hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [album]  2023. február 3. péntek   08:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Két magyar lemez is felkerült a nemzetközi toplistákra
A Tárkány Trió. A cimbalomprímás és a Cserepes: The Sold Girl c. lemezek nemzetközi sikere

  Két irányadó nemzetközi felület minden hónapban közzéteszi a legjobb világzenei albumok listáját: A World Music Charts Europe (WMCE), ahol 50 világzenei rádiós szakember validálja a lemezeket és a Transglobal World Music Charts, ahol a világ minden tájáról származó világzenei szakemberek értékelik az albumokat. Februárban a Tárkány Trió A cimbalomprímás c. albuma felkerült a WMCE toplistára a legjobb 20 lemez között egyetlen magyar albumként a 16. helyen.
  
  A Transglobal World Music Charts 40-es listáján pedig két magyar album is szerepel a legjobbak között, 30. helyen a Cserepes The Sold Girl című lemeze és 33. helyen a Tárkány Trió A cimbalomprímás c. albuma. Mindkét lemez a Fonó kiadványa.
  A Tárkány Trió debütáló albuma, A cimbalomprímás a cimbalmot, mint szólóhangszert mutatja be és a cimbalomprímási hagyományt dolgozza fel, viszi tovább egyedülálló módon. Az alkotók így nyilatkoztak a lemezről:
  „A cimbalmos népzenei gyűjtésekről egyszerre mondható, hogy sok és kevés van belőle. Sok van, hiszen a magyarlakta terület minden szegletéből akadnak felvételek, de ezek a felvételek mégis esetlegesek és rövidek, töredékesek. A gyűjtők általában csak pár dallam erejéig, mint egy érdekességet villantják föl a szóló cimbalmot. Ez a pár dallam gyakran ugyan az a pár dallam, ill. többségük a gyűjtések idején éppen divatozó legújabb, polgárias táncok köréből kerül ki, és a számunkra kedvesebb régebbi korok veretes melódiái elmaradnak. A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Bármilyen furcsán hangzik, ilyen még nem volt, és máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik.” (Tárkány-Kovács Bálint a Tárkány Trió A cimbalomprímás c. lemezéről)
  
  Cserepes Károly - a lemezen egyszerűen csak Cserepes - The Sold Girl című albuma az alkotó nagysikerű remix-lemezei sorában a következő. A The Black Lake (2016), a My name is Elvis Presley (2018), a The Big Slalom (2020) és a Nachtmusik (2021) után Cserepes most törökséggel való kapcsolatunkra, múltunkra reflektál és ugyanazzal a technikával dolgozik, mint az előző lemezeken: tradicionális hangfelvételeket ágyaz szokatlan zenei környezetbe új zenei szövetet létrehozva.
  Az alkotó így vall a lemezről:„A „törökséggel” való kapcsolataink a régmúlt homályába vesznek. Kevés azon évszázados népdalaink, balladáink száma, amelyek még emlékeznek ezekre a találkozásokra. Akkor is csak nagyon finoman, letisztultan, csendesen, érzelemmentesen. A legnyugodtabb elbeszélő hangon fogalmazódnak meg a legsúlyosabb drámai tartalmak. Véletlenül épp a török folklór érzelemgazdagsága, drámai ereje, „vadsága” látszott az egyik lehetőségnek, hogy segítségükkel ezeknek a szövegemlékeknek a rejtett drámaiságát kibontsuk. Legyen átélhető, hogy a török hódoltság milyen szenvedést jelentett a civil lakosság számára. Mert, ahogyan a jelen háborúi is, minden háború róluk szól: a civil áldozatokról, az anyáról, a lányról, a gyerekről.” (Cserepes Károly)
  
  World Music Charts Europe
  Transglobal World Music Charts



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 malevolence    demonlord    amd    innerwrath    induction    tarja turunen    meet and greet     2021. november 26.    spiritual beggars    divine damnation    beholder    omnium gatherum    zaphod    urne    keira knightley    jorn lande    tom waits    meshuggah    warrant    overcast    the avengers    total world domination    watain    1g records    shadowthrone  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!