hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. november 18. csütörtök   16:10
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Tűzkerék: Éjfélkor megszólal egy blues
Crossroads Records

  Szorosan kapcsolódik ez a lemez a Radics Béla A kapitány című koncertfelvételhez, ugyanis az esztergomi Tűzkerék együttes koncertjein gyakran veszi elő Hendrix legjobb magyar tanítványának dalait, illetve azokat a feldolgozásokat, amelyeket az annak idején a kormányba követelt Béla is játszott, életben tartva ezzel is a gitárkirály legendáját. Ezt azért tartom fontosnak, mert így már nemcsak idősebb rockerek sztorizgatásaiból derül ki, milyen is volt mikor a kapitány foggal esett neki a Purple Haze-nek.
  
  Természetesen a dalok nagy többsége Woodstock hősétől származik, de szerepel itt nóta, az Animalstől, (természetesen a Felkelő nap házáról van szó), és a Steppenwolftól (gonolom már mindenki ki is találta, hogy a Born To Be Wildról van szó), vagy a Kopaszkutya című alapfilmben szereplő Tobacco Road.
  
  Lendületesen, az eredetihez ragaszkodva indít a magyarra fordított Foxy Lady. Sikerült tökéletesen elkapni a szerzemény húzását, a nyújtott, csavart szóló pedig egyenesen mesteri. Igen, mesteri mert a gitárosok tudják, hogy Hendrix-szet utánozni lehetetlen és így egy fülhallgatóval különösen élményszámba menő húrnyűvést vittek végbe.
  
  A szél kiállt: Mary!: -ben pedig nem kisebb sztárvendég bukkan fel mint, Török Ádám fuvolás. Igen egyedi ízt ad ez a balladának, ahogy a fuvolaszó felelget Fodor Medve Sándor énekes dallamaira. Medve egyébként igazi blues orgánummal rendelkezik, nem véletlen, hogy többen Deák Bill Gyulához hasonlítják hangterjedelmét. A következő Vörös ház talán a legjobban sikerült tétel a lemezen. Nem csak azért, mert itt a szöveg szinte tükörfordítása az eredeteinek, hanem azért is, mert úgy gördül ez a hagyományosabb blues, mint egy délre tartó Cadillac a 66-os úton. Az extra ütőhangszerek pedig még jól megbolondítják az egészet, és olyasmi pezsgő, vérforraló hangulatot áraszt, mint mondjuk némely Santana jammelés.
  
  A Tobacco Roaddal nem lehetett sok gondjuk, hiszen a recept közel negyed évszázada adott. Igaz nem is rontották el, még mindig ugyanolyan mocsok lazasággal dohog tovább a pokol útján, mint a HBB verzíó, és még a csípőből lőtt herfli és gitárszólók is rendben vannak.
  
  A Vadnak születtem pedig természetesen a Szelíd motorosok című film zenéjéül szolgáló Born To Be Wild. A fordítás itt nagymértékben támaszkodik a Dennis Hopper/ Henry Fonda kettős fémjelezte klasszikusra, sokszor beugrottak a film képei hallgatván a motoros himnuszt. A zenével már voltak problémáim, kezdve azzal, hogy nagyon, de nagyon hiányzik a szám elejéről a chopperek búgása. Ez kicsinyesnek tűnhet, de számomra ez ugyanúgy a dal része, mint a csikorgó gitár, és csöves hammond-orgona búgása. Tisztában vagyok vele, hogy utóbbiak nagyban köszönhetők az 1968-as hangtechnikának, de ez így nekem túl steril lett.
  Mindegy, az érzés mindegyik szerzeményben ott van, amit egyszerűen nem lehet tanítani, és nem is érdemes ennek hiányában bluest játszani.
  
  1. Foxy Lady
  2. A szél kiállt: Mary!
  3. Vörös ház
  4. Hej! R.B. tűzgitáros
  5. Tobacco Road
  6. Bíbor köd
  7. Kicsi szárny
  8. A felkelő nap háza
  9. Vadnak születtem
  10. Éjfélkor megszólal egy blues
  11. Vörös ház /lassú változat/



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

CrossRoads Records

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a papháború a vámpírok ellen    gryllus dorka    the konincks    foundation    bejelit    b2b3 trió    zsikla mónika    neo fm    eye for i    guardista    thin lizzy    october file    kovács patrícia    insane    decapitated    kalmah    project x    sodom    triptykon    ági és a fiúk    fonogram    fallujah    narnia    mitch lucker    claps for caroline  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!