hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2022. január 21. péntek   06:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
C!RCA, WorldService Project, Villányi Dániel, Guessous Mesi – újabb fellépőket jelentett be a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek!


  Ismét Budapestre látogat a zseniális ausztrál újcirkusztársulat, a C!RCA, érkezik a brit jazzszíntér formabontó csapata, a WorldService Project, Guessous Mesi a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével Bartók Béla arab gyűjtését dolgozza fel, különleges koncerttel készül a tavaszra a nagyszerű fiatal zongoraművész, Villányi Dániel, és új helyszínként a hamarosan megnyíló Magyar Zene Háza is izgalmas népzenei programmal csatlakozik a sokak által várt fesztiválhoz!
  
  2022-ben április első napján kezdődik és heteken át a hazai és nemzetközi művészet élet legjobbjaival, világhírű társulatokkal, kivételes szólistákkal, új produkciókkal, rendhagyó bemutatókkal várja a közönséget a második Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. A fellépők sora most újabb lenyűgöző produkciókkal bővül: visszatér hazánkba a világszerte óriási sikerrel turnézó újcirkusztársulat, a C!RCA, méghozzá egy ikonikus Stravinsky-műre, a Tavaszi áldozatra koreografált lélegzetelállító produkcióval. A 2004-ben Brisbane-ben alapított csapat artistái hat kontinens közel félszáz országát meghódítva emberek millióinak bizonyították, hogy mindent tudnak a cirkusz- és mozgásművészetről, a fizika határait feszegető akrobatikus mozdulatok mágiájáról, kockázatvállalásról, bizalomról, erőről és szépségről a színpadon. A Yaron Lifschitz rendezte Sacre című előadás a társulat művészetének valódi esszenciája – április 17-én a Müpában erről a fesztiválközönség is meggyőződhet majd!
  A korábban bejelentett programoknak köszönhetően a Bartók Tavasz minden bizonnyal már most sok jazzrajongó naptárjában piros betűs ünnep, ám itt is tartogat újabb meglepetéseket a fesztivál: Budapestre érkezik a brit jazzélet egyik legkarakteresebb formációja, a több mint egy évtizede működő WorldService Project. A Dave Morecroft énekes-billentyűs vezette ötfős kollektíva tavaly a Londoni Jazzfesztiválon mutatta be ötödik albumát Hiding in Plain Sight, amelyet a kritikusok és a nézők egyaránt hatalmas lelkesedéssel fogadtak. A csapat minden koncertje műfaji határokat feszegető zenei élmény és bohóctréfa egyszerre, valódi invenciózus muzsika, szatirikus humorral fűszerezve – április 2-i koncertjük az Opus Jazz Clubban szintén kihagyhatatlan csemegének ígérkezik!
  
  Bár a Bartók Tavasz elsősorban névadójának kreativitását, alkotói szemléletét, szellemiségét kívánja megjeleníteni a legkülönbözőbb műfajokban, természetesen Bartók Béla művei sem hiányozhatnak a fesztivál programjából. A világhírű zeneszerzőnk által rögzített dallamok a mai napig meghatározóak a népművészet és a komolyzene területén, de a jazz és a világzene alkotói, előadói számára is folyamatos inspirációul szolgálnak. Bartókot ráadásul nem csupán a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi vidékek zenei világa is élénken foglalkoztatta, az észak-afrikai arab gyűjtés pedig kiemelkedően izgalmas anyag. Ebből merít a Tiszta forrás című különleges összművészeti produkció, amely mások mellett Guessous Mesi, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. A Magyar Zene Házában megvalósuló Bartók 1914 című est pedig a komponista utolsó nagy erdélyi gyűjtőútjának állít emléket: a koncert házigazda-zenekara a térség népzenéjével elmélyülten foglalkozó Magos Együttes, vendégeik pedig Erdélyből, a Bartók által is meglátogatott román falvakból érkező adatközlők és a Nyárád-menti székely települések zenéjét jól ismerő magyarpéterlaki zenészek, valamint Langer Ágnes és Fülei Balázs lesznek.
  
  A komolyzenei különlegességekre vágyóknak a fiatal zongoraművész, Villányi Dániel koncertje ígér felejthetetlen pillanatokat: a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a weimari Liszt Ferenc Főiskolán és a tel-avivi Buchmann–Mehta Zeneművészeti Iskolában végzett kiváló muzsikus a Jénai Filharmonikus Zenekar szólistájaként Chemnitz, Weimar és Berlin koncerttermeiben is nagy sikert aratott, de játszott Bécsben, Salzburgban, Genfben, Zürichben és Brüsszelben is. A Bartók Tavaszon a Budapest Music Center színpadán Bartók és Prokofjev szonátaremekeit egy-egy Bach-szvittel párosítva adja elő.
  
  A Bartók Tavasz folyamatosan bővülő programjára, Branford Marsalis, Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Jaimie Branch, Uri Caine, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjeire, a FrenÁk Társulat bemutatójára, Anthony Roth Costanzo áriakoncertjére, a Magyar Állami Népi Együttes premierjére, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra hangversenyére, a Batsheva Ensemble, a Recirquel és María Pagés előadásaira a jegyek már kaphatók.
  
  További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek eseményeiről a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók, zenei listákért, kulisszatitkokért, cikkekért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál hivatalos blogjára.
  
  Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek
  
  A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztiválprogram minden évben bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.
  A programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg, célja pedig, hogy meghatározó kulturális társintézmények részvételével, más nagyvárosok bevonásával fokozatosan országos – sőt országhatárokon átívelő, régiós beágyazottságú – eseménysorozattá váljon, és így a hazai és nemzetközi közönség minél színesebb, minél gazdagabb művészeti programmal találkozhasson.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 daedelus (usa) live    the world alive    millennium-trilógia    how to destroy angels    rob zombie    manegarm    august strindberg    dav    vulture industries    vadvirágok blues band    fit for an autopsy    deranged    tudósok    no omega    dj case    callisto    krist novoselic    amy winehouse    szabad az Á    lancer    tiamat    maria brink    sister sin    milla jovovich    the mono jacks  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!