő nemzetközi Patafizikus Kollégium révén óriási tábora alakult ki a patafizikával foglalkozó alkotóknak. A Kollégium satrapái, azaz vezetői olyan személyek közül kerültek ki, mint Boris Vian, Raymond Queneau, Eugéne Ionesco, de közöttük találjuk Marcel Duchamp-ot, Joan Mirót, Max Ernstet, Jean Dubuffet-t, Maurits Cornelis Eschert és Umberto Ecót is.
  
  A tárlat négy szekcióra bontva mutatja be Jarry és a patafizika hatását, a történeti kontextustól napjainkig.
  Az első szekció a patafizika és az avantgárd kapcsolatát vizsgálja a 20. század első felében. Reprodukciók segítségével bemutatja Alfred Jarry jelentőségét, az Übü dráma létrejöttének körülményeit, Jarry személyes kapcsolatait korának alkotóival és szellemi hatását a művészettörténet legismertebb művészeinek munkáira. Olyan művek új értelmezésének lehetőségét veti fel, mint pl. Duchamp Biciklikerék c. ready-made-je. A kiállítótérben megjelenik továbbá Tillinger Péter Patafizikus Kollégium-tag kiadványgyűjteménye, amely egy eredeti „patafizikus naptárt” is tartalmaz, olyan magyar vonatkozású elnevezésekkel mint a „hunyadi nap” vagy a „Szent Gulyás” ünnep.
  
  A második szekció a hazai színházi Übü király előadásokhoz kapcsolódó különleges vizuális elemekről mutat be válogatást az 1970-es évektől napjainkig. Olyan sajátos képzőművészeti értékkel bíró plakátokat, díszletterveket, jelmezeket, kiadványokat, bábokat sorakoztat fel, amelyek messze túlmutatnak a megszokott színházi vizualitáson, és sokszor önálló, patafizikus alkotásokként is értelmezhetők. Mindeközben a kiállítás arra is kísérletet tesz, hogy feltárja az egyszerre infantilis és hatalomittas gyilkos karakter, Übü, és a mindenkori patafizikus embléma, a spirál szimbolikáját.
  
  A harmadik szekció a patafizika jelenkori nemzetközi szerelmeseinek alkotásaira fókuszál. A tér az észak-olaszországi Soverében található Collage de Pataphysique által 2008-ban megvalósított, Tania Sofia Lorandi által rendezett 1 stuzzicadenti per Jarry c. tárlat utazókiállításra adaptált, válogatott anyagát mutatja be, valamint számos kiadványt és Enrico Baj nagyméretű litográfiáját. Az olasz, európai és dél-amerikai művészek munkái a 34 évesen elhunyt Jarry utolsó kívánságának állítanak emléket: Jarry a halálos ágyán egy fogpiszkálót kért a barátjától, így az Übü-spirál mellett a fogpiszkáló is patafizikus szimbólummá vált.
  
  A kiállítás negyedik szekciója a patafizikával foglalkozó hazai művészek alkotásaiból válogat, akiknek munkáiban az abszurd, a groteszk, az irónia és a hatalmat kijátszó láthatatlan szembeszállás nyilvánul meg. Láthatjuk az első magyar Übü király kiadásához tusrajz-illusztrációt készítő Kondor Béla Az agyatlanítás nótája c. unikális absztrakt monotípiáját. Megjelenik Kováts Albert 1967-es ős-Übüje, a kádári, brezsnyevi rendszer ellen megfogalmazott, kemény váll-lapos, kitüntetésekkel teleaggatott, egyszerre ikonként és bábként megjelenő szovjet katonákra utaló festmény. Fény derül Jovánovics György élete legjobb műveként, egyben patafizikus alkotásként említett, 1970-ben lejátszott hanginstallációjának, a meghekkelt Kossuth-rádió Krónika kivitelezésének részleteire és más, eddig publikálatlan patafizikus akciókra. Szemethy Imre patafizikus jegyzetei a ’90-es években az Élet és Irodalom lapjain, a 11. „páratlan oldalon” a kritikus széljegyzetek alatt jelentek meg. feLugossy László A tévében láttam a hátam c. 2016-os videójával és egy új videóval, Szirtes János két új patafizikus videóval szerepel a kiállításon.
  
  Kurátor: Garami Gréta



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 világveleje    beady eye    fit for a king    symphony x    szabad akarat    heidrik    laár andrás    végső állomás    dan fogelman    guano apes    october file    clairvo    kosheen    gyilkos természet    víg mihály    hills have eye    badacsonytördemic    date night    progness    set your goals    verbunk-punk    virus    blues b.r. others    luis fonsi    balaton  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!