hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. május 25. szerda   06:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
15.Ördögkatlan
2022. augusztus 2-6.

  ”Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete„ (Friedensreich Hundertwasser)
  Védnökök: †TÖRŐCSIK MARI †CSEH TAMÁS
  
  Amikor 2008 augusztusában egy váratlan telefonhívás után Bérczes Laci és Kiss Móni összenéztek, még meg sem szólaltak, tekintetükben ott volt a mondat: „Megcsináljuk a magunkét.” Naivak voltak és maradtak, de maguk sem gondolták, hogy egyszer majd egy jubileumi, 15. Ördögkatlanra készülnek majd. Márpedig ez történik, ők és a katlancsapat sok-sok tagja szívirányból támad újra: Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, a Vylyanon és Mokoséknál szervezik az újabb összművészeti fesztivált.
  
  Maradnak továbbra is mezítlábasak, az árakat igyekeznek nem emelni, és kell majd sorban állni, katlanbuszozni vagy stoppolni, nem kell, de lehet barátkozni vadidegenekkel és helyiekkel, örülni, hogy együtt vagyunk, találkozunk – és hogy ezt magunknak és a minőségi programoknak köszönhetjük.
  
  Kiss Mónika – Bérczes László (fesztivál igazgatók)
  
  Díszvendégek
  Ki is az, hogy „díszvendég”: aki megtisztel bennünket a jelenlétével. Mely jelenlét munka, megnyilvánulás nap mint nap.
  Mi pedig meghívásával felmutatjuk, hogy mindenkinek, minden műfajnak helye van az Ördögkatlanban, aki-ami minőséget képvisel. Legyen az irodalom, zene, színház, fotográfia, múltunk őrizendő értéke. Így lesz ez 2022-ben is!
  
  Kollár -Klemencz László
  
  „Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá.”
  
  Önmagáról beszél Kollár-Klemencz, de akárha az Ördögkatlanról szólna. Összművész az összművészeti fesztiválon: Laci író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező-kertépítő mérnök. Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.
  
  Fortepan
  
  „A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma
   (Cseh-Bereményi)
  
  A Fortepan Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma. Mintegy 135 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi gyűjteményekből származik. Ezek kiállítása az Ördögkatlanban lehetetlen – de nem is ez a célunk! Sokkal inkább egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. Hozz tehát képeket a családi gyűjteményből (visszakapod!), amelyeket Te ajánlasz fel a fesztivál időtartamára. A Tőled átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja-szkenneli. Téma: „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években.
  
  Líra könyv
  
  Miközben korántsem mellékes, hogy a Líra Könyv Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalkozása (könyvterjesztő- és könyvesbolthálózattal, webshoppal), nekünk az most a legfontosabb, hogy díszvendégünkhöz nyolc fontos könyvkiadó tartozik: Magvető, Corvina, General Press, Atheneum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Rózsavölgyi. De ami az olvasónak igazán lényeges, az az Ördögkatlanban 2022-ben megjelenő nagyszerű írók-költők névsora: Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál. Velük találkozhatunk az irodalom katlanos fellegvárában: a Vylyan Teraszon.
  
  Magyar Nemzeti Múzeum
  
  1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa, és miután az uralkodó bólintott, megszületett a Magyar Nemzeti Múzeum. Na, igen, ezt tudjuk (vagy nem tudjuk)…, de mi köze mindennek az Ördögkatlanhoz? Például az, hogy 2016 óta a Nemzeti Múzeum újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, mely bizonyítja, hogy a késő császárkori pannóniai tartományokban is jelen volt a nagybirtokos elit. Az az elit, ami a világhírű Seuso-kincset is birtokolta. Nagyharsányi és beremendi leletek a római korból! Évről-évre jöttök a Katlanba, és ugye ezt nem tudtátok?! Majd most: sziklavetítések a Szoborparkban, kiállítás a Vylyanon, beszélgetések és előadások az Ördögkatlan különböző helyszínein. Otthonos lesz a Múzeum a Katlanban – és a katlanosok is a Múzeumban!
  
