hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. november 21. vasárnap   13:11
nincsen hozzászólás

szerző: Dino
Sonata Arctica, Nightwish
2004. október 26., Petőfi Csarnok

  A finn Nightwish tagjai igencsak megkedvelhették kis hazánkat, hiszen mostanra rendszeres látogatók lettek Magyarországon, a folyamatosan növekvő rajongótábor nem kis örömére. Nyáron megjelent új albumukat, a Once-ot egy új turné követte, melyből szintén nem hagytak ki bennünket se: október végén a Petőfi Csarnokban tették tiszteletüket egy újabb nagyszerű koncert erejéig.
  
  Az előzenekart sikerült elég jól kiválasztani: a szintén finn Sonata Arctica kapta azt a feladatot, hogy a Nightwish-váró közönségnek játsszon. Lehet, hogy nem is kéne előzenekarnak nevezni őket, és inkább a koncert egyenrangú résztvevőjeként tekinteni rájuk, hiszen a két csapat rajongótábora között elég nagy átfedés is megfigyelhető volt, de legalábbis aki az egyiket szereti, az nem veti meg a másik zenéjét sem. (Talán egyetlen kivételt azok jelentik, akik a Nightwisht mint egyfajta divatzene kedvelték meg...)
  
  A beengedés alatti várakozás idejére a szervezők a Therion új lemezeit, a Lemuria és Sirius B albumokat tették a CD játszóba, mintegy extra reklámul a két héttel későbbi és szintén igen jól sikerült Therion koncertnek. Eközben érdekes volt megfigyelni a terembe érkezőket: rengeteg tíz év körüli gyerek volt köztük, akiket apukájuk, anyukájuk is elkísért. Így aztán már egyáltalán nem volt ok a csodálkozásra, hogy miért is lett teltházas a koncert. A szomorú csak az, hogy sok igazi rajongó a családos koncertlátogatók miatt maradtak ki az újabb élményből.
  
  Nyolc óra környékén elsötétült a terem, és megkezdődött a Sonata Arctica fellépése. A rendelkezésükre álló egy órában vegyesen nyomtak régi és új számokat. Az új, október elején megjelent Reckoning Night album első két dalával nyitottak(Misplaced és Blinded No More), majd visszatértek korábbi lemezeikhez. Így hallhattuk például a Kingdom for a Heart, Broken, Replica és a My Land számokat. Bár a hangosítás főleg az elején nem volt tökéletes, egy igen pörgő órát tölthettünk el az öt huszonéves fiatal muzsikáját hallgatva.

  A nagyjából fél óra hosszú átszerelés alatt ismét Therion szólt, mígnem végre színpadra lépett a Nightwish. Ők is az új albumukkal kezdtek (Dark Chest of Wonders és Planet Hell), majd sorra kerültek a régebbi slágerek. A Deep Silent Complete-et az Operaház fantomja musical közkedvelt dala követte, melyben természetesen szokás szerint Marco volt a duett másik fele. Az Everdream után jött egyik nagy kedvencem, a Sleeping Sun, mely az előző budapesti fellépés után napokig járt a fejemben. Az elegáns vörös ruhában éneklő Tarja ezután kisebb pihenőre hátra vonult, és ahogy az a 2003-as Summer Rocks fellépésük során is történt, Marco énekével egy feldolgozás szám került terítékre. Választásuk ezúttal egy Megadeth dalra esett, a Symphony of Destructiont adták elő. Miután Tarja visszatért, a Bless the Child és Kinslayer számokkal folytatták a koncertet. Aztán jött a közönség nagy örömére az elmaradhatatlan Wishmaster, majd még két régebbi szám, a Dead Boys Poem, és a Century Child albumról a tombolós Slaying the Dreamer. Zárásul pedig felcsendült az aktuális sláger, a Nemo dallama. Ennek egy igen energikus változatát hallhattuk, majd az együttes tagjai távoztak a színpadról.
  
  A ráadást a Once album nagyszabású szerzeménye és véleményem szerint egyik legjobb száma , a Ghost Love Score nyitotta, mely után már csak egyetlen nóta következett, de abba (is) tényleg beleadtak mindent: a pörgős-zúzós Wish I Had an Angel pedig igen jó választás volt a koncert zárására.
  
  Sajnos hangosítás terén nem teljesítettek túl jól a hangmérnökök. Az első számok mindkét együttes esetén pocsékul szóltak, de igazán tökéletes a végére se lett. Kár érte, mert ha ez jól sikerült volna, egy igazán jó koncertről szólhatna a cikk. Fény- és pirotechnikailag ugyanis egy díszletek nélkül is látványos show került színpadra. A Nightwish hátterében a Once album borítójának képét láthattuk, és míg ez a CD-n igencsak bénán hat a maga fakó megjelenésével, a koncerten a kék-zöld fények által megvilágított kép már elég jól nézett ki. A látvány csúcspontját pedig számomra az jelentette, amikor Tarja a színpad közepén állva énekelt és legalább 5-6 fehér spotlámpa irányult rá.
  
  A teltházas előadás óriási problémája volt, hogy a Petőfi Csarnok légkondicionálása (ha egyáltalán van ilyen) nem igazán bírta, és igen magas hőmérséklet uralkodott odabent. Ráadásul ezt mindkét együttes szóba is hozta, és bíztak abban, hogy azért mindannyian kibírjuk végig. Reméljük, legközelebbi látogatásukkor már egy nagyobb helyen köszönthetjük a Nightwisht. Megérdemlik ők is, és persze a közönség is...



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hobo blues band    őz zsolt     király!    nőnap    neckbreakers ball    uriah heep    fallujah    geir westby    war from a harlots mouth    szenteleki gábor    brainlust    kill with hate    synchronring    vallenfyre    the orange strips    ereb altor    delain    anselmo    jon hamm    sajnos batár    the social network    chaoswave    disztraktor    jon hamm    liane carroll  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!