hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. október 26. szerda   06:37
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Visszatérő világsztárokkal indítja a jövő évet a Müpa


  A fado nagyasszonya, Mariza és a balkáni virtus nagymestere, Goran Bregović is visszatér a Müpába 2023 első hónapjaiban, de itt mutatja be új lemezét Beck Zoli és Grecsó Krisztián, valamint Kollár-Klemencz László is, a magyar jazz legendás alakja, László Attila pedig kerek jubileumát ünnepli a közönséggel.
   A Müpa+ hűségprogram tagjai akár már október 26-tól, míg a nagyközönség egy nappal később, október 27-től megválthatja jegyeit ezekre és még sok más újonnan bejelentett produkcióra is. Nézzük, miből lehet válogatni!
  
  A 2023-as esztendőben több régi ismerőst is újra a Müpa színpadán üdvözölhet a közönség. A portugál énekesnő, Mariza szenvedélyes előadásával szinte azonnal a hallgatóság szívébe lopta magát, amikor 12 éve először állt a hangversenyterem színpadán, egymaga felhelyezve a fado műfaját a hazai zenerajongók palettájára. Öt évvel legutóbbi koncertje után most új lemezének anyagával tér vissza a magyar közönséghez. Szintén nem először jár a Müpában a balkáni cigányzene megkerülhetetlen alakja, a filmekhez és színdarabokhoz emblematikus zenéket szerző Goran Bregović. Ezúttal a Budafoki Dohnányi Zenekarral kiegészülve, szimfonikus hangszerelésben hozza el legjobb dalait Budapestre.
  Kerek jubileumot ünnepel a hazai jazzélet egyik legsokoldalúbb művésze, a zeneszerzőként, szólistaként, zenekarvezetőként és tanárként is elismert és szeretett László Attila. Hetvenedik születésnapja alkalmából instrumentális és énekhangra írt zenéinek, bátran mondhatjuk, slágereinek sorából idéz meg egy-egy félidőre valót.A
  Annak ellenére, hogy nem először osztják meg egymással a színpadot, a „hoztunk valamit magunkból” Beck Zoltán és Grecsó Krisztián első közös munkája. A két művész régóta tartó barátságából született időutazós, zenés irodalmi pódiumest anyaga – ahol a zenész gyakran felolvas, míg az író gitárt ragad – végre lemez formátumban is testet öltött, amelyet természetesen a Müpa közönsége hallhat először. Ugyanígy a Fesztivál Színház színpadán debütál majd Kollár-Klemencz László 2008-ban útjára indított, személyes hangvételű kamarazenekarának legújabb, sorrendben ötödik korongja is. A folyó címre keresztelt album a modern, a klasszikus és a népzene elemeit is magában hordozza, de ahogy a folyó is egy helyről, a dalok is mind az összetéveszthetetlen Kollár-Klemencz-világból erednek.
  
  A Müpa Újévi koncertje fiataloknak lassan már ugyanolyan hagyománnyá válik január 1-jén, mint a lencseevés. Haydn oratóriuma, Az évszakok a klasszikus repertoár egyik alapműve, amelyet ezúttal a világklasszis Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Fischer Ádám közvetlen és érdekfeszítő magyarázatával ismerhet meg az ifjú közönség. Az évről évre a régió legjelentősebb jazztehetségeit bemutató Jazz Showcase is szinte a kezdetek óta jelen van az intézményben. A feltörekvő fiatal formációk mellett természetesen idén sem hiányozhatnak a jazzkörökben már rutinosnak számító együttesek sem: ezúttal Barabás Lőrinc, Csapó Krisztián, azaz KRIZ és a jazzbois koncertjei fogják egy-egy napra feltenni a koronát.
  A táncháztól a világzenéig a műfajok változatos kínálatát vonultatja fel A népzene ünnepe. Az egész napos színes programkavalkád egy fergeteges gálaműsorban csúcsosodik majd ki, ahol a szerb gyökereit megidéző Básits Branka, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Junior Prima díjas Tímár Sára és zenekara, illetve a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihály is fellép. De érkezik a beás cigányzenét játszó Kanizsa Csillagai, a ’60-as, ’70-es évek magyar népzenei vonulatokkal kísérletező együtteseinek repertoárjából táplálkozó folk-rock-zenekar, a MORDÁI és a magyar népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból alakult Magyar Banda is.
  Az új évben is folytatódnak a már jól ismert és szeretett sorozatok: a Literárium következő felvonásán a József Attila-díjas Szvoren Edina és novellái kerülnek a fókuszba, a Vers-esteken Kossuth-díjas költőnk, Nagy László költeményeit tolmácsolják majd a Nemzeti Színház művészei, míg a Literárium Extrában Mácsai Pál és Lukács Miklós szemezget a magyar groteszk próza megteremtője, Örkény István legendás egyperceseiből. A Müpa Filmklubbal tovább kalandozhatunk Fellini rendezői világában, legsikeresebb előadásaikkal térnek vissza az ország vezető táncegyüttesei, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, és természetesen a Recirquel legnépszerűbb újcirkusz-produkcióit sem kell hiányolniuk a rajongóknak.
  
  A Müpa+ hűségprogram tagjai ezúttal is élhetnek elővásárlási lehetőségükkel, hiszen platina szinten már október 26-án 10 órától, arany szinten 14 órától, ezüst szinten pedig október 27-én 10 órától válthatnak jegyeket. A hűségprogram alapszintű tagjai, valamint a nagyközönség számára október 27-én 14 órától nyílik meg a jegyvásárlás lehetősége a Müpa állandó jegypénztáraiban és online.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the dead daisies    kajgün    metal blade    dreamworks    alcest    dvd film    sacra arcana    alex kapranos     leonardo dicaprio    kate beckinsale    general surgery    hazai termék    ill nino    alteriah    pókember    mitch tucker    tour 2012    uzipov    abnormality    alain johannes    moby dick    zinfield    judie jay    karst    neal morse  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!