hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2023. január 27. péntek   06:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A tavasz hírnökei – első nevek a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából


  2023 márciusában a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb előadóival, tekintélyes régizenei és szimfonikus együtteseivel, a flamenco élő legendájával, díjnyertes gyermekoperával és változatos zenei kínálattal pezsdíti fel a főváros életét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. Érkeznek a Cseh Filharmonikusok, Eötvös Péter és a Klangforum Wien, Benjamin Appl és a svájci Gabetta Consort, Sara Baras és társulata, az EELS, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint Baráti Kristóf és a londoni Philharmonia Orchestra. A fesztivál programjaira a jegyek már kaphatók!
  
  A Cseh Filharmonikus Zenekar igazi újdonsággal, a magyar közönség által régóta ismert és kedvelt francia orgonaművész, Thierry Escaich zongoraversenyével nyitja meg a fesztivált. A mű ősbemutatójára alig két héttel budapesti fellépésük előtt kerül majd sor a cseh fővárosban. A darabot Bartók és Stravinsky halhatatlan balettzenéivel társítva, az International Opera Awards által az év karmesterének választott Szemjon Bicskov vezényletével, a koreai születésű ifjú zongoraművész, Cso Szongdzsin előadásában élvezheti a közönség.
  2023-ban a klasszikus zenei élet egyik jelentős eseménye Ligeti György születésének 100. évfordulója, amelynek megünnepléséből természetesen a Bartók Tavasz sem maradhat ki! A szerző egykori munkatársa, Eötvös Péter három olyan hegedű-, cselló- és zongoraművet választott a Klangforum Wiennel tervezett közös koncertjükre, amelyek tökéletesen reprezentálják Ligeti újító, rendkívül játékos és ragyogóan eklektikus zenei világát. A versenyműveket ünnepelt hazai művészek – Kelemen Barnabás, Fenyő László és Fejérvári Zoltán – előadásában hallhatjuk.
  A könnyebb műfajok szerelmesei nem hagyhatják ki a rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációját: a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS.
  
  Igazi csemegével készül a a húsvéti hétvégére a régizenei kompozíciók autentikus megszólaltatására felesküdött Orfeo Zenekar és Purcell Kórus is. Az együttes alapítója és vezetője, Vashegyi György évek óta kutatja a 18. század egyik legszebb szenvedéstörténeti líráját, Barthold Heinrich Brockes passióját, amely a kortársak közül sokakat, köztük Händelt, Telemannt, majd 1725-ben Gottfried Heinrich Stölzelt is komponálásra késztette. A fesztivál igazi szenzációjának ígérkezik a Stölzel-mű magyarországi előadása, amely közel 300 évvel a premier után csendül majd fel a Vigadó Dísztermében.
  A barokk muzsika svájci specialistái, az Andrés Gabetta hegedűművész vezette Gabetta Consort Bach legszebb zenekari műveit és áriáit hozza el a budapesti zenerajongóknak, amelyek korhű hangszereken és napjaink legígéretesebb baritonja, Dietrich Fischer-Dieskau egykori mentoráltja, Benjamin Appl előadásában szólalnak meg.
  
  A táncrajongók már most készíthetik a naptárjukat, mert vérpezsdítő produkcióval érkezik hozzánk napjaink egyik legszenvedélyesebb flamencotáncosa, Sara Baras. Az Alma (Lélek) című előadás pazar jelmezeivel, a flamenco lüktető ritmusával és az élő zene elsöprő erejével invitálja a nézőket egy fergeteges találkozásra a „flamenco királynőjével”.
  A fesztivál keretében debütál Csengery Dániel régen várt gyermekoperája, a Holle anyó is. A darab a Müpa 2020-as zeneműpályázatára készült, és kategóriájában elnyerte a legjobbnak járó elismerést. Bár számtalan film és színházi előadás zenéje kötődik nevéhez, Csengery a Liza, a rókatündér sikerével lopta be magát egy életre a közönség szívébe. Lendületes operája, amelyet Jankó Zsolt vezényletével a Budapesti Vonósok előadásában ismerhet meg a hallgatóság, garantáltan nem okoz majd csalódást a mesék iránt érdeklődő családoknak.
  A több mint hetvenéves múltra visszatekintő londoni Philharmonia Orchestra Brahms ünnepi nyitánya mellett a finnek és a magyarok emblematikus szerzőinek egy-egy remekművével lép színpadra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A darabválasztás közel sem véletlen: immár második éve a világ egyik leginnovatívabbnak tartott dirigense, a finn Santtu-Matias Rouvali áll a zenekar élén, akinek vezényletével Sibelius álomszép 5. szimfóniáját és Bartók Hegedűversenyét élvezhetjük a fesztivál keretében. A nagy hatású magyar komponista művét, amellyel 1953-ban a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin is elsöprő sikert aratott, ezúttal hazánk egyik legkiemelkedőbb szólistája, Baráti Kristóf tolmácsolásában hallhatja a közönség.
  
  Bőven van tehát miért várni a tavaszt, hiszen március utolsó napjától ismét kihagyhatatlan programokat, felejthetetlennek ígérkező élményeket kínál a kultúrarajongóknak és feltöltődni vágyóknak a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.
  A Bartók Tavasz folyamatosan bővülő programjáról további részletek és információk a bartoktavasz.hu weboldalon találhatók.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 living dead army    sziládi mónika    absolved    year of the goat    Északi támpont egyesület    joey jordison    cathedral    disturbed    intronaut    metsatöll    sexepil    no strings     ulver    fatal error    gloryful    vörös andrás    tracer    tolcsvay lászló    tesco disco    égi kávéház    gravefruit    concrete    ludditák    sterbhaus    radics béla  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!