hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2004. december 5. vasárnap   16:58
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
A Konkrét Könyvek kiadó két könyve: A pop pápáról és egy őrült utazásról az Amerikai Álom nyomában


  „A Coke az Coke, és nincs az a pénz, amiért jobb kólát vehetsz, mint a sarki koldus, aki Coke-ot iszik.”
  
  Számtalanszor idézik Andy Warhol, a pop pápájának elhíresült mondatát különböző „idézetes könyvek”. Most végre megérthetjük, mit is jelent a fenti mondat, és ezt a Konkrét Könyvek kiadónak köszönhetjük. A kiadó könyvei között főleg olyan írások találhatóak, melyek néhány éve, évtizede nemhogy megbotránkoztatták volna az olvasóközönséget, de megjelenésük valószínűleg lehetetlen is lett volna. Érdemes kutatni kiadványaik között, mert akad itt egy-két konkrét könyv.
  
  Magam rögtön kettőt kaparintottam meg ezek közül: az egyik Andy Warhol Filozófiája A-tól B-ig és vissza, a másik pedig a napjainkban is aktívan bértollnokoskodó Hunter S. Thompson Félelem és reszketés című gonzo journalism-pszichedelic trip regénye. Előbbi pofátlanul rólunk szól, utóbbi pedig arról, amiről az előbbi.
  
  Andy Warhol az 50-es évektől fogva jó harmincöt éven át rajzolta, festette, filmezte és élte mindazt, amit ma a világról gondolunk. Azok a mítoszaink, melyek a pénzről, a sikerről, a pénzről, a szexről, a pénzről, a művészetről és a bizniszről, a művészet-bizniszről és a bisznisz-művészetről és persze a pénzről szólnak, nem elhanyagolható mértékben az ő fejében születtek meg. Minden értékes, ami eladható, például a farmer és a Coke. A farmert azért szereti, mert megköveteli, hogy gyakran mossák (de csak a Levi´s, a kis zseb miatt), a Coke pedig azért fontos, mert amerikai. Andy Warhol mindaz, ami amerikai.
  
  S ha már Amerika, hát akkor Las Vegas, ha pedig Las Vegas, akkor Félelem és reszketés Las Vegasban - egy kiváló film, aminek láttán eldöntöttem, hogy elolvasom az alapjául szolgáló könyvet is. Nem olyan régen végre megtaláltam, a cím őrült betűtípussal, szétfolyt grafika a borítón: nagyjából ilyennek is képzeltem el. Hosszan elemezhetném, miről szól a Félelem és reszketés Las Vegasban... Mégis jobb, ha ezt az utat mindenki maga járja végig. Már akit érdekel az amerikai új újságírás, akit érdekel egy idegenszívű és egy amerikai őrült utazása a sivatag közepére, ahol a távolról csak néhány szürke betontömbnek tűnő, ám belülről csillogó-villogó világ fogadja a szerencsevadászokat, akik azért jöttek, hogy megtalálják az Amerikai Álmot. Megtalálják? Megtalálják. De ez nem könnyű feladat, mivel „ A csomagtartó olyan volt, mint egy mozgó rendőrségi narkólabor.” Ráadásul későn szánják el magukat, javában üresedik a ´70-es évek. A hippik már nem biztos, hogy hisznek abban, amiben ´68 előtt. (´68: Kennedy, Nixon, Vietnam. Amerika.) „Minden felszabadító mozgalmat szeretek, mert ami korábban misztikus volt,
  érthetővé és unalmasssá válik a felszabadulás után, és így senkinek sem kell úgy érezni, hogy valamiből kimaradt csak azért, mert nem vett részt az eseményben.
” - mondja Andy Warhol, és hozzáteszi: „A ´60-as években, azt gondolom, az emberek elfelejtették, hogy mi az érzelem. És aztán nem hiszem, hogy többé emlékeztek rá. Azt hiszem, ha egyszer valamilyen szemszögből láttad az érzelmeket, többé nem látod valódinak.”
  
  A két könyv együtt hihetetlenül tiszta képet ad arról a bizonyos Amerikai Álomról, és persze túl is lép ezen. Ha hiszünk Hunter S. Thompsonnak, ha elhisszük, hogy „maga a valóság van túlságosan megpörgetve”, közelebb kerülhetünk ahhoz, amit ez a kiüresített, bárgyú világ ránk hagyott. Andy Warhol a filozófia, a Félelem és rettegés Las Vegasban pedig az utolsó túlhajszolt próba ahhoz a folyamathoz, aminek révén megtudjuk, létezik-e az a világ, melyet Andy Warhol alufóliába csavart, színesre festett, letakarított, sokszorosított, majd felragasztott a stúdió falára, miután belekezdett négyezer képébe, hogy megmutassa, képes annyi képet festeni egyetlen nap alatt, amennyit Picasso egész életében összehozott.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mitch tucker    war of ages    macbeth    admiral’s arms    Üllői Úti fuck    paul di’anno    kung fu panda    reggae    a titánok harca    flotsam and jetsam    heaven & hell    sigh    heavy eyes     jonathan liebesman    katatonia    reese witherspoon    vader    zoohacker remake orchestra    polyák lilla    volt 2013    diamond edge    kalála    jackass 3d    christian epidemic    olivia wilde  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!