hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
hírek   2022. október 24. hétfő   07:43
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Zoltan Liptay: Tim ‘Ripper’ Owens és Mika Tysskä közreműködésével megjelent a Wizard of the Sun című EP


  Liptay Zoltán, a Gépmadár zenekar vezetője, gitárosa az elmúlt időszakban szólóprojektjén dolgozott, aminek eredménye egy három számos EP, ami ma jelent meg digitálisan. A Wizard of the Sun című középlemezre egy instrumentális tétel, illetve két énekes dal került, utóbbiakban Tim ‘Ripper’ Owens (ex-Yngwie Malmsteen, ex-Judas Priest, ex-Iced Earth, jelenleg KK’s Priest, The Three Tremors) állt a mikrofon mögé, a finn csodagitáros Mika Tyyskä (Mr. Fastfinger) pedig egy vendégszólót játszik a I Call Fire című számban.
  
  A minialbum online megjelenéséhez időzítve az említett I Call Fire dalhoz készített animációs szöveges videó is elérhető:
  
  
  Zoli az EP megszületéséről:
  “Ez a szólóprojekt a Gépmadár zenekarból nőtte ki magát. A csapattal kapcsolatban azt éreztem, hogy jól megyünk, egészen addig, amíg a Covid minden számításunkat keresztbe nem húzta. Megjelent a második nagylemezünk, amivel rengeteget szerettünk volna koncertezni, de pont egy olyan időszak jött, sőt több is, hogy ebből semmi nem valósult meg, így teljesen megtört a csapat lendülete. Viszont, én a karantén időszak alatt elkezdtem dolgozni a harmadik album dalain, közben pedig gondolkoztam, hogy miként legyen a továbbiakban. Nagyon sokat gitározom, már több session jellegű külföldi dologban is benne voltam, így fogalmazódott meg bennem, hogy inkább egy szólóanyagot készítenék.
  Mivel nagy kedvencem a Rainbow / Alcatrazz / Coverdale-es Deep Purple vonal, és imádom Malmsteen lemezeit is, ezért a hetvenes évek vége, nyolcvanas évek eleje-közepe időszak klasszikus hard rock / heavy rock stílusban tudtam ezt leginkább elképzelni. Bár szólólemez, mégsem teljesen instrumentális anyagban gondolkodtam. Három dal volt a terv, és szerettem volna, hogy kettőben mindenképpen legyen ének, az instrumentális tétel pedig egy élvezhető, izgalmas dolog legyen.
  Szóval, a címadó dal egy húzós gitárszóló lett, határozott ív mentén megyünk benne, és nincs megállás. Rengeteg inspirációm volt hozzá, de az egész ott kezdődött, hogy egészen véletlenül megismertem hazánk talán legnagyobb Yes rajongóját (és a Yes könyv szerzőjét), aki megmutatott nekem bakeliten néhány dalt. Nagyon megfogott a hangulat, ezt próbáltam megragadni és összegyúrni az én dallamos, kissé neoklasszikus beütésű gitározásommal, és teli rakni apró utalásokkal, tisztelegve a kedvenc gitárosaim előtt. Tizenéves korom óta követem Ripper munkásságát, hallgatom a vele készült lemezeket, így megkerestem, mert kapóra jött, hogy ő is otthon ült a Covid miatt, volt szabadideje. Megmutattam neki a zenei alapokat, és magát a Gépmadár lemezen magyarul már megjelent ‘Sárkány’ című dalt is, és azt válaszolta, hogy nagyon jól szólnak, és kedve is lenne hozzá, szívesen megcsinálja. Láttam őt élőben a Dio Disciples-szel, így nekem egyértelmű volt, hogy állatira fekszik neki ez a stílusvilág. Végül leesett az állam, mert 10-20 éneksávot is átküldött egy-egy dalhoz, annyi ötletelést felvett, és a vokálokat is rögzítette.
  A másik vendégem, Mika Tyyskä, egy finn gitáros és grafikus, akire én akkor figyeltem fel, amikor Paul Gilberttel jammelt egy finn gitárfesztiválon. Nagyon különlegesen szól a kezében a gitár, minden mozdulatában van valami egyéni érzés és hangulat, sőt számomra az egész zenéje (Mr. Fastfinger) külön világot képvisel. Elkezdtem vásárolni a lemezeit, és követni a netre feltett tartalmait, mert nagyon aktív online is. Felvettem vele is a kapcsolatot, átküldtem az ‘I Call Fire’ dalt, ami nagyon megtetszett neki az erőteljes Blackmore hangulat miatt, és feljátszott hozzá egy hihetetlen jó szólót.
  Imádok basszusgitározni, így a dalokban a basszusgitárt is én ‘kezeltem’, a dobokban közreműködött a Gépmadárból Béres Gábor, a ‘The Dragon’s Eye’ című dal Hammond témáit pedig Földi Albert (Omega, Szekeres Tamás, Bencsik Tamara) játszotta fel. Az elején nem gondoltam, hogy ennyire nemzetközi lesz a szólóprojektem bemutatkozása, de a felvételek így itthon, Finnországban és az Egyesült Államokban készültek, az utómunkák pedig Olaszországban egy nagyon kedves barátomnál, Iliour Griften stúdiójában. Vele néhány éve tart már a szakmai kapcsolatunk, gitároztam az első szólólemezén, az általa összehozott Stratovarius tribute albumon (Stratofortress - Anthems of the World) is, és jelenleg is készül közös anyagunk.”

  
  A Wizard of the Sun EP itt érhető el.
  
  Zoltan Liptay - Wizard of the Sun (EP)
  tracklista:
  1. Wizard of the Sun
  2. I Call Fire
  3. The Dragon´s Eye
  
  közreműködők:
  Tim Ripper Owens - ének (2,3)
  Mika Tyyskä - gitár (2)
  Albert Földi - Hammond (3)
  Gabor Béres - dob (2,3)
  Zoltan Liptay - gitár, basszusgitár, Hammond, dob
  
  zene és szöveg: Zoltan Liptay
  keverés és master: Iliour Griften
  producer: Zoltan Liptay



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a pale horse named death    metal dayz    koncert    beyond the bridge    győri andrea éva    stormraizer    idea implant    jan rechberger    kulturális intézmény    trousers    temple balls    mole listenig pearls    holy grail    kiss    cynic    tom cruise    radare    data animal    brasnyó antal    bookmarks    benighted    lugosi lászló    árvíz    paso    Ízek  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!