hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. június 7. szerda   06:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hazatért a 200 éves orgona
Korhű hangzásban szólalhat meg ismét a Pannonhalmi Főapátság több mint 200 éves orgonája

  A Boldogasszony-kápolna felújított orgonájának különleges, barokk hangzásvilágát június 24-én a nagyközönség is megismerheti. Az 1820-as hangszert úgy restaurálták, hogy - megfeleljen egykori építője – Elgasz Ferenc eredeti terveinek. A Múzeumok Éjszakáján Dankos Attila, a Veszprémi Főszékesegyház orgonaművésze szólaltatja meg a különleges hangszert. A koncert része a Pannonhalmi Főapátság egész évet átívelő orgonahangverseny-sorozatának, amely immár félévszázados múltra tekint vissza.
  
  Nemcsak az épített és természeti örökség, de a hangszerek tekintetében is különleges hely a pannonhalmi monostor. Dr. Szigeti Kilián bencés szerzetes még az 1970-es években fektette le egy muzeális orgonagyűjtemény alapjait. Egyedülálló gyűjtőmunkájával még a 24. órában tudott megmenteni késő-reneszánsz és korabarokk hangszereket, amelyekre a biztos pusztulás várt. Ezt az értékmentő munkát folytatják a mai szerzetesek is. A Főapátság hét orgonája közül, három XX-XXI. századi, négy pedig a 1700-1800-as évekből való. Ez utóbbiak restaurálását kezdte meg a közösség az elmúlt években. Elsőként a mintegy 300 éves Podkonický-orgona újulhatott meg, mára pedig már a Boldogasszony-kápolna 1820-as hangszere is régi fényében ragyog.
  
   Bors László erdélyi orgonaépítő műhelyéből a napokban érkezett vissza a kápolnába a felújított orgona darabokban. A szakember a helyszínen építette össze aprólékos munkával. Valahogy úgy, ahogy kétszáz évvel ezelőtt tehette ezt Elgasz Ferenc ugyanitt. Győr, akkori egyetlen orgonaépítője kimondottan ide, a kápolnába készítette a hangszert. Az elmúlt két évszázadban többször hozzá kellett nyúlni a hatregiszteres, pozitív orgonához. A felújítások során azonban az esetek többségében nem törekedtek arra, hogy korhűn őrizzék meg a hangszert, hanem az épp beszerezhető alkatrészekkel pótolták az elhasználódott, megrongálódott elemeket.
  
   A Pannonhalmi Főapátság értékmentő munkája részeként az orgonát az egy évig tartó restaurálás során eredeti állapotába állították vissza, Homolya Dávid orgonaszakértő irányításával. 2023. májusában úgy térhetett haza, ahogy azt Elgasz Ferenc 1820-ban megálmodta. A szíjhúzós fújtató mellett azért egy motort is elrejtettek az orgonaládában, hogy egyedül is meg lehessen szólaltatni a hangszert.
   Az orgona már régóta nem csak a liturgikus alkalmakon szolgál, hanem a pannonhalmi koncertéletet is gazdagítja. Lehotka Gábor Liszt Ferenc-díjas orgonaművész is azon játszott az 1970-es lemezfelvételéhez – mondta el Dejcsics Konrád atya, a Főapátság kulturális igazgatója. 2023. június 24-én pedig egy különleges hangszerpárosításban szólal meg ismét a nagyközönség előtt. Dankos Attila orgonaművész mellett, Kárász András Péter csellójátékát élvezheti a hallgatóság a Múzeumok Éjszakáján az igazán egyedi akusztikájú Boldogasszony-kápolnában.
   A koncert a Pannonhalmi Főapátság több mint ötven éves orgonahangverseny-sorozatának új eleme. Ahogy az augusztus 5-i alkalom is, amikor az Orgonák Éjszakáján szintén a Boldogasszony-kápolna most felújított hangszerén szólalnak meg a művek Kiss Zsolt, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagyának tolmácsolásában. Eddig ugyanis hagyományosan Húsvéthétfőn, Szent István király ünnepén, a Zene Világnapján és Karácsony másnapján a Bazilikában csendült fel orgonaszó minden évben, de az idei évtől a sorozat a két esti előadással is kiegészül.
  
  Orgonahangverseny a Múzeumok Éjszakáján (bővebb információ és jegyvásárlás)
  
  Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny-sorozat 2023.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 csempészek    bonobo    radio panic    converge    sterbhaus    ladytron    garbage    billy the kid    richie sambora    sonata artica    jimmy page    martonosi györgy    twilight force    douglas mccarthy    specko jedno    franz ferdinand    21 jump street     rage    bloody roots    wormrot    21 jump street     legion of the damned    kip winger    mais rues des avenue    daedelus (usa) live  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!