hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [pályázat]  2022. december 16. péntek   00:15
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
41. Magyar Sajtófotó Pályázat


  A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya Kiírja A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatot
  
  A pályázatra elsősorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de a megmérettetés – a korábbi évekhez hasonlóan – minden 18. életévét betöltött pályázó számára nyitott. Ebben az esztendőben az új fotósgeneráció bemutatkozását eContest Platform fejlesztője azzal támogatja, hogy a 18 és 25 év közötti, iskolába járó fotósok nevezési díját az eContest átvállalja.
  
  A pályázatra beküldött képekből vándorkiállítás és Az év fotói címmel album készül.
  
  Pályázni 2022. január 1. és 2022. december 31. között készült képekkel lehet a Hír-, eseményfotó és a Képriport kategóriában. Az időbeli korlátozás nem vonatkozik a többi „sorozat” kategóriára, ahova több éven átívelő, elemző pályaművek is beküldhetők, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2022-ben készült felvétel.
  
  A pályázatra korábbi években díjat nyert képek nem adhatók be. A Magyar Sajtófotó Kiállításon már szerepelt, nem díjazott képekből négynél több nem adható be a versenyre. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, az utóbbi legfeljebb 10 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként is.
  
  Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:
  1. Hír-, eseményfotó
  2. Képriport
  3. Mindennapi élet (egyedi)
  4. Mindennapi élet (sorozat)
  5. Emberábrázolás-portré (egyedi)
  6. Emberábrázolás-portré (sorozat)
  7. Művészet (egyedi)
  8. Művészet (sorozat)
  9. Sport (egyedi)
  10. Sport (sorozat)
  11. Természet és tudomány (egyedi)
  12. Természet és tudomány (sorozat)
  13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
  14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)
  
  A pályázatra jelentkezés menete
  
  Pályázni kizárólag online módon lehet, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján. Itt kell a pályázatra jelentkezni és a pályaműveket feltölteni, itt láthatók az előválogatott képek és a fotósok szakmai portfóliója. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja. Ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát.
  Képeket feltölteni – bejelentkezés vagy regisztráció után – 2023. január 4-én, déli 12:00 órától 2023. január 31-én, déli 12:00 óráig lehet.
  
  A jelentkezés feltételei:
  
  • az eContest rendszerbe való regisztráció/belépés
  • az online nevezési lap kitöltése
  • a pályázat tárgyát képező képek feltöltése, valamint a pályázat véglegesítése
  • a nevezési díj befizetése
  • az Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz tartozó nyilatkozatok elfogadása.
  
  A jelentkezés lépései:
  
  1. Regisztráció és belépés az eContest rendszerébe. A jelentkezés és a képek feltöltése https://sajto-foto.hu/ oldalon, regisztráció után lehetséges. Akik már korábban regisztráltak, a „Belépés” gombra kattintva, a jelszó és felhasználónév megadásával be tudnak lépni. Elfelejtett jelszó esetén a regisztrációkor beírt email cím megadásával új jelszó kérhető. Ebben az esetben nem szükséges újbóli regisztráció. A kérés elküldését követően az eContest rendszer emailben elküld egy linket a megadott email címre, amely segítségével beállítható az új jelszó.
  2. Az online nevezési lap kitöltése. Az online nevezési lap a regisztrációt vagy belépést követően válik elérhetővé. Egy pályázónak – függetlenül attól, hány kategóriában pályázik – csak egy nevezési lapot szükséges kitöltenie. Első lépés az adatlap kitöltése a személyes adatok megadásával. Az adatlapon kérjük a „A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter”, és a „Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter”, kategóriamezők helyes kitöltését annak érdekében, hogy a pályázat bekerüljön ezen két különdíjas kategóriába is.
  
  A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter lehet
  • az a fotóriporter, aki elsődlegesen vidéki orgánumoknak dolgozik vagy
  • az a fotográfus, aki életvitelszerűen Budapesten és Pest megyén kívül él, tevékenysége révén, vagy egyéb módon a vidékhez kötődik, függetlenül a lakcímkártyán feltüntetett hivatalos lakóhelyétől.
  Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter lehet
  • az a fotográfus, aki 2022. december 31. napjával nem tölti be 30. életévét.
  
  Új különdíj!
  
  A zsűri az Ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képet és képsorozatot is díjazza az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) támogatásával. Ennek a különdíjnak az odaítélésére a fotók csak úgy nevezhetők, csak abban az esetben kerülnek a zsűri elé, amennyiben képaláírásukban szerepel a #Ukrajna összetétel.
  
