hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. november 27. szombat   12:13
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Roni Size: Return To V
Neon Music/ V Recordings

  Ennél beszédesebb és direktebb címet keresve sem találhatott volna negyedik lemezének Roni Size, a bristoli drum&bass guru. Jelzi visszatérését régi kiadójához, és hangzásvilágához, az angol nyelv ismerőinek nem lehet túlságosan nehéz felfedezni a Winston Churchill által formált, V-t sem, ami a victory szóra, azaz a győzelemre utal.
  
  A monumentális introt követően bele is csap a Sweetpea segítségével előadott Bump N Grind-ba, ami pumpáló ritmusaival rá is szolgál a címére, de lendülete, kemény ütemei, és átmozgató sodrása ellenére sem indítja be úgy a lemezt, ahogy elvárható lenne. Eltudom, képzelni viszont, hogy egy live act alkalmával nagyon megdolgozza a hallójáratokat ez a nyitány. A Shoulder to Shoulder úgy folytatja az albumot, mintha csak egy rövid megálló lenne a Bump által megkezdett robogásban. Később persze expressz sebességűre vált ez a tétel, és tördelt ütemeivel könnyedén csúszik át a Fassyhole-ba ahol Wilks hallatja néha a hangját, és minimál-dallamait. Ezt a dalok közötti száguldást Roni egyébként úgy éri el, hogy csak árnyalatnyit változtat túlvezéreltnek ható, mélyen zsongó alapzenéjén, a tempót, pedig olyan rafináltan tördeli, hogy percekkel később eszmél csak a hallgató, hogy ismét váltott egyet a Full Cycle mestere.
  
  A vendégénekesek sora ismét csak garancia a változatosságra, alapvetően fekete orgánummal rendelkezik az összes lemezen szereplő vokalista, de saját arccal, és ami fontosabb saját hanggal bír mindegyikük. Persze Mr Size is törekszik elkerülni, hogy műve unalomba fulladjon, és a kezdeti kalapálásokat szép finom, atmoszférikus díszítésekkel látja el. A Pull Up-ban még csak pedzegeti a producer ezeket a hangokat, de a Viktor Duplaix-szal közös track után, ha nem is merül Bukem-hez hasonlóan az óceán mélyére a muzsika, de a Groove On a soulban remeklő Faye előadásában inkább alkalmas a merengésre, mint bármelyik korábbi szám.
  
  A Cheeky Monkey némileg misztikusabbra veszi ugyan a figurát, de kemény, döngölős alapjaival ez sem válik egyhamar slágerré. Erre viszont jó eséllyel pályázik Darrison Time-ja, amelyben lustán gördülő, zsíros groove-ok ra érkezik a partyanimal hangulatot sugárzó rap, és az örökre rögzülő refrén. Ezt követi a Problems, ami annyira simulékonyan folytatja a Time-ot, mintha Blaze egyszerűen kivette volna a mikrofont Darrison kezéből, hogy a keleties zenére elmondja a problémáit. Jól is esik utána egy kis adag adrenalin a Rise Up formájában, ahol Sweetie Irie osztja az észt hamísíthatatlan jamaicai akcentussal felvértezett ragga formájában. Gyors dal ez ugyan, de akadnak szép számmal olyan motívumok, amelyeket csak lassított fordulatszámon lehet fellelni. Ezt a receptet követi a Want Your Body, ahol Joe Roberts énekli le a csillagokat, a zene, pedig az erotikus töltetnek köszönhetően szeszélyesen tekereg körbe-körbe. Szerintem, valahol itt található a lemez érzelmi csúcspontja, ha szabad így fogalmaznom. Csupa olyan darab követi itt egymást, ami szinte kicsordul a pozitív gondolatoktól, és legyen az akár a visszhangok játékaként felfogható No Trouble, vagy a No More, amely Roni Size mániákus robogása nélkül talán még egy agyonjátszott, klippes zöngemény is lehetne az akusztikus gitárokkal, és Beverly Knight duruzsoló énekével. Stamina MC is klassz dallamokat hajlít az On and On-ban, Jocelyn Brown viszont egy olyan d&b gospelt faragott a beszédes című Sing-ből, hogy lelki szemeimmel látom is, az ütemre mozgó, vidáman tapsoló baptista kórust. A Thirsty-vel Roni visszatér a sötét, londoni klubok pincéjébe, és csupa agresszív, zajos, dallal vezeti le a Return To V-t.
  
  A bristoli DJ/producer, egy nagyszerű, zsíros hangzású lemezt készített el, amely tényleg feljogosítja, hogy visszatérjen a V-hez. Itt pedig nemcsak a kiadóra, de a győzelemre is gondolok.
  
  1. Bump N Grind featuring Sweetpea
  2. Shoulder To Shoulder featuring Die & Hollie G
  3. Fassyhole featuring Wilks
  4. Pull Up featuring Viktor Duplaix
  5. Groove On featuring Faye
  6. Cheeky Monkey featuring Tali & Dynamite MC
  7. Time featuring Darrison
  8. Problems featuring Blaze
  9. Rise Up featuring Sweetie Irie
  10. Want Your Body featuring Joe Roberts
  11. No Trouble featuring Rodney P
  12. No More featuring Beverley Knight & Dynamite MC
  13. On And On featuring Stamina MC
  14. Sing featuring Jocelyn Brown
  15. Thirsty featuring Wilks
  16. The Streets featuring Fallacy
  17. Out Of Breath featuring Rahzel
  18. Give Me A Reason featuring MC Navigator



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Neon Music

 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
MARCO MENDOZA (USA)
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 white wizzard    atomic playboyz    zaporozsec    evanescence    hófehérke    liam neeson    danielle spencert    prodigy    social free face    bouncing souls    balaton sound    electric ladyland    devastating enemy    erik sumo band    off with their heads    czutor zoltán    szalay péter    nohanded painter    no more gravity    fesztivál    világveleje    over promises    resistance    julia roberts    kopaszkutya  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!