hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [program]  2023. április 21. péntek   06:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fonóban a világ: tuvai sámán, görög, moldvai és magyar zenék


  Április végén igazi különlegességeket kínál a Fonó programja. A legendás trombitás, Barabás Lőrinc kvartettjével érkezik a ház színpadára, hogy bemutassa OPEN című lemezének zenei anyagát. A kiváló népdalénekes, Kanalas Éva csodálatos áldó énekei mellett az egyik leghíresebb tuvai sámán, See-Oglu Adigzsi is színpadra lép és ősi tisztító szertartást is végez. A Meybahar sodró és nagyon egyedi zenei világa a görög és magyar kultúra találkozásából született, mindig megújuló, mélyen igényes zenjük mellé most a Tindia moldvai zenét játszó formációt hívták vendégül.
  
  Barabás Lőrinc Quartet
  április 21.
  
  A világ nyitott tér a játékra, és minden, ami művészi kifejezés, elsősorban az ismeretlent célozza. Open című lemezén új hangot mutat Barabás Lőrinc is. Azokat a stílusjegyeket, amelyekről eddig ismertük, most is felfedezhetjük – vonzódását a szabályos, ismétlődő formák iránt, lényeglátását, tiszta egyszerűségét, a legkülönbözőbb stílusokkal való játékot –, de az album határozottan új fejezetet nyit az együttes zenei életében. A Quartetbe új tagok érkeztek, és noha a trombitás-zeneszerző, valamint Premecz Mátyás billentyűs, Ajtai Péter bőgős és Klausz Ádám dobos ismeretsége korábbra nyúlik vissza, újbóli találkozásuk frissessége átszüremlik a felvételen, ami most a Fonó színpadán, más új szerzeményekkel együtt élőben lesz hallható.
  
  Kanalas Éva áldó énekek „algish” és Sii-oglu Adigzsi tuva sámán tisztító szertartása ápr. 27.
  Kanalas Éva népdalénekes évtizedek óta foglalkozik a tuvaiak hiedelemvilágával, hagyományaival több ízben a helyszínen folytatva gyűjtéseket, illetve etnográfiai szempontból egyedülálló filmfelvételeket. Április 27-ei Fonó-béli koncertjére nem mást hívott vendégül, mint az egyik leghíresebb sámáncsalád leszármazottját, See-Oglu Adigzsi sámánt. A koncerten elhangzanak magyar áldó énekek Kanalas Éva előadásában, a tuvai sámán pedig nemcsak közreműködik a koncerten, hanem tisztító szertartást is végez.
  „A magyar népdalkincs megőrzése, gyűjtése fiatal korom óta meghatározza életemet. Főként a moldvai csángó magyarok legarchaikusabb népdalait gyűjtöm és adom elő. E dalok keleti hangzása indított el a belső-ázsiai, dél-szibériai területekre, ahol a gyűjtések mellett magyar dalainkat is énekeltem az ott élő altajiak, tuvák, hakasz népcsoportok körében. 2004-ben kísérőm e veszélyes expedíciókon See-Oglu Adigzsi volt, akinek azért nagyon érdekes és hiteles a munkája, mert azt az édesapjától és nagytatájától tanulta. Ő megengedte nekem, hogy munkája közben filmezzem, így én láttam meg először, miként végzi lakástisztító, halottbúcsúztató szertartásait. Egyből tudtam, hogy ezt keresem évek óta Tuvában.” (Kanalas Éva)
  
  Meybahar & Tindia koncert április 29.
  A Meybahar sodró világa a görög és a magyar kultúra találkozásával született, azokban a pillanatokban mikor Marilia Pilti (görög szantúr, ének) és Kopcsik Márton (hegedű, zengőhúros brácsa) először találkozott egymással és együtt zenéltek Kréta szigetén. A zenekar ez alkalommal a moldvai zenét játszó Tindiát hívta meg egy közös estre. Mindkét zenekar önálló koncertet játszik majd és közösen is megszólalnak a színpadon. Izgalmas program lesz a görög és moldvai népzene szerelmeseinek.
  A Meybahar zenéjében a görög szantúr (‘santouri’ a magyar cimbalom rokona) magával ragadó hangja és a hegedű tökéletes párt alkot egymással. A zenekart közvetlenül inspirálja az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerei, a régmúltba visszanyúló keleti modális zenei örökség és napjaink zenéje.
  2022-óta megszokott hangszeres felálláson változtatva, jobban előtérbe került a hagyományos görög énekes repertoár, ami Radisz Afrodité hangjával, és Gerzson János ud játékával teljesül ki. A zenekar legújabb single-je az Afousis (Fonó-2023) és az ehhez készült videóklip is erről az új hangzásvilágról árulkodik, egy gyönyörű mély ballada formájában a görög Kassos szigetéről.
  A Tindia zenekar 2015-ben egy közkedvelt Budapesti presszóban kezdte pályafutását, ahol rendszeresen tartott moldvai táncházakat és folkkocsmát. A visszafogott nőiesség misztikuma és a vérpezsdítő moldvai dallamok lendülete jellemzi a zenekar hangzását, melynek esszenciáját a 2021-ben megjelent első lemezükön is hallhatjuk. Csudát csináljon belőle! Pulzáló hangzás, sodró lendület és a felszín alatti mélység.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jan rechberger    begotten silence    mark jansen    prince of persia    novelists    electric callboy    hentesek    ram-zet    hollywoodoo    rosa parks    horibillies    jonah hill    kamelot    jackson browne    liam neeson    null positiv    saint vitus    zaporozsec    skalar music hungary    maeotis    unsent letters    szex és new york 2.    the girl with the dragon tattoo    datarock    periphery  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!