hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2022. február 18. péntek   06:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Egy hónap múlva kezdődik a 12. Frankofón filmnapok
Március 17-27. között a legújabb, díjnyertes filmeket láthatja a magyar közönség

  Catherine Deneuve és lánya, Chiara Mastroianni, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Charlotte Rampling, Béatrice Dalle, Virginie Efira, Xavier Dolan, André Dussollier és a nemrégiben elhunyt Gaspard Ulliel – hogy csak a legnagyobbakat említsük –, mind láthatóak lesznek március 17-27. között a 12. Frankofón Filmnapokon.
  
  A Francia Intézet szervezésében a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón - francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai - alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A Velencei, a Cannes-i és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából, valamint Franciaország legrangosabb, filmművészeti díja, a César jelöltjei és nyertesei közül több film is szerepel a kínálatban. Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb alkotása a Minden rendben ment lesz.
  
  Március 17-én, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált Minden rendben ment nyitja majd a 12. Frankofón Filmnapokat. Amikor a 85 éves André (André Dussollier) agyvérzés következtében kórházba kerül, a lánya, Emmanuelle (Sophie Marceau) azonnal hozzá siet. Az apa megrázó kéréssel fordul a lányához: segítséget kér a méltó lezáráshoz.
  Szintén a Cannes-i versenyprogramban szerepelt az Elemi ösztön rendezője, Paul Verhoeven valós történeten alapuló romantikus történelmi drámája, a Benedetta, Virginie Efirával, Charlotte Ramplinggal és Lambert Wilsonnal a főszerepben. Az erotikával átszőtt filmben az ifjú Benedetta már egészen fiatal kora óta csodatévő hírében áll. Mikor bevonul a pesciai kolostorba, jelenléte alaposan felkavarja a közösség életét…
  Az idei rendezvény minden bizonnyal egyik legnagyobb kedvence a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díját elnyert Elég a hülyékből című vígjáték lesz Virginie Efirával a főszerepben. Amikor a 43 éves Suze Trappet megtudja, hogy a betegsége bizony nem vicc, úgy dönt, megkeresi a gyerekét, akit 15 évesen szült, és akiről akkor kénytelen volt lemondani. A hivatali útvesztőkben a véletlen társakat is sodor mellé: egy ötvenes, totál kiégett pasast és egy vak, de roppant motivált levéltárost. Így, hármasban vágnak neki a nyomozásnak, amely a lehetetlennél is lehetetlenebb kalandokat tartogat számukra.
  
  A 2021-es Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremiere a 15 César-jelölést kapott Elveszett illúziók című történelmi drámának. A 19. századi Franciaországban az ifjú Lucien költői babérokra pályázik. Nagy reményekkel veti bele magát a nagybetűs életbe, a vidéki unalomból Párizs forgatagába, ahol csakhamar a csillogó kulisszák mögé is belát. Egy olyan világba, ahol minden eladó: az irodalom, a sajtó, a politika, a szerelem, a becsület, a lélek. Honoré de Balzac azonos című regényének legújabb filmváltozata modern adaptáció, mely döbbenetes áthallásokat kínál a ma nézői számára, miközben olyan színészeket láthatunk a filmvásznon, mint az ígéretes tehetségű Benjamin Voisin, vagy Xavier Dolan és Gérard Depardieu.
  
  Megrázó erejű alkotás A fiunk élete című tunéziai dráma, melyben Farès és Meriem tízéves fiukkal, Azizzal a jól szituált, modern arab családot testesítik meg. Vidáman kocsikáznak Tunézia déli vidékein, amikor is megtámadja őket egy terroristasejt, és Azizt meglövik. A film a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Interfilm-díjat, Sami Bouajila pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el.
  
  A 12. Frankofón Filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is, és az esemény műfajilag is sokszínűnek ígérkezik. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, horrorfilmek, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm gazdagítja a programot. Utóbbiak közül az elektronikus zene egykori úttörőjének harmincéves pályafutását bemutató Laurent Garnier: off the record azt is ábrázolja, hogy a mára ikonná vált DJ hogyan járult hozzá a társadalom átalakulásához is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mr.big    lost dreams    yellow spots    for good    kasabian    destinity    halocene    at the gates    demoshow    kretens    ingrowing    aquincum    axe to fall    casey affleck    beyond        les touffes kretiennes    imák    stagediving    kulturális intézmény    trigger the bloodshed    díva    mortillery    skillet    cate blachett  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!