hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2022. június 24. péntek   13:02
nincsen hozzászólás

szerző: Fido
Pearl Jam Budapesten
2022. július 12. Papp László Budapest Sportaréna - Budapest



  A Pearl Jam kiemelkedett a 90-es évek grund- alternatív rock csapatai közül. Alapító tagok, Stone Gossard (gitár) és Jeff Ament (basszus) -Green River-, akik a Sub Pop nagy úttörői, és a karizmatikus hang Eddie Vedder (ének, gitár), aki hozzájárult ahhoz, hogy a Pearl Jam beírja magát a XX. századi zenetörténelmébe. Az általuk megjelentetett albumok száma 100 millió fölött jár. A zeneipar elismerése itt koránt sem ér véget, hiszen a zenekart 2017-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, és mi több, továbbra is hatalmas közönségek előtt turnézik.
  
  A Pearl Jam, 1990-ben alakult Seattle-ben, Washington államban. Jeff Ament basszusgitárosból, Stone Gossard gitárosból, Mike McCready szólógitárosból és Eddie Vedder énekesből és Matt Cameron dobosból (a Soundgarden korai tagja) álló csapat rekordokat döngetett és az állandóságot képviselte, 1991. augusztus 27-én adták ki debütáló albumukat, a Ten-t. Ez a 90´-es évek egyik ikonikus korongja lett és Blaylock (Daron Oshay ´Mookie´ Blaylock amerikai profi kosárlabdázó) mezszámáról kapta a nevét. ´Hatalmas Mookie-rajongó voltam´ – mondta Jeff Ament. Ez az album 11 számot tartalmazott és olyan dalok kaptak helyet, mint az Alive, az Even Flow és a Jeremy. A lemez közel öt évig maradt a Billboard listáján, és azóta 13-szoros platinalemez lett.
  
  
  
  A csapat a köztudatba robbanását, a kortárs Nirvaná-nak köszönhetik, nomeg a klasszikus MTV rotációjának, ez 92´-re tehető. Az emelkedő album eladások, nagyban magyarázhatóak a Pearl Jam a ´70-es évek riffjeinek és a ´80-as évek poszt-punkjának koktélosításában és a már említett Jeremy, az Even flow és az Alive dalainak. Ezt fejelte meg a Temple of the Dog 90´-es albuma, mely platinalemez státuszt ért el, Eddie Vedder, Jeff Ament, Matt Cameron, Mike McCready, Eddie Vedder, Chris Cornell közreműködésével.
  
  A megalkuvást nem ismerő Pearl Jam, minden hírverés nélkül készítette el a második, 93´-as Vs. albumukat, ami végül platina státuszt ért el. Stadionok helyett fricskaként inkább néhány ezres arénákban, és egyetemi kampuszokon és olcsó jegyárak mellett lépett fel. Az 1994-es év sem volt eseménytelen a zenekar életében. Volt turnélemondás, pereskedés (Ticketmaster ellen), valamint új album, a Vitalogy felvételei, dobos poszta pedig Jack Irons (Red Hot Chili Peppers) került. A csapat következő nagylemeze, a Vitalogy, amely 94´ végén jelent meg, bakelit, CD és kazetta formátumban, mondani sem kell, hogy ez az albumuk a listák élére repült, és hamarosan többszörös platinalemez státuszú lett.
  
  
  
  Zavaros idők jöttek, 95´-ben pert veszítettek a Ticketmaster ellen, viszont Neil Young-gal elkészítették a Mirror Ball-t. A 96´-s negyedik albumuk a No Code pozitív kritikák ellenére nem hozta meg a kellő sikert és a kötelező turné is inkább lokálisnak volt tekinthető, mint globális. Következő atmoszférikusabb albumuk a Yield megjelenéséig két évet kellett várni, amely 98´ február legelején látott napvilágot és elmondható, hogy a várt kereskedelmi siker elmaradt. 98´ nyarán egy nagyszabású arénaturné következett és az év vége felé megjelentették a Live on Two Legs című koncertlemezüket. Jack Irons egészségi problémái miatt távozni kényszerült a csapatból, helyére az ex-Soundgarden dobos, Matt Cameron került.
  
  A csapat elkészítette J. Frank Wilson- Last Kiss című klasszikusának feldolgozását, amivel 99´-ben akaratlanul is középpontba kerültek, a rádiók mind a rajongók nagy kedvence lett. Ezt követte a 2000 májusában megjelent a csapat hatodik albuma, a kicsit komor, de kifinomult hangvételű Binaural, ezt megfejelő 2000-es Binaural turnén rögzített felvételekből 72 koncert albumot adtak ki, melyek a Billboard 200-as listájára került fel.
  
  
  
  A hetedik, Pearl Jam album a Riot Act, 2002. novemberében látott napvilágot, olyan kislemezes dalokkal, mint az I Am Mine, a Save You , a Love Boat Captain. Az albumon megtalálható a 2000 júniusában a Roskilde Fesztiválon elhunyt kilenc ember előtt emléket állító Arc dal is. Majd szerződést bontottak az Epic Records-al. Az első független kiadványuk a Tim Burton rendező Big Fish filmzenéjének Man of the Hour dalának megírása volt, amelyet később Golden Globe-díjra jelöltek. A 2003-2004-es év albumkiadások tekintetében, inkább válogatás albumok megjelentetésére helyezték a hangsúlyt: a Lost Dogs, a Live at the Garden, a Live at Benaroya Hall, valamint a Greatest Hits 1991–2003. A soron következő albumuk, a Pearl Jam azonos című albuma 2006 május 2-án, került polcokra, valamint a 20 éves jubileumukra egy sor korongot nyomtak újra.
  A Kilencedik Backspacer albumukra három évet kellett várni, az eredmény egy kicsit a popos, kicsit új hullámos album lett, melyet a saját kiadójuk a Monkeywrench Records adott ki és az Universal Music forgalmazott. Kicsit lassult az alkotókedvük, és a tizedik Lightning Bolt megjelenésére 2013. őszéig kellett várni. Az album két kislemeze a Mind Your Manners és a Sirens klipjeinek elkészítése is hozzájárult, hogy Billboard 200-as listájára felkerült. Az 57. Grammy-díjátadón, 2015 februárjában a legjobb felvétel díját is bezsebelték. Két évre rá, 2017 áprilisában a Pearl Jam bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Augusztusban megjelent a Let´s Play Two című dupla koncert album, és DVD.
  
  
  
  2019. decemberében a csapat bejelentette, hogy a legújabb albumuk, a Gigaton lemezbemutató turnéja (2020-as European Tour) érinteni fogja az öreg kontinenst. Az album fizikailag 2020. márciusában jelent meg, viszont a turnéval kapcsolatos terveiket, a COVID-19 átírta, 2022 június- júliusára.
  
  A koncerte jegyek válthatók a livenation.hu oldalon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
Republic 35
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 as you drown    kings of leon    as i lay dying    tankard    bridge to solace    il divo    martin scorsese    world war z    arany    jack black    Óriás    battlecross    thaurorod    billy idol    sziget 2013    papaver    ozone mama    all shall perish    those whom the gods detest    pet the preacher    bibliotheque pascal    glen matlock    black spiders    csak kép    windfall  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!