hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. december 14. szerda   22:01
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jazzfest Budapest


  Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke, Stefano Bollani, Bugge Wesseltoft, Paal Nilssen-Love, Michal Baranski, Enzo Favata, Nico Morelli
  
  2023. április 26 – május 17.
  
  Széleskörű szakmai összefogás eredményeként 2022-ben útjára indítottuk Jazzfest Budapestet, amely programjában olyan különleges koncertek jöttek létre, amiket korábban nem hallhatott a közönség. A hazai és a külföldi zenészek közötti találkozások a megújulásra, az együttműködésre, új inspirációk befogadására ösztönözték a művészeket, amelynek egyszerre nyertese a közönség és a zenei szakma.
  
  A fesztivál során 12 helyszínen összesen 64 koncert jött létre, több mint 200 művész részvételével. A fesztivál alatt csodákat élhettünk át közösen. Voltak ősbemutatók, mint a Free Style Chamber Orchestráé, vagy a John Patitucci & Joey Calderazzo duo-koncert, voltak különleges zenei találkozások, mint a Dresch Quartet örömzenélése Theodosii Spasovval, Ken Vandermark új quartettje Grencsó Istvánnal, a Nagy Emma Quintet lemezbemutatója Harcsa Veronikával és Ávéd Jánossal, az Anima Sound System Tim Ries-zel, Premecz Mátyással, Magyar Borival és ifj. Oláh Kálmánnal. Vagy Lukács Miklós improvicációs estje Balázs János zongoraművésszel, majd Paolo Angelivel kiegészülve, aki másnap Kézdy Lucával is improvizált. Említhetjük a Bacsó Kristóf TRIAD elő-lemezbemutatóját, a Borbély Műhely különleges koncertjét, amikor gyakorlatilag a közönség által körbeülve muzsikáltak, vagy a kis utcai zenés flashmobokat.
  
  2023-ban folytatjuk a megkezdett utat, és egy olyan fesztivált valósítunk meg, ahol három héten keresztül jóformán egymásnak adják a színpadot a műfaj legnagyobb sztárjai. A program összeállításában egy felkészült és kiváló nemzetközi- és hazai kapcsolatokkal rendelkező kurátori csapat dolgozik együtt, ami garantálja, hogy a fesztivál programja igazi minőségi szórakozást nyújtson a műfaj kedvelőinek: Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Dés András, Oláh Krisztián és Kleb Attila.
  
  A program folyamatosan bővül, kezdetnek íme a legnagyobb nevek:
  
  Lizz Wright – április 26. RAM
  
  Lizz Wrightot pályája elején a kritika, mint a neo-soul új csillagát mutatta be, ma pedig már a generációjának egyik legelismertebb jazz énekesnőjeként és zeneszerzőjeként tisztelik. Kevés olyan előadó van jelenleg a világon, aki úgy képes szintetizálni különböző stílusokat – az R&B-t, a jazz-t, a bluest, a popot és a gospelt – hogy közben megőrzi saját egyéniségét. A kortárs jazz egyik legjobb énekesnője harmadik budapesti fellépésén Wright letisztult és személyes előadásában szólalnak meg, Ray Charles, Allen Toussaint, Nina Simone, Sister Rosetta Tharper, k.d. Lang, Bob Dylan, Frank Perkins vagy Mitchell Parish új dimenzióba emelt szerzeményei.
  
  
  Nico Morelli trio – április 28. MIXÁT
  
  Nico Morelli zenei koncepciója a jazz és a klasszikus zene fúzióján alapul. Camillo Pace basszusgitáros és Mimmo Campanale dobos közreműködésével a trió a 20. század eleji francia zeneszerzők harmóniáját ötvözi az afroamerikai jazz mesterek által inspirált virtuóz dallamokkal és szólókkal. Az eredmény egy eredeti híd a modern jazz idiómák és a klasszikus hangzásvilág között. Kifinomult, hatékony ritmusszekciójának támogatásával Nico Morelli kompozíciói egy dél-olasz színekkel átszőtt lírai helyre viszik a hallgatót.
  
