hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
hírek   2022. április 19. kedd   08:39
nincsen hozzászólás

szerző: ma
A földön járj - Megjelent Bródy János születésnapi kiadványa


  Bródy János, hazánk Kossuth -és Liszt Ferenc díjas előadója néhány nappal ezelőtt töltötte be életének 76. évét, melynek apropóján 17 hazai formáció készítette el a saját verzióját az énekes/gitáros/zeneszerző/szövegíró életművének egy-egy klasszikus dalából.
  
  A kiadvány “A földön járj - a magyar underground tisztelgése Bródy János születésnapjára” címmel látott napvilágot, melynek ötletgazdája és produkciós felelőse Kirschner Péter (Bródy János zenekarvezetője és gitárosa) volt. A lemezt ünnepélyes keretek között vehette kezébe a születésnapját ünneplő művész.
  
  Kirschner Péter:
  “Még 2018-ban, Szabó Benedekkel és Sallai Lászlóval közös szervezésben készítettünk egy Kaláka feldolgozáslemezt “De jó elhagyni magamat” címmel, a Middlemist Red, a Platon Karataev, a Csak Neked Kislány és sok más kiválóság közreműködésével. Az anyag nagyrészt az én hangstúdiómban, a Lily Stúdióban készült és mindenki nagyon szerette, úgy az alkotók, mint a közönség és a megajándékozottak is egyaránt nagy örömüket találták benne. Ennek a lemeznek a sikere kapcsán merült fel bennem, hogy régi idolom és új főhősöm, Bródy János életművének feldolgozása. Amint ez a projekt az eszembe jutott, azonnal írtam régi barátomnak, Likó Marcinak, hogy a Vad Fruttikkal érez-e kedvet részt venni egy ilyen anyagban illetve van-e kedvenc Bródy János dala. Tizenkét másodpercen belül válaszolt, igent mondott és azt is megírta, hogy melyik dalt szeretné. Aztán hasonlóképpen voltunk még Palya Beával és Szekeres Andrissal a Junkiesből, de a többiek is mind nagyon hamar és nagyon lelkesen válaszoltak és választottak dalt az életműből. A dalok többségét most is én vettem fel, de amit nem, azt is én masztereltem le az egységes hangzás érdekében. Néhány felvétel esetében produceri felkérés is érkezett, Kardos Horváth János vagy Palya Bea felvételét is módom volt az alapoktól kezdve elkészíteni, ezek csodás, ajándék feladatok voltak.
  
  Külön érdekesség a Bródy Ladies felvétel, amit teljes egészében Bródy János zenekara ad elő, csak maga a főhős nem játszik személyesen a dalban.
  A Covid persze beleszólt az életünkbe, de csak az elkészülés idejét nyújtotta, a lemez minősége pedig csak érettebbé vált a lassan hömpölygő hónapok alatt.”
  
  Mint az a napokban a sajtóban is megjelent, Bródy János nemrégiben egy operáción esett át, melynek részleteiről, valamint betegségéről a hvg.hu-nak beszélt először a pénteki születésnapi eseményen.
  A művészt rosszindulatú bőrdaganattal diagnosztizálták (bazalioma), mely áttétet nem képez, de képes más területekre is behatolni a szervezetben.
  “Az a szabály, hogy minden olyan szövetet ki kell vágni, ahol ez a rosszindulatú sejtburjánzás megjelenik” – mondta Bródy.
  
  Elmondta, hogy az elején azt gondolta, hogy pár hét alatt túl lesz az egészen. „Egy kis műtéttel indult a dolog, de kiderült, a baj nagyobb, és műtétek sorozata várt rám. Még egy lesz, a jövő héten, az lesz a hetedik. Remélem, hogy az már tényleg az utolsó lesz, és csak nagyon közelről lehet majd észrevenni rajtam, hogy némiképp megváltozott az arcom. De hozzátenném: belül nem változtam semmit” – mondta (hvg.hu)
  
  A kiadvánnyal és az elkészült dalokkal kapcsolatban több előadó is nyilatkozott, melyek az alábbiakban olvashatók:
  
  Tóth Dóra Lilla
  (Nunki Bay Starship)
  “Amikor Péter felkért bennünket, hogy mi is szerepeljünk a lemezen, egyből tudtuk, hogy ezt a dalt szeretnénk feldolgozni. Gyakorlatilag egy percig nem kellett megerőltetnünk magunkat, játszi könnyedséggel gurult ki a kezünk alól ez a feldolgozás. Nagyon örülünk, hogy ez a dalt játszhattuk fel a lemezre, mert talán soha nem volt aktuálisabb, mint most, 2022 április 4-én, Magyarországon.”
  
