hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2022. szeptember 18. vasárnap   20:42
nincsen hozzászólás

szerző: Vik
Fekete Zaj Fesztivál 2022
Négy nap szabadság a Mátra szívében

  Augusztus 17-20 között került megrendezésre ez a különleges szubkultúrákat bevonzó fesztivál, a Mátra Sástónál. Ezalatt a röpke fél hét alatt rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam, amiket most megosztok veletek. Hol van fixen térerő? Kiállítás az erdő mélyén? Wellness? Interjú? Kacsák?! Olvass tovább, ha felkeltettem az érdeklődésed.
  
  A lejutást mi egyszerűen oldottuk meg; kocsival. Emellett az okosak (és gyorsak) váltottak jegyet a fesztiválbuszok egyikére, melyek Budapestről indultak. Én azon szerencsések közé tartoztam, aki a fesztivál területén található hotelben szállt meg. A további lehetőségeket a kibérelhető faház és a jól bevált sátrazás nyújtották. A fesztiválterület körül található számtalan vendéglő, kisbolt, és egy apró bódé is, ahol olcsóbb a sör (persze ezt csupán a tó körül lehet fogyasztani, mert be bizony nem engedik, kivéve, ha az ember kitölti repohárba, de ezt nem ebben a magazinban olvastátok 😊) A kistó közepén volt az egyik kicsi színpad, a kreatívan elnevezett “Kacsatónia”, ahová egy este neonokkal kivilágított híd vezetett. A lelkesebbek akár kacsát is etethettek. Tovább, az erdő felé található a kilátó, illetve a fákra erősített, sötétben piros fénnyel kísérteties aurába vont dark témájú festmények. A fesztivál belső területén számtalan italpult várta a bulizó tömegeket, a három benti színpad pedig hajnalig ment. A hotelhez wellness rész is tartozott, melyet olcsó áron vehetett igénybe bárki, aki pihenésre vágyott a koncertek között. A fesztivál egyetlen hátránya a térerő hiánya, tehát a sok goth, aki az ég felé emeli a telefont, nem a sátánt próbálja megidézni, csupán a hálózatot vadássza. Egyébiránt, szerintem jelenleg ez kishazánk olyan fesztiválja, ami legszínesebb (átvitt értelemben értve, szinte mindenki talpig feketében masírozik) egyéniségeket vonzza. Ha valaki érdekes, különleges és teljesen egyedi embereket akar megismerni, akkor jó helyen jár. Fantasztikus volt, végre úgy éreztem, hogy nem lógok ki a tömegből, nem kell magyarázkodnom a kék hajam vagy a piercingek végett, és békésen viselhetem a tütüszoknya bakancs kombinációt, mert legfeljebb dicséretet kapok a szokásos megszólások helyett. Befogadó, összetartó és támogató közeg ez, ahol mindenki ismeri a fesztiválozó tömeg legalább felét. Sőt, a fellépők egy részével is össze lehet futni, ahogy lazán kortyolgatnak egy-egy (re)pohár sört. A tájékozódást a fesztiválkatalógus könnyítette meg, melyet a bejárat mellett lehetett szerezni. Szerepelt benne napi és színpadi bontásban a műsor, illetve egy térkép is, és kis mérete miatt könnyen elfért a farzsebben vagy kistáskában. Egyébiránt a fesztivál készpénz- és kártyamentes volt, és a karszalagra erősített chippel lehetett fizetni odabent. Nem szerencsés, ha valaki elhagyja. De most, hogy letettük az alapokat, kezdhetjük a napi bontást.
  
