hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. december 5. vasárnap   10:33
nincsen hozzászólás

szerző: András
Stretch Arm Strong, Razor Crusade, Bridge to Solace
2004. október 20., Kék Yuk

  Úgy tűnik, a gödöllői Trafó és a Kultiplex után a Kék Yuk is a hardcore színtér törzshelyei közé kerül, hiszen idén ősszel-télen itt láthattuk a legtöbb ilyen koncertet - az egyik legjobbat október 20-án, amikor a Stretch Arm Strong, a Razor Crusade és a Bridge to Solace lépett fel az óbudai klubban. Három, a műfajt különböző módokon, de egyaránt nagyszerűen interpretáló banda sorakozott fel ezen az estén, az érdekes program tehát eleve adott volt, s ezúttal a többi körülmény sem zavarta meg a jó szórakozást.
  
  A meghirdetett nyolc órai kezdéshez képest alig csúszva kezdte meg a műsort a Bridge to Solace, és hamar kiderült, hogy a nyári jó bulik hangulatát sikerült átmenteniük a lucskos őszbe is. Jakab Zoli a mikrofont kézbe kapva kedvesen közölte, hogy Mi vagyunk a Bridge to Solace, mindenki előrejön, most., aztán nagy elánnal neki is fogtak a műsornak, amely az ismert módon alakult: How Long, These Maps, a nagyon magvas konferansszal felvezetett Believe, Rethink, Paper Bags Gondolkodom rajta, egyáltalán leírjam-e, hogy a hangzás igen tré volt, főleg a koncert elején, de miért is ne, ez a Kék Yuk állandó eposzi jelzője kezd lenni, amit illik használni is mindig. Hasonlatos módon kezd állandó attribútumává válni a Bridge to Solace-nek a feszes játék, ami nagyot dobott ezen a bulin is ugyanúgy, mint a banda, és főleg Zoli jókedve, aki végig noszogatta a közönséget az aktív részvételre, a színpad előtti U alak megszüntetésére és némi mozgásra. Aki ezzel a bulival nem tudott bemelegíteni az est hátralévő részére, az jégből van.
  
  A holland Razor Crusade jó nagyot változott zeneileg azóta, hogy utoljára itt jártak nálunk a Marco Polóban, dallamosabb, rafináltabb, nehezebben ülő irányba fordultak, s ha még nem is forrta ki magát egészen a dolog, szerintem ez az ösvény sem lesz rossz számukra, főleg az új énekes birtokában, aki először mutatkozott be hazánkban. A hangja mindenképpen kellemes volt, nagyot is dobott a produkción, és frontemberként sem szerepelt rosszul, noha a mozgása nem keveset merít a közkedvelt elefánt-a-porcelánboltban koreográfiából: hajmeresztő módon terpeszben ráugrott két kontroll-ládára (szobamosh közben senki ne próbálja ki az otthoni hangfalaival), az egyiket később majdnem sikerült felrúgnia is, nem egyszer pedig tekegolyó módjára bevágta magát az elöl állók közé. A konferanszai nagyon helyénvalók voltak, különösen az, amelyikben elmondta, hogy ők jöttek értünk, nem mi értük (kicsit meggyőzőbb volt egy szimpla meansalottous-nál), meg az, amelyikben feltette a kérdést: ki volt ott az előző budapesti bulijukon, majd belejelentette, hogy ő azok közé tartozik, akik nem, mert akkor még nem volt a banda tagja. A hangszeresek játéka technikai értelemben nem sokat változott a múltkori alkalom óta, maradt ugyanolyan jó, s az előadásmódjuk sem lett kevésbé vehemens annak ellenére, hogy a stílusuk cizellálódott. Főként persze az Infinite Water nagylemezre koncentráltak (olyan dalokkal, mint a The Low Spark, az I Wish You Were Me vagy a This isnt You Holland), de azért elővették például a Team Therapy-t is az Are you Wired-ről, még annak ellenére is egész alaposan bemutatva magukat, hogy igen szűk volt a játékidejük. Szimpatikus banda, ötletes zene, jó teljesítmény érdemes lesz ott lenni jövőre is a Marco Polóban, amikor újra jönnek!