  Budapest Bábszínház
  
  „Társulatunk remek formában van, kísérletező, izgalmas produkciókat állítunk ki. Rendszeresen járunk fesztiválokra, mint nézők is és minden alkalommal büszkén jövünk haza, mert azt érezzük, hogy abszolút ott vagyunk a topmezőnyben.” Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója nyilatkozott így – teljes joggal. Kicsiknek, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt játszik, sikerrel, a színház. Tavaly már beköszöntek hozzánk egy nagyszerű Rómeó és Júliával, az idén mindenkinek hoznak valamit: érkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika; tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása, a Semmi; egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás, az Anima; A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újraolvashatjuk”… és belekóstolhatunk a jövő évad „nagy dobásába”, a vadonatúj Dekameronba.
  
  
  Kiemelt programok
  
  Búcsúzik a K2
  
  Társaink-barátaink, a helyiek kedvencei, akik még kaposvári színészosztályként hozták létre a társulatot, a k2 Színházat. Járták az úgynevezett függetlenek rögös útját, hozzánk 2013. július 31-én Az isten és a részegek című kecskeénekkel köszöntek be Mokosék színháztermében, 2022. augusztus 6-án pedig a nagyharsányi tornateremben, felvonultatva szinte mindenkit, aki a társulatban az elmúlt évtizedben megfordult, Züfec című előadásukkal köszönnek el. És lesz k2-fészek a beremendi református templom kertjében, számos előadás: Ki vele, Néró!, Az apostol, Felhőkakukkvár, Rebellisek… Köszönjük k2!
  
  Törőcsik Mari emlékest (film)
  
  2021. április 16-án meghalt Törőcsik Mari, a magyar színház- és filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az Ördögkatlan örökös védnöke. Mozart Requiemjével emlékeztünk rá tavaly augusztusban. Szeptember 21-én pedig a Nemzeti Színházban emlékestet tartottak. Ezen az esten, Mari emlékének is köszönhetően a méltóság, a nagyvonalúság, a felülemelkedés – ha csak egyetlen estére, egyetlen pillanatra is – felülírt mindent, és kezet nyújtottak egymásnak mindazok, akik kettészakított, kultúrharcos világunkban egymással nemigen találkoznak. Ezt az estet (melyet nem közvetített, nem rögzített a televízió) idézi meg ez a film, amit augusztus 6-án, egyetlen alkalommal láthatnak az Ördögkatlan látogatói.
  
  In meoriam Baksa Soós János
  
  „A szabadságot tudta. Érvényesen megnyilvánulni minden pillanatban… Nem politizált, mégis mindig ott volt benne az a kétélűség, amit a hatalom baromira szeretett volna megfejteni, de nem tudott, mi pedig, tudtuk nem tudtuk, azonnal megfejtettük a magunk agya szerint. És tudtuk, hogy ő a mi Baksánk. Egy szeretetre méltó ember.” Cseh Tamás beszélt így a magyar underground ikonikus, titokzatos alakjáról, a 2021. szeptember 25-én elhunyt „Január Hercegről”. Barátja, tanítványa, Cseh András segítségével kiállítással, koncerttel emlékezünk rá.
  
  Magyar Zene Háza
  
  A Magyar Zene Háza Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben vár minden Katlanozót. Progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciókkal megpróbáljuk öt napra teleportálni a Zene Házát az Ördögkatlanba. Délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, fókuszban rögtönzéses zenei játékokkal – a soharózás Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével. A Zeneművek kortárs ismeretterjesztő koncertjei mellett vendégünk lesz a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Lesznek továbbá improvizációs előadások a Budapest Improvisers Orchestrával, és a Jónás Vera szólistával kiegészült Vazul&Huba párossal. A Narancsligetben pedig egy ghánai zenekarral vendégeskedünk – az Alostmen olajoskannából készült buherahangszerrel és transzba ejtő ritmusokkal hív táncba.
  
  „Játéknap”
  
  A nagyharsányi Narancsliget néven elhíresült Katlanos színhely délelőttönként a gyerekeké, a családoké. Itt ver tanyát a Pagony, a Manó Könyvek, az Egyszülős Központ sok-sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel, animációs workshoppal… És itt láthatjuk majd a Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika című előadásokat, együtt zenélhetünk a Bélaműhellyel, sőt Sakkiskolában is tanulhatunk. Hogy ez megvalósulhat, az a Lengyel Csaba által vezetett Játéknap Kft. kicsi műhelyének és nagy szívének köszönhető. Ők építették tavaly a Maszkperselyt, ők folytatják idén a játszótér építését, ők lettek szinte fő támogatónk – csak úgy. Ilyen nincs, mondanánk – de van.
  