  Szerda
  Körülbelül délután négykor érkeztünk meg, és a szállás elfoglalása után rögtön nekiálltunk felderíteni a terepet. Beszereztem a repoharat, kértem egy Jameson gyömbért, illetve egy burritót, ami akkorának bizonyult, hogy vacsorára is még azt ettem. Kisvártatva a Nulladik Változat basszusgitárosával, Töller Andrással szemben ültünk le, aki békésen majszolta az ebédjét. Miután megvendégeltük egy Unicumra, kedélyesen elbeszélgetett velünk. Mindössze fél óra alatt, amit eltöltöttünk a fesztiválon már belefutottunk egy bulizók között elvegyülni próbáló fellépőbe. És ez csak a kezdet volt. 17:40-kor az Ǝ.N.D. zenekar indította a Delta színpadot, amely egy felfújható, fehér… hát, maradjunk annyiban, hogy félbevágott jéghegyre hasonlító háttérrel volt felszerelve. A koncert után a színpad körül lófráltunk, bele is futottunk a banda tagjaiba, és kaptam tőlük zenekaros matricát is. Rövid szóváltás után átcsordogáltunk az Osztálykirándulás színpadhoz, hogy meghallgassuk a Nulladik Változatot. Ők annyira nem a dark stílusárnyalatot képviselik, de a sokszínűség a fesztivál egyik erényei közé tartozik. Sötétedés után megnéztünk a képeket az erdőben. Remek ötletnek tartottam, hogy a zenei művészetek mellett a képi alkotást is támogatják. A kivitelezés pedig külön említést érdemel. Mintha egy kísértetjárta horrorfilmforgatási helyszínre csöppentem volna, már csak a csontig hatoló hátborzongató aláfestő zene hiányzott volna. Az esti bóklászás közepette felfedeztük, hogy a sátorhelyeknél lent, ahol elkanyarodik az út szinte mindig van térerő. Úgyhogy ezen információ birtokában gyakran látogattuk az út menti kőperemet, és ott gubbasztottunk, akár a verebek a dróton.
  
  Csütörtök
  Be kell valljam, csütörtökön eléggé sokáig húztam a lóbőrt, és ez pár kellemetlenül horkoló egyénnek volt köszönhető. 18:30-kor a Diabolus In Musica, azaz az Ördög zenekar Bokodi Bálinttal kiegészülve, akusztikus verzióban szólalt meg a Kacsatónián. A színpad köré települtünk, és hallgattuk a zenét, na meg a “humorista perceket”. A kacsák is bizonyára élvezték a műsort. A közönség pedig nyugodtan figyelt, mint a jól nevelt diákok. Így tessék ránk mondani, hogy elvadult rocker népség (vagy amit szoktak ilyenkor). A koncerten még pár gyermek és kutyus is jelen volt, akik meglepő nyugalommal figyelték az eseményeket. Utána Lili Refrain koncertjén kötöttünk ki a Delta színpadnál. Az ő előadása leginkább valami sámán boszorkányra emlékeztetett, látványra és hangzásra is. De le a kalappal előtte, hogy egyedül kitöltötte az egész színpadot. Később vele is összefutottunk a Kacsatónia mellett. Eddig ezen a fesztiválon futottam bele a legtöbb szabadon kóricáló fellépőbe, nagyon közvetlen a légkör. A Fanyűvő színpadon a Reykjavík-ből származó Kaelan Mikla alternatív/dark együttes, akik egyből belopták magukat a közönség szívébe. Kicsit mintha egy szeánszon vettünk volna részt. A három lány a koncert végén még rózsát is kapott. Ezen a napon egyébként összebarátkoztunk az Auraleak vokalistájával, Gerő András Péter “Hex”-szel és a barátnőjével is. Nagyon groteszk, gumiból készült “halpapucsuk” volt, illetve céklapálinkával kínáltak, de ezt nem mertem elfogadni. Folytattunk egy tartalmasabb beszélgetést a feltűnő tetoválások lehetséges hátrányairól, többek között.
  