  Vitáris Iván
  (Klasszik Lasszó)
  “Bródy János igazságai negyven ötven évvel ezelőtt is igazak voltak, most is azok, es 40-50-150 vagy talán az idők végezetéig igazak lesznek. Ezek előtt az igazságok előtt tisztelgünk most mi is azzal hogy kimondjuk őket!”
  
  Másik János
  „Bródy Jánost ´75-ben ismertem meg személyesen, Cseh Tamás barátom mutatott be minket egymásnak egy Levél nővéremnek előadásunk után, a 25ik Színház társalgójában. Aztán átmentünk szembe, az FMK - ba, sokáig beszélgettünk, kellemes este volt. Az “Utcán” c. dalt, még pár évvel korábban, tizenéves konzis koromban hallottam, aztán persze sokat énekeltük szünetekben, épp megfelelt az érzékeny, új utakat keresgélő tinédzser lelki világunknak. Gondolkodnom sem kellett ezen, örülök, hogy ezzel a feldolgozással köszönthetem Jánost a születésnapján.”
  
  Lázár Domokos
  (Esti Kornél)
  “Bródy János munkássága iszonyatosan fontos alapja a magyar könnyűzenének. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, a választásunk pedig a Good-bye Londonra esett. Arra gondoltunk, hogy a távozás motívumát kellene megragadnunk zeneileg, a melankolikus újragondolást eléggé hozzánk illőnek éreztük. Reményeink szerint kapott a dal egy olyan új réteget, amely az eredeti dal rockos hangzását egy pszichedelikusabb világgal ötvözi és így tágítja a szöveg értelmezési tartományát. Imádtuk csinálni, Kirschner Péter és stúdiója a kedvenceink közé tartozik, nagy öröm volt e dal kapcsán sokadjára együtt dolgozni.”
  
  Szinetár Dóra
  “Bródy dalt énekelni ajándék. Fegyával muzsikálni pedig mindig egy csoda. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen módon lehetek részese ennek az ünnepnek!”
  
  Jávori Ferenc Fegya
  “Köszönöm a lehetőséget! Egy csodálatos szám, emellett élveztem a szabadságot és ezáltal egy kicsit ,,klezmeresítettem”a dalt és ebben Dóri méltó partnerem volt! Remélem, Jánosnak is tetszeni fog!”
  
  Müller Péter Sziámi:
  “Ott és akkor kezdeném, amikor gimisként ródoltam az Illés zenekarnak a Balaton körül. Ingyért, mert annyira imádtam a dalaikat.
  Pont, mint most. Már akkor Tini volt a maximális történelmi minimum, a „Magyar Tinédzser”. Pont, mint most. Ugyanaz az elévülhetetlen feeling és városi folklórhappinesz volt újrahallgatni (pláne: újraénekelni) a “Miért hagytuk...?”-ot. Öröm és megtisztultatás.
  Csak Bródy János és a másik János (Arany) beszélik ilyen tökéletesen ezt a brutálisan költői virágnyelvet. Remélem, hogy a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar újgenerációs zenészei épp úgy élvezték a felvételt, ahogy én - annál is inkább, mert pár év őta ők kísérhetik Tinit a koncertjein. Éljenek a Walesi bárdok! Köszönöm a lehetőséget.”
  
  Likó Marcell
  (Vad Fruttik):
  “Ezt az álomszerű csodát, Dj Titusz - Portásfej albumán hallottam először.
  A feldolgozás során az volt a cél, hogy ezt a túlvilági, meseszerű hangulatot tudjuk minél hatásosabban kidomborítani. Úgy emlékszem, hogy a laptop mikrofonjába dalolásztam, hogy ne is lehessen tiszta - popszép - az ének sound, ugyanígy a dobot is egy ebédlőben vettük fel. Össze - vissza samplingeltünk rémes minőségű anyagokat, illetve zeneszoftverek kvázi oda nem illő - modern - hangjait bántottuk addig, amíg létre nem jött ez kedves, de kissé nyugtalanító végeredmény.”
  