  
  Simon Phillips Protocol V – május 2. RAM
  
  Jazz. Rock. Jazz-rock. A legendás dobos, Simon Phillips több mint négy évtizeden át megmutatta, hogy a legtöbb zenei környezetben képes kiválóan helytállni. A precizitás, az intenzitás és az érzelmek jellemzik
  Simon hangzását. Fiatal korától kezdve a világ számos kiemelkedő zenészével dolgozott együtt, többször is letette névjegyét történelmi felvételek és turnék sokaságával szerte a világon.
  Húszéves korára Simon már olyan ikonikus személyiségekkel dolgozott együtt, mint Jeff Beck, Jack Bruce, Pete Townshend, Al Di Meola, Jon Anderson, Jan Hammer, Stanley Clarke, Jon Lord, Mike Oldfield, Brian Eno és mások. E művészek közül többen az 1970-es évek elején és közepén a fúziónak is nevezett jazz-rock műfaj fontos úttörői voltak.
  Hamarosan olyan neves lemezfelvételek és/vagy turnék következtek, mint Mick Jagger, Asia, The Who, Gary Moore, Joe Satriani és még sokan mások. De Jeff Porcaro dobos korai halála volt az, ami Simon 21 éves jelenlétéhez vezetett a Totóban (1992-2014), amelyet tíz album és számos világkörüli turné emelt ki. Ez idő alatt Phillips különböző projektekben is dolgozott, többek között Steve Lukather, Michael Schenker és Derek Sherinian vezetésével.
  
  2022-ben jelent meg a Protocol V. A zenekarban Ernest Tibbs (basszusgitár), Otmaro Ruiz (billentyűk), Jacob Scesney (kürtök) és Alex Sill (gitár) játszik. Ez egy nagy energiájú dallamokkal teli gyűjtemény, melyben megtalálható az a Simon Phillips kézjegy, amit a Protocol örökségtől már megszokhattunk!
  
  Bugge Wesseltoft – május 3. RAM
  
  ”Nincs olyan zenész vagy művész a világon, akit ne inspirálnának mások. A lényeg azonban az, hogy hagyjuk az ihletet kibontakozni, és dolgozzunk azon, hogy megtaláljuk a személyes kifejezés egyedi eszközét. Én ebben hiszek, és mindig is erre törekedtem... hogy megtaláljam a saját dolgomat, a saját hangomat. Nem akarok egy újabb karbonmásolata lenni egyetlen nagy zenésznek sem, sem a múltban, sem a jelenben. Nem látom értelmét. Annyi jó dolgot csináltak már korábban, de az embernek meg kell találnia a saját hangját.”
  Bugge Wesseltoft
  
  Paal Nilssen-love Circus – május 4. LUMEN
  
  A Paal Nilssen-Love CIRCUS a koronajárvány okozta utazási korlátozások közvetlen következményeként jött létre. Az Oslo World Music Festival felkérte Nilssen-Love-ot, hogy állítson össze egy új zenekart norvégiai zenészekből. Különböző stílusokban jártas zenészekből állt össze a zenekar. A hét egyedi hang közös zenei ötletek és gondolkodásmódok, valamint a zenei szabadság közös értelmezése köré gyűlt össze.
  Nilssen-Love komponálta a zenét, de a dalok inkább olyanok, mint a térképek, amelyeken minden zenész szabadon választhat irányt és intenzitást. Nilssen-Love az elmúlt évek etiópiai és brazíliai utazásaiból és tanulmányaiból merít ihletet, emellett régóta vonzódik a mali és szenegáli zenéhez. De minden a tágan meghatározott improvizált zenében gyökerezik. Ez teszi a PNL Circust egy rendkívül kiszámíthatatlan zenekarrá. Élőben nézni őket olyan, mintha cirkuszba mennénk!
  Juliana Venter (ének), Thomas Johansson (trombita), Signe Emmeluth (altszaxofon), Oddrun Lilja (el-gitár), Kalle Moberg (harmonika), Christian Meaas Svendsen (nagybőgő és basszusgitár), Paal Nilssen-Love (dobok és ütőhangszerek).
  
