hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2022. június 2. csütörtök   06:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Korhű ruhák, életképek, izgalmas csatajelenetek a Monostori erődben
Nappal családi programok, esténként történelmi musicalek várják a látogatókat

  Élénk élet zajlik Magyarország egyik legjelentősebb történelmi helyszínén, a Monostori Erődben, ahol július 2-án és 3-án immár 8. alkalommal rendezik meg az 1848/49-es hadijátékokat. A látványos és izgalmas programsorozat a Csillagerőddel együttműködve valósul meg.
  
  1849. július 2-án zajlott a II. komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat. 2022. július 2-3-án korhű, látványos csatajelenetekkel idézik fel a komáromi csatákat a Monostori Erődben.
  
  „A Monostori Erőd Nonprofit Kft. működésében 2000-es megalakulása óta kiemelt helyet foglal el a katonai hagyományőrzés. Rendszeres jelleggel 2015 óta rendezünk hadijátékokat. A 1848/49-es tematikához kapcsolódó rendezvénnyel indultunk, majd bővítettük programkínálatunkat a második világháborút középpontba helyező eseménnyel is” – avatott be Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője.
  
  Újraéled a múlt
  
  A komáromi erődrendszert, Magyarország legnagyobb erődrendszerét három erőd alkotja: a Monostori erőd, a Csillagerőd és az Igmándi erőd. Míg a Monostori erőd az ezredforduló óta várja az érdeklődőket, a Csillagerőd nem olyan régen, 2021. október 8-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az Igmándi erődben hamarosan megkezdődnek a felújítások, amelynek eredményeként várhatóan 2024-től a komáromi erődrendszer teljes magyarországi része látogatható lesz.
  
  „Aki betér hozzánk, visszacsöppen a múltba, a hely hangulatának és hagyományőrző programjainknak köszönhetően átélheti, milyen lehetett itt az élet a szabadságharc idejében. Az 1848/49-es tematikával az akkori történések előtt tisztelgünk. Klapka György hősiesen védte a várost és az erődöt, azonban az egyesített osztrák és orosz csapatok döntő vereséget mértek a magyar főseregre, és az augusztus 13-i világosi fegyverletételt követően jelentős erőkkel Komárom ellen indultak. A körülzárt Komárom egy ideig még ellenállt a túlerőnek, de végül 1849. szeptember 27-én Klapka György aláírta a vár átadását és a védők szabad elvonulását biztosító megállapodást” – elevenítette fel az eseményeket Vizeli Csaba.
  
  A Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bár a Monostori erőd fontos helyszíne volt a csatáknak, az erődrendszer központja akkoriban az Öregvár és az Újvár volt, onnan irányította Klapka az ütközeteket.
  
  Programok az egész családnak
  
  A Monostori Erőd és a Csillagerőd mindkét napon délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Délelőttönként több tucat hagyományőr melegít a délutáni csatára, miközben a tábori élet különböző mozzanatait elevenítik fel a múltba kalandozni vágyók számára.
  Emellett egész nap gyerekprogramokkal várják a családokat: lesznek izgalmas fajátékok, állatsimogató, lovagoltatás és vívásoktatás is.
  A színpadon bűvész show és interaktív zenei program szórakoztatja a jelenlévőket.
  A késő délutáni órákban kezdődik a nap egyik fő attrakciója, a 1848/49-es eseményeket feldolgozó csatajelenetek. A csatákat követően, mindkét este történelmi musicalt tekinthet meg a nagyérdemű.
  
  A szombati napon a hagyományokhoz hűen a Klapka rockmusicalt mutatják be. A Takács Tibor népszerű ifjúsági regénye, a Klapka katonái, alapján készült zenés előadás Másik Lehel és Vizeli Csaba feldolgozásában kerül színpadra. A darab az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket. Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet, szerelem, árulás mind megjelenik a történetben, melynek vezéralakja Klapka György és Haynau.
  
  „Vasárnap este Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének musical változata zárja a kétnapos programot. A Másik Lehel, Medveczky Szabolcs és Vizeli Csaba által jegyzett előadás a Monostori Erőd, a Premier Production és a Magyarock Dalszínház közös produkciója. A történelmi musical a 19. századba, a szabadságharc idejére repít minket. A műben a hazaszeretet, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt” – ismertette Vizeli Csaba.
  
  Új helyszín: a Csillagerőd
  
  Megnyitása óta először kapcsolódik be a programsorozatba a Csillagerőd, amely a Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként újult meg az elmúlt évek folyamán, aminek köszönhetően visszanyerte korhű, eredeti állapotát. Az erődben a rekonstrukció révén egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja méltó otthonra talált.
  
  „Mindkét helyszínűnkön szeretettel várjuk a látogatókat és nem csupán ezen a két napon, hiszen a folyamatos programok mellett október elejéig tart ErődFeszt rendezvénysorozatunk, amely 2019 óta egy igazi könnyűzenei, összművészeti fesztivállal színesíti a szabadtéri szezon fesztiválkínálatát” – újságolta az ügyvezető.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 marduk    exarsis    szabad európa rádió    born from pain    battlecross    borgia    vam design center    waking into nightmares    a perfect circle    strokes    dwayne johnson    salt    funerus    banco de gaia    blitzkrieg    metallica    my gift to you    a titánok haragja    aerodrome    vreid    overkill    lorax    mortician    over help    charred walls of the damned  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!