  Péntek
  Ezen a napon sem jutottam le a wellnessbe, de ennek ellenére mégis eseménydúsan telt. Az Osztálykirándulás színpadon meghallgattuk az Auraleak-et. Halpapucs nélkül, mezítláb viszont olyan fényes kabátban, hogy egy asztronauta megirigyelné. Ezután a sátraknál futottunk bele a Nest of Plagues zenekar ¾ részébe. Amíg Ivanics Dani és Breier Máté sátrat állítottak (Dani több- bár inkább kevesebb sikerrel), összeszedtem a bátorságomat, hogy interjút kérjek, amibe legnagyobb szerencsémre bele is egyeztek. Ez az egyik piknikasztalnál meg is történt. Sötétedéskor kiültünk a kacsató partjára megtárgyalni az “élet nagy dolgait”, és azt kell mondjam, hogy ez is meglehetősen hangulatos program. Utána várt minket a Lazarvs koncert, ami remekül szólt, igazán elvitték a bulit, még úgy is, hogy viszonylag későn, 0:40-kor csaptak a húrok közé. A koncert után odatért hozzám ismerkedni egy Hókuszpókszerű forma egy fodrászbalesettel a fején. Aki látta, tudja miről beszélek. Szerencsére sikerült kereket oldanom, és ezt egy Cuba Librével és egy bagellel ünnepeltem meg.
  
  Szombat
  A szombatot, az utolsó napot a wellnessben kezdtem. Úszómedence, jacuzzi és szauna is volt, ami segített kipihenni a fesztivál fáradalmait és a derékfájást. A Nest of Plagues indította az Osztálykirándulás színpadon számomra a koncerteket. Mivel korán (nak számító) járt még a nap, nem jöttek ki annyian mint amekkora közönség járt volna nekik, de így is volt egy mini pogó. Így a negyedik nap végre ideje volt megnézni a Kilátó színpadot is, ahol a Black Nail Cabaret nevű, tavaly nagy sikert arató duett lépett fel. Ahhoz képest, hogy a kilátó előtt felállított színpad előtt csupán egy szélesebb ösvénnyi hely volt, a koncert vége felé egészen a tóig álltak az emberek. Átható előadás volt, és a vissszataps után a közönség kért számot. A választott nótához az effektek sem voltak kiválasztva, de ennek ellenére mégis eljátszották, úgyhogy le a kalappal előttük. Sajnos ezután a koncert után mindenkire rátört a posztfesztivál depresszió, azaz a kesergés, hogy vége a fesztiválnak, és holnap szétszéled ez a jó közeg. Viccelődtünk azzal is, hogy elkezdünk már most visszaszámolni a következő évi Fekete Zajra. Ha ez nem győzött meg arról, hogy elgyere legközelebb, akkor sürgősen értékeld át a prioritásaid 😊.
  
  Illetve, mint ahogy fentebb utaltam rá, “levadásztam” pár fellépőt, hogy nyilatkozzanak arról, hogyan érezték magukat idén a fesztiválon, illetve röviden beszéljenek a zenekarukról is.
  
  Hex (Auraleak)
  
  Milyen érzés volt számodra fellépni a Fekete Zaj Fesztiválon? Hogy tetszett az ottani hangulat, közeg?
  „Én a Fekete Zajra pár éve úgy gondolok, mint a kis privát szférámra, egy menedékre, ahol lelkileg érdemben fel tudok töltődni. 2011-ben voltam először, aztán sok év kihagyás után először önkéntesként mentem, dolgoztam is a fesztiválon, idén pedig a koncert miatt nyaraltam is – a nyár legszebb élménye volt. Négy nap fullos pihenés, szórakozás, valamint ugye a saját koncert a harmadik napon, mely hatalmas megtiszteltetés volt, ugyanis ez volt a zenekar harmadik nyilvános fellépése. Innen is köszönjük a szervezők bizalmát, reméljük méltó módon eleget tettünk, mi nagyon jól éreztük magunkat és nagyon örültünk, hogy a korai kezdés ellenére ennyien voltak ránk kíváncsiak.”
  
  A végső meginterjúvolt zenekar az Ǝ.N.D. volt. A dobos és a vokalista válaszolt nekem, mindezt a harmadik tagjukon keresztül, szóval kicsit kaotikus folyamat volt. Mortel és Mizantropix így nyilatkozott:
  