  CIRKUSZ – utcaszínház
  
  A cirkusz (Cia. Pakipaya) Spanyolországból érkezik, az utcaszínház (Foco alAire) Mexikóból. Előbbiek előadása (Shake Shake Shake) ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát és a színházat, és frenetikus humorral és ügyességgel mutatja fel az élet őrülten abszurd pillanatait. Például hogyan lesz egy ügyetlenkedő nézőből káprázatos akrobata.
  
  A mexikóiak is a nézőket szólítják maguk közé furcsa, titokzatos, rituális utcai vonulásukon, hogy aztán ideiglenes közösséget teremtve körtáncot lejtsenek velünk, számukra vadidegen katlanozókkal. Ők eltűnnek – mi maradunk, és tánccal ünnepeljük a 15. Ördögkatlant.
  
  Minden más
  
  Amikor sokszáz nagyszerű programmal várjuk a látogatókat, minden „kiemelés” igazságtalan. Hiszen ugyanígy kiemelhetnénk az úgynevezett komolyzene katlanos prófétáit, a Dinyés Dániel-Kolonits Klára házaspárt, akik énekes-zenész barátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről-évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak, majd lesz az orosz-ukrán háború, egyáltalán, minden háború szörnyűségeit megidéző koncert is; nem beszélve Both Miklós Ukrán Udvaráról, aminek tragikus aktualitását nem kívánta egyikünk sem; régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar, ahol kiállítástól szemétszedő kirándulásig, gyárlátogatástól öko-kalandjátéktól vitaszínházig gyerekek is, felnőttek is múlathatjákaz időt; megtalálja lesz a szokásos sorbanállás a színházi sorszámokért, hiszen fellép nálunk többek között Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig…; a Hagyományok Háza pedig gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „teliszórja” a Teleki Ligetet jobbnál-jobb programokkal; ne felejtsük: a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözött, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál; és akkor még nem esett szó a száznál több rock-koncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig…
  
  HETI BÉRLETEK:
  
  Elővételben: 20.000
  Helyszínen: 28.000 Ft
  
  NAPIJEGY:
  
  Elővételben: 5.900 Ft
  Helyszínen: 6.400 FtSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2023. június 7.
Voivod + Crowbar a Durer Kertben (Dürer Kert - Budapest)
2023. június 8.
X Ambassadors az Akvarium Klubban
2023. június 10.
LGT, P-Mobil, Illés és Syrius slágerek Miskolc 50 éves rockfesztiválján
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Csillagfény koncertek a Festetics-kastély parkjában
Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál
A 40 éves Mandel Quartet koncertjei a budapesti Festetics Palotában
A Pünkösdi hétvégén többféle táncház, koncert és Parvathy Baul (IN) előadása is várja az érdeklődőket a Fonóban
Jubileumi programmal várja a közönséget a Zsámbéki Nyári Színház
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Az idén 20 éves Oncompass Medicine a Fehér Ház partnere lett a rák ellenes harcban
Művészettel nevelés, művészetre nevelés – 6. Művészetpedagógiai Konferencia
 kiemelt 
Amon Amarth + Behemoth a Barba Negra-ban
  
Ha nyár, akkor fesztiválok, de sajnos a rockerek, metalosok számára egyre szerényebbek a lehetőségek

Voivod + Crowbar a Durer Kertben
Új dallal jelentkezett az Asking Alexandria, melyet a Budapest Parkban is hallhatunk
Gojira + Conjurer + Urne Budapesten
Comeback Kid az Analog Music Hall-ban
 friss hozzászólások 

Világsztár zongorazseni először Budapesten (1)
Epica, Apocalyptica (3)
Telling Secrets: magyar hátterű csapat bontogatja a szárnyait a tengerentúlon (2)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ronnie james    petrás jános    közért noise    smash into pieces    mark zuckerberg    max von sydow    kalmah    steve-o    octopoly    korál    marco mendosa trio     divine damnation    polyák lilla    frenk    omega diatribe    metrosection    guns n’ roses    sacra arcana    torture squad    odett és a go girlz    manticora    los vegas    halálos iramban    erik sumo    the nick rivers  

r42
Copyright 2000-2023 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!