hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
hírek   2022. október 10. hétfő   06:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rendhagyó fúziók, hazai és nemzetközi sztárfellépők a Liszt Ünnepen


  Ősbemutatókkal, a világ számos pontjáról érkező társulatokkal és szólistákkal, kifejezetten a fesztiválra létrehozott új produkciókkal, ingyenes orgonakoncertekkel, klasszikus és kortárs zenei együttműködésekkel, színházi és táncelőadásokkal, jazz- és könnyűzenei formációk fellépéseivel, irodalmi, képzőművészeti és könnyűzenei programokkal várja az érdeklődőket a ma kezdődő és a főváros kulturális életét 16 napon át felpezsdítő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál!
  
  Az eseménysorozat ünnepélyes felütése máris egy eddig soha nem látott, a jazzt a klasszikus zenével ötvöző produkció a Szent István Bazilikában: a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt Via crucisának átdolgozását adja elő az amerikai jazzénekesnő, Sherry Williams, a szoprán Horti Lilla, a zeneszerzőként és orgonaművészként egyaránt a legjobbak között jegyzett Virágh András Gábor, valamint a New York-i jazzélet meghatározó alakjaként ismert orgonista Brian Charette közreműködésével. Ugyancsak Fekete-Kovács Kornél nevéhez fűződik a fesztivál egy másik jelentős koncertje Senza Nome címmel, amelyen a komponista-trombitaművész jazzkvintettre és zenekarra írt díjnyertes alkotása is felcsendül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a hazai és nemzetközi jazzélet kiemelkedő szólistái, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és Németh Ferenc, valamint a szárnykürtön és trombitán közreműködő Alex Sipiagin, a tenorszaxofonos Rick Margitza és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában.
  
  Több emlékezetes vendégjáték után legutóbbi, a teremtéstörténet vaskos kérdéseit sajátos humorral körbejáró, Hokuspokus című előadásával tér vissza Budapestre az ötletgazdag színpadi megoldásairól ismert Familie Flöz. A német kollektíva – szakítva hagyományaival – most először azt is megmutatja, kik rejtőznek a különös álarcok és jelmezek mögött. Egészen más stílusban és formanyelven, de szintén fajsúlyos témát dolgoz fel Barta Dóra koreográfus új táncszínházi bemutatója, az Időn kívül, amelynek alapjául David Grossman megrázó erejű kötete szolgált, zenéjét pedig a kétszeres Grammy-díjas Osvaldo Golijov szerezte. A Neue Oper Wien Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című, Jörg Widmann rendezésében látható produkciójának magyarországi premierje egy váratlan csavarral kecsegtető, 21. századi Pygmalion-parafrázis, amelyben az emberi klónozás témájának kibontását eszményi kóruszene és erőteljes színpadi látványvilág segíti.
  
  Az operavilág legendája, Plácido Domingo egy szüleitől „örökölt” műfaj, a zarzuela dalkincseivel örvendezteti meg a publikumot, a hazai közönség körében is egyre népszerűbb fiatal izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson pedig elsöprő sikerű budapesti koncertjei után ezúttal az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Az idén 150 esztendeje alapított magyarországi Wagner Társaság jubileumi koncertjén korunk egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle és a briliáns mezzoszoprán, Schöck Atala ad elő egy csokorra való áriát és jelenetet a nagy német zeneszerző kivételesen gazdag életművéből. Oláh Kálmán Liszt-műveket a középpontba állító reflexióival és parafrázisaival, míg a zenei többnyelvűségéről, páratlan improvizációs készségéről és lehengerlő lendületéről ismert családi zenekar, a Janoska Ensemble többek között Bernstein-, Bach-, Beethoven- és Bartók-darabokkal készül a Liszt Ünnepre.
  
  A Studio 5 Kortárs Zenei Műhely estjének nézői ötszörös ősbemutatón vehetnek részt: Bella Máté, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor Liszt Ferenc egy-egy zongoraművéhez fűzött zenei kommentárjai a szerző életútjának stációit és stílusának jellegzetességeit képviselik.
  
  Idén hetvenéves a hazai cigányzenei hagyomány egyik legkiemelkedőbb ápolójaként számon tartott Rajkó Zenekar, amely éppen a fesztivál keretében, a Pesti Vigadóban ünnepli e jeles jubileumot. Az unikális fúziós produkciók sorát gyarapítja a Magyar Zene Házában a flamand–szintó Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje is, amely a kalotaszegi muzsika és a manouche jazz közös univerzumába kalauzolja a közönséget, Szabó Dániel cimbalomművész és zenésztársai, köztük Lukács Miklós és Fülei Balázs pedig a népzene formanyelvén keresztül idézik meg a 19. század zenei közízlését és táncdivatját Liszt és virtuozitás című estjükön.
  
  A jazzrajongók örömére a Jazzical Trio a világhírű szopránnal, Miklósa Erikával ad rendhagyó dalestet: megkerülhetetlen magyar zeneszerzőink – Liszt, Kodály, Bartók – népdalfeldolgozásai mellett a többszörös Oscar-díjas német–amerikai komponista, André Previn szerzeményei jazzes átiratban, üde hangszerelésben élednek újjá. A kitűnő amerikai szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző-producer, Ravi Coltrane meglehetősen személyes hangvételű, egész estés műsorával pályafutása során először szülei, John és Alice Coltrane felbecsülhetetlen zenei öröksége előtt tiszteleg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben három kiváló muzsikustársa, a nagybőgős Rashaan Carter, a zongorista Gadi Lehavi és a dobos Elé Howell közreműködésével.
  
  A könnyedebb műfajok képviselőire kíváncsi nézők is bőséges koncertkínálatból csemegézhetnek: a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub közös szervezésű, új programsorozata, az Isolation Budapest mások mellett a Black Country, New Road, Westerman, Michelle Gurevich, az Efterklang és a Night Beats, valamint az idei Glastonburyn is fellépő THE GOA EXPRESS koncertjével debütál. A Budapest Showcase Hub, vagyis a BUSH eseményein idén hetedik alkalommal ismerhetik meg az érdeklődők a legfrissebb nemzetközi zenei trendeket, az extravagáns ausztrál formáció, a Hiatus Kaiyote első magyarországi fellépése pedig úgyszintén frissítő kuriózumnak ígérkezik.
  
  A könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon és beszélgetéseken túl a Magashegyi Underground, a Platon Karataev, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok koncertjeivel kecsegtető Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idén is a Liszt Ünnep égisze alatt valósul meg; a tavalyi Margó-díjas Halász Rita estje Pálos Hanna és Beck Zoltán közreműködésével lesz látható a Müpában.
   A fesztivál összművészeti voltát erősítik a képzőművészeti programok is: a Ludwig Múzeum Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben című új kiállításával várja a látogatókat, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására és kiállítása, az Art Market Budapest pedig 12. alkalommal nyitja meg kapuit.
  
  Az október 7-től 16 napon át tartó Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a lisztunnep.hu oldalon találhatók.




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amanna bemutatja legújabb dalát „Valamiér´”
Trash Boat kiadja a „Break You” című legújabb dalát
Megérkezett a Banks Arcade a Self Help című vadonatúj dala
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tintin    green zone    battle: los angeles    instant    blood red throne    full of hate    rock tv    kinkiez    leaves eyes    profane omen    thy catafalque    stesztay dávid    kristóf norbert    the dictator    coldplay    kosheen    shell beach    ghostpoet    taylor swift    kylesa    jason rouse    little fockers    starbenders    veréb    good charlotte  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!