  “Nekem ez volt a második fellépésem a fesztiválon (2019-ben a Mechanical Corpse fedélzetén játszottam az Osztálykirándulás színpadán). Nem lehet hozzászokni szerintem. Minden fellépés előtt izgulok és egészen az intro megkezdéséig nehéz volt elhinni, hogy mi is lehetőséget kaptunk bizonyítani. Rohadt meleg volt a Delta színpadon, mire végeztünk teljesen elkenődött a sminkem, ami belefolyt a szemembe és csípte azt. Hahaha. Jó volt látni, hogy ennyi ember eljött megnézni minket, akik nem a haverjaink. Hahaha. Remélem a szervezőknek is tetszett, nem bánták meg a döntésüket és visszahívnak majd.” – Mortel
  “Elképesztő érzés volt. Hibáztunk, persze, volt egy csomó, de azt látni, hogy ennyi ember odajött, többségük szinte végig ott volt, az feloldotta az emiatt keletkezett negatív érzetét bennem. Mindezt ráadásul ekkora térben, Magyarország zeneileg mindenhogyan alternatív fesztíválján, még most is fura & álomszerű. De lehet az idő múlásával csak még inkább az lesz. Nem tudunk eléggé hálásak lenni. Neked meg amiatt, hogy kérdeztél minket!” – Mizantropix
  
  Ezennel szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett abban bármilyen formában, hogy ez a fesztivál megszülessen, így, ilyen formában 2022-ben!


Kulcsszavak:
  papaver     sn1987a     pozakowski     nulladik változat     oranssi pazuzu     sunnata     godflesh     melt-banana     diabolus in musica     ék     riki     musica moralia     data animal     vulture industries     mezumm     kalan mikla     sear bliss     antimatter     barbers     dlrm     stesztay dávid     platon karataev     nagyúr     she past away     shallov     sturle dagsland     +she+     needless     kajgün     isolated youth     master boot record     f.o.system     entrópia architektúra x lanterni 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Egy másik zenekar
Nem Tej Mama! ska projekt
Székely Műhely Zenekar és Alkotóközösség
Jan Garbarek (NOR)
S. K. zenekar
Hetedik érzék
Fekete Jenő és a Muddy Shoes
Tatros zenekar
Bástya citerazenekar

 kapcsolódó cikkek: 

Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés

Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba

Az I Prevail európai turnéra indul, különleges vendégekkel

Budapestnek üzent Glenn Hughes

A Can´t Swim zenekar a legújabb, No Backbone daláról: Nem rugalmas, de őszinte
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
 kapcsolódó fotók: 

PAPAVER - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

SN1987A - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

NULLADIK VÁLTOZAT - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

ORANSSI PAZUZU - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

SUNNATA - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

GODFLESH - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

MELT-BANANA - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

DIABOLUS IN MUSICA - 2022. július 26-30. FEZEN 25.

DIABOLUS IN MUSICA - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022

ÉK - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
ENTRÓPIA ARCHITEKTÚRA x LANTERNI - 2022.augusztus 26. WORLD TOUR 2022 ORFŰ
| ANNEKE VAN GIERSBERGEN - 2022. november 6. ANALOG MUSIC HALL - Darkest Skies Acoustic Tour 2022
| RIKI - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| MUSICA MORALIA - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| DATA ANIMAL - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| VULTURE INDUSTRIES - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| MEZUMM - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| KALAN MIKLA - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| SEAR BLISS - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| ANTIMATTER - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| DLRM - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| PLATON KARATAEV - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| NAGYÚR - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| SHE PAST AWAY - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| SHALLOV - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| STURLE DAGSLAND - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| +SHE+ - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| NEEDLESS - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| KAJGÜN - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| ISOLATED YOUTH - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| MASTER BOOT RECORD - 2022. augusztus 17-20. Mátra-Sástó- FEKETE ZAJ 2022
| ENTRÓPIA ARCHITEKTÚRA x LANTERNI - 2022.augusztus 26. WORLD TOUR 2022 ORFŰ
 kapcsolódó videók: 

Fekete Zaj 2021.
ANNEKE VAN GIERSBERGEN
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kristóf norbert    jarolics tamás    billie joe armstrong    kritikát    túl jó nő a csajom    3d    jeremy renner    carson coma    nicia    the killers    liszt ferenc    suszter    a strom of light    szokolay-dongó balázs    how to destroy angels    yonderboi    black-out    kung fu panda 2    redneck zömbiez    sárkányvadászok    local heroes    ozzy    glen matlock    attila    kft  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!