hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. november 16. kedd   15:19
nincsen hozzászólás

szerző: András
Dissection, Watain a Kultiplexben
2004. november 17., Kultiplex

  Az idei év bővelkedett olyan black metal koncertekben, amelyeket hosszú ideje várt a közönség, s olyanokban is, amelyekre talán számítani sem mert senki. A sor méltó módon is zárul majd november 17-én egy szenzációs bulival, a hosszú hallgatásból visszatérő Dissection Kultiplex-beli fellépésével.
  
  A svéd Dissection a kilencvenes évek közepének egyik legfontosabb underground metal formációja volt, zenéjükben egyedülállóan sikeresen ötvözték a black metal sötét atmoszféráját és pusztító erejét a svéd death metal ízes harmóniavilágával. A zenekart 1989-ben alapította Jon Nödtveidt énekes-gitáros és Peter Palmdahl basszusgitáros, akik korábban már együtt zenéltek a Sirens Yell nevű thrash metal csapatban. Hamarosan megtalálták a dobosukat is korábbi zenésztársuk, Ole Öhman személyében, s nemsokára rögzítették első közös felvételüket, a Severing into Shreds című próbatermi anyagot. A rövidesen egy ritmusgitárossal bővülő banda a továbbiakban sem tétlenkedett sokat, 1990-ben elkészítették a The Grief Prophecy című demót, majd 1991-ben az Into Infinite Obscurity 7-es EP-t, a rákövetkező esztendőben pedig egy négyszámos promóciós anyaggal hozakodtak elő, aminek révén egylemezes szerződéshez jutottak a No Fashion kiadónál. Ennek gyümölcse lett a 93-as The Somberlain album, amelyet a legendás Unisound stúdióban rögzítettek Dan Swanö segítségével. A Mayhem gitárosának, Euronymousnak ajánlott korong, mely egy rendkívül érett, markáns dallamvilágú és gazdag kompozíciókban gondolkodó zenekart mutatott be, rendkívül elismerő kritikákat kapott mindenfelé, így a banda nagy önbizalommal vághatott neki a koncertezésnek.
  
  1994-ben aztán a közben módosult felállású (John Zwetsloot ritmusgitárost Johan Norman váltotta) Dissection diadalmenete újabb fontos állomáshoz érkezett: a bandát szerződtette a Nuclear Blast kiadó. 1995-ben náluk jelent meg a második nagylemez, a Storm of the Lights Bane, amely még csiszoltabb, még tökéletesebb formában tárta a hallgatók elé a Dissection jellegzetes zenéjét, egy valódi klasszikussal ajándékozva meg a metalrajongókat. A következő két év intenzív turnézással telt a banda számára, Európát és az Egyesült Állomokat is megjárták olyan bandák illusztris társaságában, mint a Morbid Angel, az At the Gates, a Cradle of Filth vagy a Dimmu Borgir. Mindeközben a rajongói gyűjtemények gyarapításáról sem feledkeztek meg: napvilágot látott a Where Dead Angels Lie EP, amit hamar követett a Dimmu Borgirral közös Live and Plugged videokazetta. Menet közben a felállás lépésről lépésre teljesen lecserélődött, majd felszámolódott Jon Nödtveidt körül: először Ole Öhman dobost váltotta fel Tobias Kellgren, aztán Peter Palmdahl is távozott, akinek a helyére Jon testvére, Emil ugrott be, végül Johan Norman és Tobias Kellgren is távozott a zenekarból. Ugyan a banda új tagsága hamar összeállt, sőt, már a Fredman stúdióba is bejelentkezett a csapat a harmadik album felvételeire, 1997-ben a Dissection váratlanul megszűnt létezni, Jon Nödtveidt ugyanis Vlad nevű barátjával 97 nyarán megölt egy algériai férfit, amiért nyolcévnyi börtönbüntetésre ítélték.

  A történet azonban nem ért itt véget, még ha a banda korai demófelvételeiből válogató The Past is Alive című anyagot követően éveken keresztül teljes csend honolt is a Dissection körül. Bár Nödtveidt mindenfajta nyilvános szereplés lehetőségét visszautasította, a börtönben amellett, hogy dolgozott és tanult folyamatosan gyakorolt akusztikus gitárján, és dalokat is írt a majdan megjelenő harmadik albumra. Mindebből persze a külvilág akkor még mit sem sejthetett, így sokan még a 2003-ban megjelent, Live Legacy című, 1997-ben rögzített koncertfelvételt is csak posztumusz kiadványnak gondolták hamarosan azonban mindenki számára egyértelművé vált, hogy a Dissection folytatja a munkát. Nödtveidt szabadulását követően szinte azonnal újra beindultak a történések a zenekar körül, amiknek eredményeként idén október 30-án Stockholmban megtartották a visszatérő koncertet, és megjelent a 95-ös Storm of the Lights Bane-t követő első stúdiófelvétel, a Maha Kali című kislemez is. Ezen a napon került nyilvánosságra a Dissection új felállása is (a ritmusgitáros az Aborymból is ismerős Set Teitan, a dobos a Dark Funeralban is megfordult Thomas Asklund, a bőgős pedig a Nightrage-ben játszó Brice Leclercq lett), egyben pedig elkezdődött a hatalmas várakozás övezte Európa-turné, melynek keretében a legenda végre Magyarországon is bemutatkozik.
  
  Előzenekaruk az utóbbi évek egyik legridegebb underground black metal bandája, a műfajt zeneileg és hangulatilag is a legklasszikusabb formájában művelő, szintén svéd Watain lesz. Az 1998-ban alakult csapat eddig két nagylemezt jelentetett meg, a 2000-es keltezésű Rabid Deaths Curse-t és a 2003-as Casus Luciferit, s két ízben játszottak már hazánkban is: 2002-ben Pécsett, tavaly pedig Budapesten léptek fel.
  A koncert végleges helyszíne a Kultiplex, a kezdési időpont 20 óra.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Planetnoir

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cradle of filth    apacsok    heights    fonó    norma jean    radio panic    megazetor    godnr.universe    stormhammer    dope stars inc.    neaera    open air    hail of bullets    arcok az efottrol    merlin    x ambassadors    xplode    s dance    charlie winston    chris pontius    turisas    amorphis    marathon zenekar    timur bekmambetov    gathering  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!