hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
hírek   2022. szeptember 19. hétfő   06:35
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át
Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál

  Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, melynek alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal.
  
  Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.
  
  A Fonóban 22-én a Borbély Mihály PolygonBorbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – az elmúlt évadban megjelent új lemezt mutatja be. ´A Polygon tökéletes elnevezés: a sokszög rengetegféle zenét állít vonatkozási rendszerbe, mégis önazonos. Borbély Mihály társaival a jazz nyelvén, régiónk népzenéinek minden értékét felvonultatva megint fenomenálisat alkotott´. – írta róluk a Gramofon.
  
  
  
  A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat, most pedig eljött az idő, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a fiatal hallgatókhoz 21. századi zenei platformokon – véli a Kodály Spicy Jazz, akik nagyon szerethető és magával ragazó zenét hoznak a Fonó falai közé.
  
  A Tariqa-val Said Tichiti és remek hazai zenészekből álló csapata áll színpadra 23-án. A marokkói születésű Said volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa szülőhelyén a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, amely szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”.
  
  Finom szövésű, spirituális jazz, amit megszoktunk Tóth Viktor magas szintű zenéjében. Ismét jön a Tóth Viktor Arura trió, amelyben Tóth Viktor (szaxofon) mellett két másik nagy formátumú művész, Lukács Miklós (cimbalom) és Orbán György (bőgő) lép színpadra. A zenekarnak legutóbb megjelent lemeze remek kritikákat kapott itthon és külföldön egyaránt.
  
  
  
  Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó-formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formáknak, ebben a felállásban pedig igazi unikumnak számít. A Kovács Linda - Bögöthy Ádám duó zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira.
  
  
  
  A fesztivál zárónapján a Fonóban a Blue Canarro Group egyedülálló csapata indítja az estét. A kilenc fős zenekar saját dalokat, kedvelt slágereket, valamint ismerős örökzöldeket is játszik a jól ismert nosztalgikus múlt századi kuplékból, valamint a jazz és a bossanova világából egyaránt táplálkozva.
  
  Az Orbay Lilla Quintet műsorában meghatározó szerepet játszanak a mediterrán stíluselemek, illetve az eredeti módon újragondolt és átkomponált jazz-sztenderdek. A fiatal és tehetséges énekesnőt az Ephemere Duóban már rendszeresen hallhattuk a Fonó színpadán, ezúttal saját felállásával érkezik hozzánk - ebben a formában a MÜPA Jazz Schowcase eseményén is kiemelkedően szerepeltek.
  
  Újbuda Jazz Fesztivál
  FONÓ
  Szeptember 22., csütörtök 20:00
  Borbély Mihály: Polygon, Kodály Spicy Jazz
  
  Szeptember 23., péntek 20:00
  Tariqa, Tóth Viktor Arura trió, Kovács Linda -Bögöthy Ádám duó
  
  Szeptember 24., szombat 20:00
  Blue Canarro Group, Orbay Lilla Quartet



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
2024. tavaszán: The Devil Wears Prada európai turné
Nu-metal invázió: a Profiler, The Gloom In The Corner és Vended koncertezik Európában
Az Early November kiadta a “The Fool” című dalát, a soron következő albumuk előtt
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 infection    koncert    sharon tate    hófehér    gábor andrás    ossian    counterparts    jaded heart    nervecell    edvin marton    kovács patrícia    diesel    brutally deceased    adam sandler    pókember    we butter the bread with butter    semi holsen    guilhem desq    black dahlia murder    anaal nathrakh    harloch    harms way    signs of swarm    ang lee    veréb  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!