hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2023. május 22. hétfő   06:43
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
A Maneskin Budapesten polgárpukkasztott
2023. május 16. Budapest Aréna - Loud Kids Tour Gets Together 22-23

  A Maneskin története olyan, mint egy tündérmese. Négy olasz gimis összeállt 2016-ban, hogy alapítsanak egy rock bandát Rómában, 2023-ban pedig világkörüli turnén járnak, 48 állomással, és a Rolling Stones előzenekaraként lépnek fel Las Vegasban. Ez a négy fiatal, akik közül még egy sincs 25 éves, kifordította néhány év alatt a sarkából a világot. Budapesten május 16-án csaptak egy bulit, a teltházas Arénában. A két pont között természetesen voltak nagyobb állomások, de a csapat lólépésben ugrik egyik nagyobb eseményből a másikba. Reméljük, lelkileg is bírják a lépést tartani a hirtelen jött népszerűséggel.
  
  Kezdetben az utcán zenéltek, majd egyre több fellépési lehetőséget kaptak kisebb klubokban. Az együttes céltudatosan tört előre. Meghatározó, extravagáns külső stílusjegyeket vettek fel, és szabadságot hirdettek, többek között a szexualitásban is, ami időnként botrányos viselkedésbe csap át, de ilyen ez a rock and roll.
  Cserébe valódi hangszereken játszanak, és sokat tesznek azért, hogy a műfaj fennmaradjon. Életkoruk alapján is lázadni hivatottak, és ebben teljesen hitelesek is. 2017-ben az olasz X-faktor tehetségkutatójában a második helyet érték el, amivel országos ismertségre tettek szert. Ennek apropóján, 2021-ben ők képviselték hazájukat az Eurovíziós Dalfesztiválon, amit Zitti E Buoni című dalukkal meg is nyertek.
  
  Innen már nyíltak az ajtók, amik Amerikába is átszivárogtatták a csapatot. Megnyerték az MTV European Music Awards legjobb rock előadónak járó díját is, ami még egyetlen olasz együttesnek sem sikerült. Nevüket Victoria De Angelis választotta. Ő a basszust tépi, félig dán, innen a kötődés a zenekar nevéhez, ami dánul holdfényt jelent.
  A Loud Kids turné egyik állomása eredetileg tavaly lett volna a Barba Negrában, de a vírushelyzet miatt végül ez meghiúsult. Népszerűségük akkorát nőtt 1 év alatt, hogy a koncert helyszínét az Arénába tették át, és több új állomás is bekerült a Gets Louder alnevet kapó turnéba, ami így valóban sokkal hangosabb tud lenni. Tavasszal megjelent harmadik albumuk, Rush címmel, ami a koncert gerincét adta. 23 dalból 15 az új korongról szólt, így két dal kivételével, eljátszották róla valamennyit.
  
  Előzenekar nélkül, kis csúszással kezdtek. Az első számot egy függöny mögül adták elő, aminek lehullásakor szokatlan volt megtapasztalni a közönség elementáris hangját. Régen jártam ilyen koncerten. A fiatalokban van spiritusz, azt kell mondanom.
  Damiano David énekes ujjatlan, ámde feszülő fekete pólóban, és bőr török nadrágban tolta végig ezt a két órát, hihetetlen állóképességgel, ami a pengetősökre is igaz. Victoria De Angelis vett ugyan melltartót, és egy bolerót, de mind a kettő átlátszó volt. Thomas Raggi szoknyában gitározta végig az estét, és folyamatosan mozgásban volt. Gyakorlatilag Ethan Torchio doboson kívül, mindenki utazott a közönség tetején, és folyamatosan élt a színpadon. A dalok között többnyire nem is volt átvezető szöveg. David leghosszabban a biztonsági őrökhöz beszélt, hogy adjanak vizet a közönségnek, ha kérnek.
  
  A sikerekkel párhuzamosan növekszik az együttes angol nyelvű dalainak listája, ami elkerülhetetlen a világsiker miatt, de azért négy olasz dalt elhoztak nekünk is, amit próbált a közönség ugyanúgy velük énekelni. Természetesen nem maradhatott ki a Zitti E Buoni, és a kisszínpadon akusztikusan a Vent’anni, ami alatt gyúltak a telefonok fényei. Szektoronként különböző színű takaró lapokat osztottak a belépéskor a közönségnek, ezért az Aréna úgy nézett ki, mint egy színes karácsonyfa. A romantikus hangulat az If Not For You alatt is megmaradt. Amíg David és Raggi visszamentek a nagyszínpadra, egy drum and bass parti is belefért a repertoárba.
  A koncert különlegessége volt a fénytechnikája, ami elsőre egy passzív elemnek tűnt, de gyakorlatilag minden része mozgatható volt, és ezzel változó és átütő effekteket hoztak létre, ami fontos része volt a színpadképnek.
  
  A szerencsés első soros rajongók, akik valószínűleg órákig álltak kint már délutántól az esőben, a Kool Kids szám alatt felmehettek a színpadra, ahol így már számtalan lengén, de stílusosan öltözött fiatal lány tombolt. Végül David pólója is lekerült, amitől én majdnem megsüketültem, de előfordult már a világtörténelemben, hogy egy vizuális inger akusztikus hatást váltott ki az emberekből.
  Feldolgozásként a Beggin’ című The Four Seasons nóta hangzott el, amivel az X-faktorban taroltak. A zenekar talán legnépszerűbb dala, az I Wanna Be Your Slave visszatért a ráadásban újra, így azt kétszer is hallhatták a fiatal rajongók, és őket kísérő szüleik is, mert belőlük is volt bőven. A Supermodel című szám alatt egy flitteres miniruhában lévő lány, felpattant a pult tetejére a sörcsap mellé, és ott táncolt, ami nem tartott sokáig, mert kedvesen megkérték, hogy szálljon le onnan.
  
  Összességében egy vulkán kitöréshez tudnám hasonlítani a koncertjüket, Kezdetben csak mocorgott a föld, de a végére felrobbantották a színpadot. A közönség abszolút nyitott volt. Rajonganak értük, példaképek lettek a fiatal generáció szemében. Úgy tűnik, a Pokolgépnek igaza volt. „Ameddig a Föld kerek…


Kulcsszavak:
  maneskin 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

2023-ban Budapesten a Maneskin, itt a kislemez

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

MANESKIN - 2023. május 16. BUDAPEST ARÉNA - LOUND KIDS TOUR GETS LOUNDER 22-23
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nin    triptykon    mickey rourke    diamond edge    tranker kata    systemhouse33    white stripes    alice ricciardi    akela    jamie winchester    autopsy    szexhead    xiu xiu    attack attack    petrás jános    incubus    chaoswave    brutal knights    tarja turunen    metal hammer festival    symphonica    heart in hand     király!    rockpart    skyforger  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!