  Anouar Brahem Quartet – május 5. ZENEAKADÉMIA
  
  Anouar Brahem az arab klasszikus muzsika nagymestere, aki inkább a tradíciók konzervatív hagyományai által megszabott határok között alkot és mozog otthonosan. Hangszere, az oud finomságát a modern jazz harmóniáival ötvözi.
  
  Anouar Brahem: oud, Klaus Gesing: basszusklarinét, szopránszaxofon, Björn Meyer: basszusgitár, Khaled Yassine: ütőhangszerek
  
  Stanley Clarke N 4 Ever – május 6. RAM
  
  A négyszeres Grammy®-díjas Stanley Clarke több mint 40 albumával méltán kiérdemelte az „élő legenda” státuszt. A philadelphiai születésű Clarke az 1970-es évek eleje óta a Return To Forever nevű jazz-fúziós együttes sikerével az amerikai zenei élet állandó alakítója. Több mint 45 éves pályafutása során együttműködött Quincy Jones-szal, Stan Getzzel, Art Blakey-vel, Paul McCartney-val, Jeff Beckkel, Keith Richards-szal, Aretha Franklinnel, Stevie Wonderrel, Chaka Khan-nal, a Police-szal, Herbie Hancockkal és még sokakkal. Az akusztikus és elektromos basszusgitáron egyformán dinamikusan játszó Clarke volt az első jazz-fúziós basszusgitáros, aki turnékat vezetett, és világszerte teltházas koncerteket adott. Clarke a jazz és a jazz-fusion igazi úttörője.
  
  2023-ban Stanley Clarke újra turnéra indul virtuóz, fiatal zenészek társaságában:
  
  Stanley Clarke - basszusgitár, nagybőgő, Jaharis Stampley - billentyűs hangszerek, Colin Cook – gitár, Jeremiah Collier – dobok, Ernesto Modeste – szaxofon
  
  Michal Baranski: Masovian Mantra – május 7. FONÓ
  
  Michal Baranski a lengyel jazz színtér egyik meghatározó alakja, jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb bőgős, aki fiatal kora ellenére már Tomasz Stanko, Zbigniew Namyslowski, Bennie Maupin és Michal Urbaniak zenésztársa is volt. Az első önálló projektje, a Masovian Mantra a kortárs jazz, a lengyel és az indiai népzene ízlésesen és fantáziadúsan tálalt elegye, melyben nemzetközi szinten is ismert zenészek a társai.
  Michał Barański - nagybőgő, basszusgitár, konnakol vokális ütőhangszerek, Shachar Elnatan - gitár, vokál, Michał Tokaj - zongora, billentyűs hangszerek, Łukasz Żyta – dobok
  
  Avishai Cohen Trio: Shifting Sands – május 9. ERKEL
  
  Avishai Cohen kétségtelenül generációjának egyik legjobb nagybőgőse, aki világszerte tömegeket bűvöl el közel-keleti (arab, zsidó) és andalúz elemekkel dúsított zenéjével.
  Legújabb triójával a régi kedvencek mellett számos új szerzeményt adnak elő. Cohen, aki a múltban mindig is nagyszerű zenekarvezetőként és új, fiatal zenészek felfedezőjeként tűnt ki, ismét kivételes tehetségeket mutat be maga mellett.
  Zongorán az azerbajdzsáni Elchin Shirinov, dobokon pedig a mindössze 22 éves izraeli Roni Kaspi a társa. Kaspi és Cohen a járványi miatti bezártság alatt ismerkedtek meg, virtuálisan a Facebookon léptek fel először. Ebből azonnal erős zenei kapcsolat alakult ki közöttük, ami oda vezetett, hogy Roni meghívást kapott, hogy 2020 szeptemberétől kísérje Avishai-t a világkörüli turnékon.
  
