hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2023. május 10. szerda   06:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A 10 legjob magyar film a franciák szerint


  A közelgő Cannes-i Filmfesztivál most Franciaország felé fordítja a világ figyelmét. Ez adta az ötletet a Magyar Filmadatbázisnak, hogy összeállítsa, melyek jelenleg a legjobbnak tartott magyar - illetve magyar rendező által készített - filmek a franciák szerint. Az Allocine online filmadatbázis adatai alapján készült TOP10 nem hagy kétséget, hogy a franciák kedvence Tarr Béla, akitől négy alkotás is szerepel. A lista legfrissebb darabja a Pieces of a Woman, a franciák által nagyra tartott, legfiatalabb magyar filmes pedig Schwechtje Mihály.
  
  A mafab.hu francia „testvéroldala”, az allocine.fr filmadatbázis adatai alapján készítette el a Franciaországban legkedveltebb magyar filmek TOP10-es listáját, mely számos meglepetést hozott.
  
  1. Sátántangó
  Tarr Béla Krasznahorkai László azonos című regénye alapján 1994-ben bemutatott alkotása az életmű csúcspontja, kultfilmmé vált szerte a világon. A hétórás film ugyanazokat a történéseket más-más szemszögből láttatja. Susan Sontag szerint „ellenállhatatlan és elbűvölő a hét óra minden egyes perce. Szívesen megnézném évente egyszer a hátralevő életemben.” Filmrészlet: https://www.youtube.com
  
  
  
  1. Werckmeister harmóniák
  Tarr Béla 2000-ben készült drámája szintén egy Krasznahorkai regény adaptációja, melyben Tarr egy világállapotot filmez le, Szilágyi Ákos esztéta szavaival: „a reménytelenség taposómalmát, amelyben a katasztrófa nem az, ami bekövetkezett vagy bekövetkezhet, hanem az, ami egyfolytában tart”.
  
  
  
  2. Kárhozat
  Tarr Béla 1986-ban, szintén Krasznahorkai alapján készült alkotásában a történet helyett csak az idő ragadható meg, de az sem múlásában, hanem körkörösségében. Itt hangzik el az a mondat a főszereplő szájából, ami a rendező teljes pályaívét összefoglalja: „A történetek mindig a leépülés történetei.”
  
  3. Fehér tenyér
  Hajdu Szabolcs 2006-ban készült filmjében a fiatal tornász visszaemlékezései mentén az elnyomás és a lázadás összefüggéseit, a kádárista múlt jelenre gyakorolt hatásait, az újrakezdés és megváltás lehetőségeit kutatja.
  
  4. Redl Ezredes
  Érdekes módon nem a Mephisto, hanem Szabó István következő alkotása nyerte el a franciák elismerését. A Cannes-ban a zsűri díját kapott, a legjobb film BAFTA díját elnyert, Golden Globe és Oscar jelölt filmben Szabó a hatalom megszerzéséért és megtartásáért saját magát korrumpáló egyén dilemmáját árnyalta tovább.
  
  5.  Pieces of a Woman
  Mundruczó Kornél kanadai-magyar-amerikai koprodukcióban készült, megrázó erejű drámája egy tragikusan végződő otthonszülés után egy, a gyászában a férjétől és a családjától teljesen elszigetelődő nő érzelmi útján vezeti végig a nézőt. Alakításáért Vanessa Kirby 2021-ben Oscar, BAFTA és Golden Globe-jelölést is kapott.
  
  6. Tiszta szívvel
  Örömteli, hogy Till Attila 2015-ben készült kiváló akció-vígjátéka is felkerült a listára. A filmben két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. A fordulatos sztori közben átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.
  
  7. Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)
  A franciák jó ízléséről árulkodik, hogy felfedezték maguknak Schwechtje Mihály 2018-as alkotását, az első magyar tini thrillert, mely egy online zaklatásba forduló szerelem pattanásig feszült története.
  
  8. Sorstalanság
  Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmes adaptációját Koltai Lajos rendezte 2005-ben. A film az akkori legnagyobb költségvetésű magyar produkciónak számított és hatalmas közönségsikerré vált: félmillió néző váltott jegyet.
  
  9. Szabadgyalog
  Tarr Béla 1981-es filmjében a kivételes zenei tehetséggel rendelkező András családi háttér, iskolázottság és anyagi biztonság híján ösztönösen keresi az önmegvalósítás, a megtartó emberi kapcsolatok lehetőségét és formáit.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nils    dax flame    a világűr hangjai    guns n roses    sonata artica    stonehenge    affliction    morningdeer    ghostpoet    budapest hardcore    szakcsi    halestorm    ladytron    u2    justin sullivan    volt 2011    apokalipszis    helloween    psychotic waltz    kultúra    cool head klan    electric ladyland    nyers    katy perry    crossfaith  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!