hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2022. május 4. szerda   06:33
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megvannak a Magyar Mozgókép díjak idei jelöltjei


  Immár publikus, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottsága kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2022-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. A feleségem története, A játszma, a Külön falka, Az unoka és a Magyar Passió versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Fazakas Péter, Deák Kristóf, Enyedi Ildikó, Papp Gábor Zsigmond és Eperjes Károly a legjobb rendező díj öt nevezettje, Hámori Gabriellát, Mentes Júlia Virgíniát, Mészáros Blankát, Léa Seydoux -t és Molnár Piroskát jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Thuróczy Szabolcs, Eperjes Károly, Kulka János, Mátray László és Dietz Gusztáv közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő, a legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa pedig Deák Kristóf, Kis Hajni, a Lőrincz Nándor–Nagy Bálint páros, Fabricius Gábor és Fazekas Máté között dől majd el. Az ünnepélyes díjátadóra június 12-én a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol a nagyközönség is láthatja majd a jelölt filmeket.
  
  A korábbi gyakorlattal ellentétben idén a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottságába a Magyar Filmakadémia szekciói mellett kategóriánként egy-egy tagot delegált a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, valamint a Magyar Operatőrök Társasága (HSC). Az ő szavazataik alapján dőlt el, hogy mely alkotásokat és alkotókat jelölik a Magyar Mozgókép Díjakra.
  
  A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén A feleségem története, A játszma, a Külön falka, Az unoka és a Magyar Passió versenyeznek. A legjobb rendező díj öt nevezettje Fazakas Péter A játszma, Deák Kristóf Az unoka, Enyedi Ildikó A feleségem története, Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja és Eperjes Károly a Magyar Passió című alkotásáért. A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Deák Kristóf (Az unoka), Kis Hajni (Külön falka), a Lőrincz Nándor–Nagy Bálint páros (Legjobb tudomásom szerint), Fabricius Gábor (Eltörölni Frankot) és Fazekas Máté (Kilakoltatás) között dől majd el. A legjobb női főszereplő kategóriában Hámori Gabriellát jelölték a Legjobb tudomásom szerint, Mentes Júlia Virgíniát az Ida regénye, Mészáros Blankát a Kilakoltatás, Léa Seydoux -t A feleségem története és Molnár Piroskát Bors néni című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Thuróczy Szabolcs (Szia, Életem!) Eperjes Károly (Magyar Passió), Kulka János (A játszma), Mátray László (Attila, Isten ostora) és Dietz Gusztáv (Külön falka) közül kerül majd ki a győztes. Az operatőrök között Rév Marcell (A feleségem története), Nyoszoli Ákos (Külön falka), Maly Róbert (Az unoka), Nagy András (A játszma) és Dobos Tamás (Eltörölni Frankot) versenyez majd.
  
  A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Goda Krisztina Ida regénye, Pacskovszky József Kék róka, Vidnyánszky Attila Attila, Isten ostora, Novák János Bors néni,valamint Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című alkotása. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában a mezőny annyira erős volt, hogy a jelölések számát a bizottság az eredetileg tervezett háromról ötre emelte. Így az Egy mindenkiért, a Bereményi kalapja, a Triptichon: Esterházy János élete és öröksége, a Dívák és A bereki ember jutottak a versenybe. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül az Otthon, otthon (rendező: Nagy Anikó Mária és Szabó Attila), a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja), a 101. magyar népmese (rendező: Novák Tamás), A varázsló – Csernus Tibor festőművész (rendező: Surányi András) és a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk (rendező: László Gábor) lesznek versenyben. A legjobb kisjátékfilm öt jelöltje a Szelfi Egyetem (rendező: Bánszki Kristóf), a Diszkó Diktátor (rendező: Kőváry Dániel), a Magunk maradtunk (rendező: Kovács Ákos), az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert) és a Missing light (rendező: Török Előd). A legjobb animációs film kategóriában az Otthon (rendező: Rofusz Kinga), A piros veréb (rendező: Rófusz Ferenc), az ACID (rendező: Koós Árpád,), a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 12. rész (rendező: Miklósy Zoltán és Herkó Attila) és a Legendás család (rendező: Glaser Kati) című filmek szállnak majd versenybe. A legjobb tévésorozat kategóriában A mi kis falunk 5. évad 18. rész (rendező: Kapitány Iván és Lóth Balázs), a Doktor Balaton 1. évad 80. rész (rendező: Cibulya Nikol, Csicskár Dávid, Fazekas Csaba, Gergely Zoltán és Politzer Péter) és a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) közül kerül majd ki a győztes.
  
  A jelöltek teljes listája alant olvasható. A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással dönt majd a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadóra június 12-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol 20 kategóriában adják át a legjobbaknak a Magyar Mozgókép Díjakat.
  