  Az adatlap kitöltése mellett, kérünk feltölteni egy AKTUALIZÁLT, angol és magyar nyelvű, nyelvenként 850 karakternél nem hosszabb önéletrajzot és egy nyomdai minőségű (300 dpi; minimum 2400x3400pixel) arcképet, amelyek a pályázathoz kapcsolódó kiadványokban és a pályázat hivatalos honlapján: (https://sajto-foto.hu/) jelennek meg a pályázaton elért eredményekkel együtt.
  
  Az év fotói kötet szerkesztői fenntartják a jogot az önéletrajzok szerkesztésére, de az abban rögzített adatok valóságtartalmát nem ellenőrzik. A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak. A nevezéssel a pályázó kijelenti, hogy a képeket ő készítette és rendelkezik a beadott képek eredeti változatával.
  
  A nevezési lap kitöltése
  
  • az adatlap mezőinek kitöltésével
  • az önéletrajz feltöltésével
  • az arckép feltöltésével
  • a szükséges nyilatkozatok megtételével válik teljessé.
  
  3. Pályázati anyagok feltöltése, valamint a pályázat véglegesítése
  
  A pályázati anyagok feltöltésekor a pályázók a nevezni kívánt technikai feltételeknek megfelelő pályaműveket tölthetik fel a szerverre, ezért kérjük, hogy a képek technikai paramétereiről szóló részt alaposan olvassák át. Az érvényes pályázat feltétele a képaláírás mező kitöltése is, amelynek kritériumai a „Formai és technikai követelmények” pontban olvashatók. A pályamű a képaláírással együtt válik teljessé.
  A jelentkezési határidő végéig a pályázók tetszőleges alkalommal, szabadon módosíthatják feltöltött anyagaik tartalmát mindaddig, amíg nem véglegesítik a pályázatukat, az erre vonatkozó gombra történő kattintással.
  Az új eContest Platform lehetőség nyújt arra, hogy a pályázó beleegyezésével a rendszer automatikusan lezárja a pályázatot a nevezési határidő lejártakor. Ez csak abban az esetben működik, ha minden pályázati feltételnek megfelel a pályázat. Felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a leadási határidő vége előtt, az utolsó napokban, a tömeges használat miatt a feltöltés lelassulhat, ezért kérünk minden pályázót, hogy a feltöltést minél előbb végezze el.
  
  4. Nevezési díj befizetése
  
  A pályázaton való részvétel, a korábbiakhoz hasonlóan, nevezési díjhoz kötött. A nevezési díj összege
  bruttó 6000 Ft. A díjat a nevezési lap kitöltését követően, de legkésőbb 2023. január 31. 12:00 óráig, a feltöltési határidő végéig kell befizetni. A feltöltési határidő után indított átutalásokat nem áll módunkban elfogadni. A pályázaton való részvétel a nevezési díj befizetésével válik érvényessé. A nevezési díj bankkártya használatával egyenlíthető ki. A GoPay internetes fizetési rendszere a Mastercard/Maestro, a VISA termékcsaládba tartozó VISA és VISA Electron (Electronnal csak abban az esetben, ha azt a kibocsájtó bank engedélyezi) bankkártyák használatát, valamint internetes használatra alkalmas webkártyával való fizetést tesz lehetővé. Befizetéssel kapcsolatos probléma esetén, kérjük forduljanak az eContest rendszert üzemeltető EOX Kft. pénzügyi osztályához, a penzugy@eox.hu címen.
  A számlázási név, székhely, elérhetőségek (email, telefonszám) és ÁFÁ-s számla igény a fizetés során adható meg.
  
  5. Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz tartozó nyilatkozatok elfogadása
  
  A pályázó a nevezési lap kitöltésével, a pályázati anyag beküldésével, az Adatvédelmi tájékoztató és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok elfogadásával automatikusan elfogadja a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás jelen pályázati kiírásában rögzített feltételeket is, és egyben hozzájárul, hogy a beküldött pályaműveket a rendezők térítésmentesen:
  • a kiállítás és/vagy kiállítás-sorozat anyagába beválogassák és azt, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás neve alatt, a kiállítás(ok) részeként, időbeli és térbeli korlátozás nélkül bemutassák
  • a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban felhasználják
  • a zsűrizés internetes közvetítése során a https://sajto-foto.hu/ oldalon megjelenítsék
  • a pályázat online és print archívumában megőrizzék
  • nyilvánossá tegyék a pályázat oldalain (https://sajto-foto.hu)
  • Az év fotói sajtófotó évkönyvbe (nyomtatott és e-book) beválogassák és ott publikálják.
  
  Formai és Technikai követelmények
  
  A pályázaton manipulált képek nem indulhatnak. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít, és kizárást von maga után, a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása egy képhez. A képek eredeti, nyers (RAW, NEF stb.) fájljait a zsűri bekérheti.
  
  Képfelbontás:
  
  A pályázaton legalább 8 megapixel felbontású képpel lehet pályázni. A kép rövidebb oldala nem lehet kisebb, mint 2100 pixel, a hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 6000 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívüli képeket a rendszer automatikusan elutasítja, és nem engedi feltölteni.
  