  Enzo Favata the Crossing – május 11. FONÓ
  
  Az Enzo Favata The Crossing egy progresszív kvartett, amely komplex rétegeket és témákat, térbeli és időbeli utazást, jazzt, városi hangulatokat, afrikai és mediterrán gyökereket, elektronikát, rockot és sok más különböző stílust vegyít.
  ”A The Crossing az a zenekar, amelyet már régóta kerestem” - meséli Enzo Favata - „Olyan jazz-zenészekre volt szükségem, akiknek új érzésük és megközelítésük van a kompozíciókhoz.
  Enzo Favata (szaxofon), Pasquale Mirra (vibrafon és midi marimba), Marco Frattini (dobok) és Rosa Brunello (elektromos basszusgitár és nagybőgő).
  
  Stefano Bollani – május 12. OLASZ INTÉZET
  
  Az olasz zongorista-zeneszerző Stefano Bollani a zenét szórakoztató játéknak tartja, amelyet újra és újra fel kell találni.
  Bollani komikus szellemességének, vidám szellemének és sokoldalú muzsikálásának lényege azonban talán akkor mutatkozik meg a legjobban, amikor szólóban lép fel. Nem csoda, hogy szólóelőadásai a legnépszerűbbek a koncertjei közül: hiszen ekkor teljes a szabadsága, ekkor kap központi szerepet a vidám szórakoztató személyisége, ekkor vonja be leginkább a közönségét. Engedi, hogy a koncertfolyamban a Zene (és a közönség) vezesse, megbabonázza hallgatóit, a lírai hangvételből a komikusba csapongva, de- és rekonstruálva dallamokat egy végtelennek tűnő repertoárból, amely a népszerű olasz daloktól kezdve az amerikai jazz klasszikusain, brazil és más dél-amerikai dallamokon, olasz operaáriákon, klasszikus 20. századi műveken át egészen saját szerzeményeiig terjed.
  
  Stacey Kent & Danubia Zenekar: A Brazilian Night – május 17. ERKEL
  
  Stacey Kent jazz énekesnő, akiért milliók rajonganak világszerte 2023-ban egy különleges, a világhírű brazil zeneszerző, Antonio Carlos Jobim munkássága előtt tisztelgő koncerttel érkezik Budapestre. Több mint ötven ország színpadán állt már. Grammy-díj jelölés, milliós számban eladott albumok és teltházas koncertek jellemzik pályáját.
  Stacey Kenthez budapesti koncertjén a Danubia Zenekar csatlakozik, akiknek közös álma: összehozni az embereket, akik térben, világnézetben, korban távol állnak egymástól, összekötni őket egy közös szenvedély erejével, a zene iránti rajongással.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
2024. május 30.
Palaye Royale a Barba Negrában!
2024. május 31.
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Képzőművészeti Pályázat - mutassuk be alkotásodat a Fishing on Orfűn?
Idén is a fesztiválszezon egyik unikuma lesz a Denagyvilág, amit második alkalommal rendeznek meg Szigetmonostoron
Kultúrák találkozása a zenében - María Toro, Daniele di Bonaventura és Mogyoró Kornél koncertje
Falra fel! plakátaukció és pop-art kiállítás Marczibányin
HangFeszt – Minden, ami zene, minden, ami érték
Egy este, egy koncert, három barokk orgona
Különleges játékélményt nyújt az autista gyerekeknek a Hot Wheels® új kisautója
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a perfect circle    k.i.z.    az utazás    steve zahn    a frankeinstein terv    admiral’s arms    preservation hall jazz band    empire of the sun    bloc party    tarja turunen    the trade    ten years after    ronnie james    tsjuder    escape the fate     jonathan liebesman    oliva    dehumanized    david fincher    terrorized    arvas    dew scented    transformers    agent steel    riki  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!