  Idén június 9-12. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség. A hard core rajongók május 15-éig válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várunk Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében.
  
  Magyar Mozgókép Fesztivál 2022 - Jelöltek
  
  Legjobb játékfilm 
  A feleségem története (rendező: Enyedi Ildikó, producer: Mécs Mónika)
  A játszma (rendező: Fazakas Péter, producer: Lajos Tamás)
  Külön falka (rendező: Kis Hajni, producer: Berkes Júlia, Zachar Balázs)
  Az unoka (rendező: Deák Kristóf, producer: Zákonyi S. Tamás)
  Magyar Passió (rendező: Eperjes Károly, producer: Hábermann Jenő)
  
  Legjobb tévéfilm
  Ida regénye (rendező: Goda Krisztina, producer: Lajos Tamás)
  Kék róka (rendező: Pacskovszky József, producerek: Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor)
  Attila, Isten ostora (rendező: Vidnyánszky Attila, producer: Lajos Tamás)
  Bors néni (rendező: Novák János, producer: Mihályfy Borbála, Pék Csaba)
  Korai menyegző (rendező: Vékes Csaba, Olt Tamás, producer: Roskó Péter, Fülöp Péter)
  
  Legjobb egészestés dokumentumfilm
  Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires, producer: Muhi András Pires, Horváth-Szabó Ágnes, Mesterházy Ernő)
  Bereményi kalapja (rendező: Papp Gábor Zsigmond, producer: Herner Dániel)
  Triptichon: Esterházy János élete és öröksége (rendező: Zsigmond Dezső, producer: Csányi János)
  Dívák (rendező: Kőrösi Máté, producer: Csukás Borbála, Oláh Kata)
  A bereki ember (rendező: Bertha Lívia, producer: Dr. Kovács Zoltán, Lajos Tamás, Vida Joe)
  
  Legjobb rövid dokumentumfilm
  Otthon, otthon (rendező: Nagy Anikó Mária, Szabó Attila, producer: Hajnal Gergely)
  Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja, producer: Csortos Szabó Sándor)
  101. magyar népmese (rendező: Novák Tamás, producer: Novák Tamás)
  A varázsló – Csernus Tibor festőművész (rendező: Surányi András, producer: Csáky Attila)
  Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk (rendező: László Gábor, producer: Huth Gergely)
  
  Legjobb kisjátékfilm
  Szelfi Egyetem (rendező: Bánszki Kristóf, producer: Dr. Nagy Endre)
  Diszkó Diktátor (rendező: Kőváry Dániel, producer: Kőváry Dániel)
  Magunk maradtunk (rendező: Kovács Ákos, producer: Hábermann Jenő)
  Elfelejtett nemzedék (Rendező: Aracsi Norbert, Producer:  Gundy Kristóf, Verebélyi Gábor)
  Missing light (rendező: Török Előd, producer: Kádár Márk)
  
  Legjobb animációs film
  Otthon (rendező: Rofusz Kinga, producer: Klingl Béla)
  A piros veréb (rendező: Rófusz Ferenc, producer: Hajdú Zsófia)
  ACID (rendező: Koós Árpád, producer: Klingl Béla)
  Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 12. rész/ Hajsza a Határvidéken (rendező: Miklósy Zoltán, Herkó Attila, producer: Konrád Éva)
  Legendás család (rendező: Glaser Kati, producer: Mikulás Ferenc)
  
  Legjobb elsőfilmes rendező
  Deák Kristóf (Az unoka)
  Kis Hajni (Külön falka)
  Lőrincz Nándor–Nagy Bálint (Legjobb tudomásom szerint)
  Fabricius Gábor (Eltörölni Frankot)
  Fazekas Máté Bence (Kilakoltatás) 
  
  Legjobb tévésorozat
  A mi kis falunk 5. évad 18. rész – A barátnő (rendező: Kapitány Iván, Lóth Balázs, producer: Vezető producer: Kapitány-Diószegi Judit, RTL kreatív producer: Herman Péter)
  Doktor Balaton 1. évad 80. rész (rendező: Cibulya Nikol, Csicskár Dávid, Fazekas Csaba, Gergely Zoltán, Politzer Péter, producer: Vezető producer: Kapitány-Diószegi Judit, producer: Kapitány Iván, Boris Mihály, TV2 kreatív producer: Csányi Márton)
  Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László, producer: Csutak Tamás, Herner Dániel, Magács László)
  
  EGYEDI ALKOTÓI KATEGÓRIÁK
  
  Legjobb rendező
  Fazakas Péter (A játszma)
  Deák Kristóf (Az unoka)
  Enyedi Ildikó (A feleségem története)
  Papp Gábor Zsigmond (Bereményi kalapja)
  Eperjes Károly (Magyar passió)
  