  Kép formátum és méret:
  
  Pályázni és feltölteni kizárólag JPG (JointPhotographicExpertsGroup) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 100% ajánlott. A maximális fájl méret 19 Mbyte. Ennél nagyobb méretű képeket a rendszer automatikusan elutasít, és nem enged feltölteni. (Nagyobb fájlméret esetén javasoljuk a felbontás és/vagy a tömörítés arányának módosítását.)
  
  Képaláírás:
  
  Tekintettel arra, hogy a képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. A képaláírás maximum 250 leütés lehet szóközökkel együtt, a képriportok bevezető szövege maximum 700 leütés lehet nyelvenként.
  
  A pályaműveket nemzetközi zsűri bírálja el, így a zsűrizés nyelve angol. A képcím és a képaláírás magyar és angol nyelvű mezőjének kitöltése is kötelező! Amennyiben a szövegekhez nincsen angol fordítás, a magyar szöveget kérjük az angolnak fenntartott mezőben megismételni, ebben az esetben az előválogatás során a zsűri külföldi tagjai biztosan nem fogják érteni a szöveget és a többi fordulóban sem tudjuk garantálni a zsűri számára a tolmácsolást. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a képaláírás a következő kérdésekre válaszol: Mikor? Ki? Mit? Hol? Miért? Az egyes kérdések értelemszerűen kezelendők, tehát, ha konkrét esetben nem tehetők fel, akkor a választ sem kell a képaláírásban megfogalmazni.
  A zsűrizés anonimitásának megőrzése érdekében fokozottan felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a kép címe és képaláírása nem tartalmazhat utalást a szerző kilétére, az őt megbízó orgánumra, ügynökségre!
  A pályázat anyagából készülő kiállításnak és Az év fotói kötetnek a szerkesztői fenntartják a jogot a szövegek szerkesztésére.
  
  Zsűrizés és Díjazás
  
  A zsűrizés menete
  
  A zsűrizés időpontjáról, szakaszairól és a zsűri összetételéről később adunk információt.
  A zsűri az összes érvényes pályaművet megtekinti és többfordulós zsűrizés során elbírálja. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő pályaműveket. A zsűrizés anonim módon történik. A zsűrinek joga van egy továbbjutásra esélytelen sorozatból egyetlen kiemelkedő képet kiválasztani, és azt az azonos kategóriának megfelelő „egyedi” kategóriába áttenni. A sorozatok képei Az év fotói albumban és a kiállításon módosított sorrendben szerepeltethetők. Az eredmény – a MÚOSZ Nagydíja és az André Kertész-nagydíj győzteseinek kivételével – a zsűrizés lezárását követő héten megtartandó sajtótájékoztató keretében válik nyilvánossá.
  
  A díjazás
  
  A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. kategóriadíjat adhat ki.
  A kategória díjakon felül a zsűri az alábbi különdíjakat adhatja ki:
  a MÚOSZ Nagydíja
  André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért
  Escher Károly-díj a legjobb Magyarországon készült hírképért
  Munkácsy Márton-díj a legjobb kollekcióért
  Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter
  A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter
  Ukrán menekültek
  
  A díjak átadása, a nagydíjak nyilvánosságra hozatala
  
  A díjátadó a később meghirdetett időpontban és kiállítóhelyen, a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján lesz. Itt jelentik be a MÚOSZ Nagydíja és az André Kertész-nagydíj győzteseinek nevét is. A díjátadó és a kiállítás tervezett helye a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.
  
  Nyilvánosság és szerzői jogok
  
  A pályázó tudomásul veszi, hogy életrajza, portréja és beadott képei a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás honlapjának (www.sajto-foto.hu) nyilvános archívumába kerülnek.
  Az eContest rendszerben minden pályázónak csak a saját adatállományához van hozzáférési joga, a pályaművek és a pályázók adatai az eredményhirdetésig nem nyilvánosak
  A Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás rendezvényeihez és kommunikációjához, illetve a főtámogatónak és a díjfelajánlóknak a pályázathoz és kiállításhoz kapcsolódó kommunikációjához használhatók fel térítésmentesen. A pályaművek minden további online vagy offline kiállításon és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.
  A pályázó ezen kívül tudomásul veszi azt is, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
  
  Budapest, 2022. december 10.
  MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gypo    toxic holocaust    tv manci    corrodal    beneath the void    kovács patrícia    mezumm    star positive    hátsó ajtó    please give    ryan reynolds    zságer    melting clouds    systemhouse33    napokon    through the never    pozvakowski    evolution    meltdown    super 8    eric martin    dürer kert    fekete zaj    martin lawrence    kézdy luca  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!