hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2022. december 27. kedd   07:25
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
„ Az ám, hazám” 44. HOBO karácsony
2022. december 18. Budapest Kongresszusi Központ

  A 44. Hobó karácsony ezúttal a Kongresszusi Központban kapott helyet. A hagyományos ünnepi koncert 1978 óta, a Hobó Blues Band megalakulása óta része az énekes, szövegíró Földes László karrierjének. A jegyeket gyorsan elkapkodták, a blues rajongói nem kopnak, és kíváncsian várták a két órás, vad rock and rollt, amit előre beígért a Kossuth-díjas örök lázadó.
  
   Előzenekarként a Jazztalan kezdett, miközben a közönség megtekinthette a Hobólógusok által összeállított kiállítást. Hobó szeretett volna kedvezni azoknak, akik kint ragadtak a teltház miatt, ezért az előző napi Hé, magyar Joe színházi előadása után is adott egy bónusz koncertet, amire teljesen más dal listát állított össze.
   A 2022-es év nem telt tétlenül az énekes számára. Volt benne Aréna koncert, ami eredetileg a 75. születésnapjára készült volna, de a covid miatt két évet kellett rá várnia. Önéletrajzi könyve tavasszal jelent meg, Térdig a szarban, fülig a szeretetben címmel, egy dupla cd melléklettel, ami azóta három kiadást ért meg, jelenleg pedig már a korongok külön is megvásárolhatók. 31 éve tart József Attila esteket, amik a 90-es években a Merlin Színházban startoltak el. Az idei évben az 1000-ik előadáson van túl. A nehéz sorsú költővel régóta szimpatizál, igyekszik életben tartani a művészetét, a mostani estnek is megjelent a címében. Az ám, hazám most már egy Hobó dal címe is egyben, ami az énekes társadalom kritikája a jelenlegi érték válságról, a covidról, a rezsi változásokról, és a háborúról. A mostani koncerten adta elő először, megköszönve a támogatást, jelezve, hogy még talán nincs is kész.
  ´Rosszkedvünk tele elé nézünk. A háború, a hazai gyűlölködés, a nyomorult médiavilág, a celebek gátlástalan vonaglása, a természet pusztulása, a nem szűnő járványok, a klímaváltozás, az energiaválság, a bankárvilág pofátlansága, az irtózatos áremelkedések gyűrűjében próbáljuk megőrizni lelkünkben a szeretetet, viselkedésünkben a mások iránti toleranciát.´ - nyilatkozta.
  A koncert elején III. Richárdként vonult be, utalva ezzel a színházi érintettségére is. ´York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át´ – idézte a Shakespeare klasszikust, de jelmeze ellenére sem érkezett meg a felszabadult vidámság. A dalok többsége a történelmi és a társadalmi változásokról szóltak, tükrözve Hobó elégedetlenségét. Az új dalok is teret kaptak az estén, amit meg is indokolt:
  -´Ha minidig csak a régi nótákat játszanánk, Önök nem jöttek volna el´.
  Ettől függetlenül természetesen a nagy klasszikusok is bekerültek a repertoárba. Az elmaradhatatlan Vadászat dupla albumról a Hajtók dala és a ráadásban a Vészbanyák dala, amit dob kísérettel adott elő. Nagy bólogatások voltak a sorok között a Gazember és az Oly sokáig voltunk lent daloknál is. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna egy ülő koncert, de a lázadók térde is fáj, időnként. A hangulat így nem volt fergeteges, a dalok végén mindig érkezett átvezető taps, de a közönség visszafogott maradt.
  A koncerten Hobó megemlékezett a nemrég elhunyt legendás HBB gitárosról, Póka Egonról is. A klasszikus bandából mára már senki sincs a zenekarban, fiatal zenészek próbálják helyettesíteni a régi tüzet, ami nekem hiányzott. Nem álltak össze az energiák, nem láttam az öröm zenélést.
  Hobó 77 évesen továbbra is tele van tervekkel. Ismét új albumon dolgozik, Rock and roll requiem címmel, és új színpadi darabbal is készül. Az utcazenész várhatóan a jövő évben debütál. Munkáit a mai napig izgalommal várja a közönség, mutatva, hogy kíváncsiak a társadalmi tükrére, és dalaiban és karaktereiben magukra ismernek. Több, mint 50 éves pályafutás után, talán nem is kívánhatna többet.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 életképek    karma to burn    legion    herbaliser    jamie winchester    dresch mihály    thomas gundermann    lochnesz    brasnyó antal    dorothy    the last felony    the sherlocks    black therapy    krízis    the cure    october file    pennywise    adrien brody    the agonist    védhetetlen    myrath    the arusha accord    phoenix    volt 2011    wacken metal battle  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!