  Legjobb női főszereplő
  Hámori Gabriella (Legjobb tudomásom szerint)
  Mentes Júlia Virgínia (Ida regénye)
  Mészáros Blanka (Kilakoltatás)
  Léa Seydoux (A feleségem története)
  Molnár Piroska (Bors néni)
  
  Legjobb férfi főszereplő
  Thuróczy Szabolcs (Szia, Életem!)
  Eperjes Károly (Magyar passió)
  Kulka János (A játszma)
  Mátray László (Attila, Isten ostora)
  Dietz Gusztáv (Külön falka)
  
  Legjobb operatőr
  Rév Marcell (A feleségem története)
  Nyoszoli Ákos (Külön falka)
  Maly Róbert (Az unoka)
  Nagy András (A játszma)
  Dobos Tamás (Eltörölni Frankot)
  
  Legjobb forgatókönyvíró
  Köbli Norbert (A játszma)
  Szántó Fanni–Kis Hajni (Külön falka)
  Enyedi Ildikó (A feleségem története)
  F Várnai Péter, Horváth Áron, Petrik András (Magyar passió)
  Grosan Cristina–Rainer-Micsinyei Nóra (A legjobb dolgokon bőgni kell)
  
  Legjobb hangmérnök/hangmester
  Stefano Campus (A feleségem története)
  Balázs Gábor (A játszma)
  Dusan Kozák (Külön falka)
  Zányi Tamás (Eltörölni Frankot)
  Madaras Attila (El a kezekkel a papámtól!)
  
  Legjobb zeneszerző
  Szirtes Edina „Mókus” (Korai menyegző)
  Rakonczai Viktor (El a kezekkel a papámtól!)
  Vígh Dávid, Zságer Balázs (Eltörölni Frankot)
  Borsos Oleg (Külön falka)
  Csengery Dániel (Ida regénye)
  
  Legjobb vágó
  Bartos Bence (Bereményi kalapja)
  Kovács Zoltán (A játszma)
  Rumbold László (Attila, Isten ostora)
  Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története)
  Gorácz Vanda (Külön falka)
  
  Legjobb díszlettervező
  Valcz Gábor (El a kezekkel a papámtól!)
  Bozóki Mara (Kék róka)
  Oleksandr Bilozub (Attila, Isten ostora)
  Takács Eszter (Korai mennyegző)
  Horváth Viktória – Nánássy Zsolt (Nagykarácsony)
  
  Legjobb jelmez
  Flesch Andrea (A feleségem története)
  Giliga Ilka (Külön falka)
  Keszei Borbála (Nagykarácsony)
  Kemenesi Tünde (A játszma)
  Tóth Linda Rita (Legjobb tudomásom szerint)
  
  Legjobb maszk
  Kreuzer Barbara (A feleségem története)
  Hortobágyi Ernella (A játszma)
  Bujdosó Magdolna (Magyar Passió)
  Kriskó Ancsa (Az unoka)
  Kund Barbara (El a kezekkel a papámtól!)
  
  Legjobb mellékszereplő
  Sergio Rubini (A feleségem története)
  Andai Kati (Külön falka)
  Hámori Gabriella (A játszma)
  Hernádi Judit (A legjobb dolgokon bőgni kell)
  Nagypál Gábor (El a kezekkel a papámtól!)Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2022. június 26.
Világsztárt hoz a Dunakanyarba a VéNégy Fesztivál
2022. június 28.
Helloween + Hammerfall: United Forces 2022 (Papp László Budapest Sportaréna)
2022. június 29.
Itt a Fishing on Orfű programja
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Exhibition: Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa
Bereményi kalapja
Ma kezdődik a VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál
A Csillagok háborúja alkotójával is versenybe száll Goztola Kristina Cannes-ban
Keresztapa filmek a Cinema MOM-ban!
LUX Filmnapok 2022.
A játszma június 9-től a mozikban
Május 12-én jön a magyar mozikba a Hosszú Katinka dokumentumfilm
 kiemelt 
Sting (My Songs), Joe Sumner a Papp László Budapest Sportarénában
  
Sting ősszel pótolja elhalasztott tavaszi fellépéseit

Steel Panther, Florence Black a Barba Negra Track-ben
Hans Zimmer Live - Europe Tour 2023
Helloween + Hammerfall: United Forces 2022
Piratefest: Alestorm, Vision Of Atlantis, Rumproof a Barba Negra-ban
 friss hozzászólások 

Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Premier: meghallgatható a Symbiosis 5 jazz zenekar bemutatkozó kislemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 your demise    steve lukather    keleti nyugalom    james l. brooks     amorphis    tristania    moratorium    malacka és a tahó    imperial never say die    bad religion    gyilkos természet    sunday fury    antal nimród    throwdown    európai unió    jón thor birgisson    bin-jip    akela    battle: los angeles    sacra arcana    barack obama    gackt    cherry bomb    john frusciante    a hobbit  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!