  Schoblocher Barbara
  (Klasszik Lasszó)
  “Nagyon megtisztelő, hogy szerepelhetünk ezen az albumon. Mind nagy Fonográf rajongók vagyunk. Azt hiszem sikerült beletennünk magunkat, a Klasszik Lasszó lelkületét, ebbe a feldolgozásba úgy, hogy közben a legnagyobb elismeréssel tisztelgünk Bródy János zseniális munkássága előtt. Nagyon élveztük a munkafolyamatokat, a dalt pedig betettük az új műsorunkba. Hálásak vagyunk az élményért. “
  
  Bakos Zita
  (Herself)
  “A dalban Bródy János kedves reményteliséggel fedi el a szöveg búskomorságát. Mi megpróbáltuk megmutatni a mondanivaló borúsabb oldalát úgy, hogy megtartsuk a dal eredeti szellemiségét. A feldolgozást annyira magunkénak éreztük, hogy saját klipet is forgattunk hozzá, reméljük a hallgatók is hasonlóképpen szeretni fogják!“
  
  Szekeres András
  (Junkies)
  “Tinibával nagyjából 15 éve ismerkedtünk meg, meglepett, hogy mennyire tájékozott a magyar zenei életet illetően. Egyszer magától lejött a hunniás Beatles estemre, nagyon nehéz volt úgy játszani, hogy egy legenda figyel, de mérhetetlenül büszkévé tett, hogy ott van. Életre szóló élmény volt fellépni vele az Arénában, bár csak egy dalt énekeltünk együtt, de engem ez ellátott sokáig üzemanyaggal.
  A feldolgozáslemez Kirschner ötlete volt, azonnal igent mondtunk rá, a „Jelbeszéd” is gyors és határozott ötlet volt, nagyon régóta szerettem volna valamilyen formában foglalkozni ezzel a dallal, kapóra jött hogy jött ez az album.
  Még csak most hallgatom a többi előadót, de nagyon szuper színes kis lemez lett, szívesen kapnék ilyet 76. születésnapomra, legfőképp azért, mert megértem.“
  
  Kardos-Horváth János
  “Bródy dalokon kezdtem. Élni, beszélni, gondolkodni. Aztán később gitározni, énekelni, előadni. Nagy kottáskönyvem is volt, ámulva nézegettem a képeket, a hőskorról meg szuggesztív egyszálgitáros előadóművészről. Egyszer kétszer – már felnőtt koromban - találkoztunk is, kaptam egy két jótanácsot. Azért választottam a Földönjárj cimű dalt, mert nem olyan slágeres, de fontos és szerencsére a zenei szerkezete „megengedte” hogy kicsit „ átafrikázzuk”.
  Köszönöm Kirschner Petinek, hogy szólt és gyönyörűen meghangszerelte, türelemmel, precízen végigvitte nem csak ezt, de a többi dalt is a lemezre.”
  
  Tracklist:
  01. Mama kérlek (Palya Bea)
  02. A földön járj (Kardos-Horváth János)
  03. Földvár felé félúton (Dorogi Péter)
  04. Mit tehetnék érted (Ricsárdgír)
  05. Mondd, hogy nem haragszol rám (Klasszik Lasszó)
  06. Tangó LeMondó (Ónodi Eszter & The Open Pub)
  07. Én várok még Rád (Herself & Szczuka Panka)
  08. Miért hagytuk, hogy így legyen (MP Sziámi AndFriends)
  09. 1911 (Besh o droM)
  10. Good-Bye London (Esti Kornél)
  11. Elmúlt az éjjel (Vad Fruttik)
  12. Jelbeszéd (Junkies)
  13. A Kárpáthyék lánya (Bródy Ladies)
  14. Az utcán (Másik János)
  15. Miszter Alkohol (CsillagFröccs & Louisiana Double)
  16. Virágok tengere (Nunki Bay Starship)
  17. Hull az eső (Jávori Fegya & Szinetár Dóra)
  
  A termék itt rendelhető meg.
  On-line streaming



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 faces of suffering    bourne    kiss erzsi    airbourne    first memories    henry homesweet    boz cordolla    u.d.o    twilight force    fourty management    big miracle    abysmal torment    deák bill blues band    piggy d    tsjuder    wildbirds & peacedrums    jamie chung    groove armada    sebastian bach    röyksopp    eat pray love    pure love    ub40    whitesnake    belga  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!