  A főszereplő Stretch Arm Strong magyarországi bemutatkozását bizonyára teljes sikerként és remélhetőleg megismétlendő eseményként is könyvelte el magában mind a zenekar, mind a közönség: egy színpadra termett, jó dalokkal felszerelkezett banda találkozott a Kék Yukban a lehető leghálásabb és leglelkesebb közönséggel, ami csak megadathat. A passionate hardcore jeles képviselői lendületből lökték a nótáikat (mint pl. Outside Looking in, For Now, All Weve Lost, We Bleed, Second Chances, Devil Shoots Devil) a publikum elé, az pedig ezzel a lendülettel kapta szét a klubot, ahogy az a nagykönyvben meg volt írva. Vagy épp a buli ajánlójában, ez a koncert ugyanis pontosan azt adta, amit a beharangozója ígért - vérbeli hardcore-t, sok együtténeklést és pozitív energiát (egyforma hangsúllyal mindkét szón). A moshra ingerlő döngetések és a dallamos témák egyforma sodrással-húzással érkeztek, sőt, számomra ez a koncert azon ritka alkalmak egyike volt, amikor a melodikusabb részek még jobban is tetszettek, mint lemezen, valahogy több volt bennük a dög, határozottabb volt az ízük és magával ragadóbb a hangulatuk. Az pedig a koronája volt az egész bulinak, hogy egy igazi csupaszív, őszinte csapat tette le elénk mindezt, élen a frontemberrel, akitől különösen jó volt a szokott tiszteletkörös mondatokon kívül olyanokat hallani, hogy mennyire tetszett neki Budapest, a Duna, a vár, vagy hogy mennyire szereti az európai emberek nyitottságát. Az ilyesmit ugyanis nem csak úgy megszokásból mondja az ember, szemben mondjuk azzal, hogy kösz, hogy eljöttetek. Kár volna sokat rágni a dolgot, egy ilyen sallangmentesen, egyenesen viselkedő és zenélő bandáról elég kell, hogy legyen sallangmentesen és egyenesen annyit mondani, hogy száz százalékos teljesítményt is nyújtanak. Merem remélni, hogy ugyanolyan hamar visszatalálnak hazánkba, mint mondjuk a Champion vagy a The Promise, az ilyen koncertek ugyanis mindig jól jönnek.
  
  Pláne, ha olyan feszes rendben zajlanak le, mint ez a bizonyos, amit követően még emberi időben haza is lehetett érni - ennek hála a befogadott pozitív energiát nem csapta agyon a háromórányi alvást követő kóma sem, amint az sajnos általában történni szokott. Csupa öröm és élmény volt ez az este, ahogyan annak mindig lenni kéne.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Turnézáró Budapesten: Új lemezével érkezik Dan Patlansky
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar: Maiden feldolgozással és lendületes vendégzenekarral térnek vissza a paródia metal olasz mesterei
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Nanowar: Maiden feldolgozással és lendületes vendégzenekarral térnek vissza a paródia metal olasz mesterei
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Turnézáró Budapesten: Új lemezével érkezik Dan Patlansky
40 éves születésnapi turnén érkezik a Portnoy-jal kiegészült Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Sting újra Budapesten
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the vices    mad caddies    johnny roger    bőrgyári capriccio    tommy emmanuel    balaton sound 2013    metalfest    the lightning thief    táncoló talpak    stadt    blackgates    dad    negarm    totálkár    james mcavoy    four year strong    bartos erika    january jones    twin cobra    witkin    joey jordison    fridvalszki mark    imperial never say die    anneke van giersbergen    atticus  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!