hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. október 31. vasárnap   15:21
nincsen hozzászólás

szerző: András
Samael, Flowing Tears, Autumn Twilight
2004. november 2., A38

  November 2-án, kedden ismét Budapesten ad koncertet a svájci Samael. Noha hazájukból nem érkeznek számlálhatatlan mennyiségben a metalzenekarok, ez a banda mégsem igazán a származása, sokkal inkább a zenéje miatt egyedülállóan különleges.
  
  Nem volt ez persze így a kezdetek kezdetén, 1987-es alakulásukkor, amikor is a csapat még erősen a stílus alapító atyjainak (Venom, Celtic Frost, Bathory) hatása alatt álló, okkult szövegvilágú black metal zenét kezdett játszani. Három demó elkészítése után szerződtek le az akkoriban még szintén csak szárnyait bontogató Osmose kiadóhoz, s itt jelentették meg 1990-ben bemutatkozó anyagukat, a Worship Himet, hamar be kellett azonban látniuk, hogy a cég még kevés kapcsolattal és befolyással rendelkezik ahhoz, hogy igazán támogatni tudja őket. Következő nagylemezük, az 1992-es Blood Ritual így már egy sokkalta ismertebb és hatékonyabb kiadó, a Century Media gondozásában jelent meg - s a nagyobb közönség elé már érettebb zenével is lépett a brigád. Korai korszakuk igazi remekműve mégsem ez a felvétel lett, hanem a híres Woodhouse stúdióban a nem kevésbé ismert Waldemar Sorychta producerrel rögzített, s 1994-ben napvilágot látott Ceremony of Opposites, amelynek felvételei előtt új zenésszel is bővült a Samael tagsága. Rodolphe H szintetizátorjátékának köszönhetően sokat színesedett a muzsikájuk, atmoszférája még sötétebbé és karakteresebbé vált, egyúttal azonban sikerült megőrizniük letaglózó erejét is, így aztán sokak véleménye szerint egy valódi metal klasszikus született az albummal.
  
  A Samael zenei világa azonban így is csak alakulóban volt még ekkortájt, s ezt a két újragondolt és két új dal mellett egy Alice Cooper-feldolgozást is tartalmazó Rebellion EP hamar nyilvánvalóvá is tette. Ezen a 96-os keltezésű felvételen a zenekar indusztriális hatásokkal, samplerbetétekkel frissítette fel a hangzását (a Static Journey című dal egyenesen kizárólag szintetizátor-játékra épült), s elképzeléseik találkoztak a közönség ízlésével is. Ezek után bátran merhettek nekivágni egy teljes albumnak is, a végeredmény, az 1997-es Passage pedig minden várakozást felülmúlt. A nemrégiben kialakított új Samael hangzás tökéletesre csiszolva, hibátlan minőségben és nem utolsó sorban tömör, kerek kompozíciókban mutatta meg magát ezen a lemezen, elhozva a végleges áttörést is a zenekarnak. A felvételek előtt egyébként érdekes változás is történt a banda felállásában: a billentyűs Rodolphe H távozott, helyét pedig az addigi dobos, Xy foglalta el. Az ő posztjára nem kerestek senkit, azóta is dobgéppel dolgoznak, bár élőben Xy megszólaltat néhány ütemhangszert is.

  Az 1998-as esztendő két kiadványt is hozott a Samael rajongóinak, a banda megjelentette az Exodus című EP-t, a szintis Xy pedig Xytras név alatt egy igazi kuriózummal jelentkezett: a Passage album kizárólag billentyűsökre áthangszerelt változatával. Alig egy év múlva aztán ismét nagylemezen hallatott magáról a Samael. Az 1999-es Eternal a Passage egyenes folytatása volt, a zenekar még mélyebbre merült az elektronikus hangzásokban, de nem mulasztották el kihasználni a gitárok erejét sem nem csoda hát, hogy a siker sem maradt el a felvétel nyomán.
  
  A következő években a bandával csak koncerteken lehetett találkozni - erre a hazai közönségnek is volt alkalma tavaly februárban, amikor is a Samael a Cathedral illusztris társaságában lepett meg bennünket egy felejthetetlen estével. Mint azt akkor is tapasztalhattuk, a banda élő teljesítményét egyszerre jellemzi a rendkívüli intenzitás, a precizitás és a különleges hangulat - mindezt örökíti meg a tavaly megjelent Black Trip című dvd-jük is.
  
  Noha eseménytelennek a Samael karrierjének elmúlt évei sem nevezhetők, fél évtizeddel az Eternal megjelenése után már igencsak időszerű volt egy új nagylemezzel jelentkezniük. A napokban megjelent The Reign of Light mint arra nyilván számított is mindenki - nem egyszerű megismétlése a két utolsó Samael-albumnak, mindazonáltal valószínűleg éppúgy sikerre van ítélve, mint azok a felvételek, minőségét tekintve ugyanis semmivel sem marad el mögöttük. A csapat rajongói pedig nemcsak az új albumnak örülhetnek, hiszen az azt bemutató turnéval ismét eljut Magyarországra is a zenekar: november 2-án, kedden az A38 hajón kerül sor a fellépésükre.
  
  A turné előzenekara a gótikus metalban utazó német Flowing Tears, akik immáron harmadszorra játszanak majd hazánkban, de először láthatjuk őket új énekesnőjükkel, Helen Vogttal, aki tavaly váltotta elődjét. A csapat idén megjelent, Razorbliss című nagylemezét népszerűsíti ezen a koncertkörúton. Hazai részről a nemrég első, As Light Suffers Colours című lemezével jelentkezett Autumn Twilight melegít majd be dark rock hatásokkal keveredő gótikus metaljával.
  A koncertre 3800 Ft-os áron lehet belépőt váltani.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Negative Art Prod.

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 qss    bin-jip    il parto delle nuvole pesanti    hopes die last    timur bekmambetov    honeyball    zzz    piggy d    goodbye darjeeling    dvd film    the ting tings    no strings    S X    riverside    slates    beast in black    kadavar    the cure    a strom of light    heaven & hell    pogues    the legend of the guardians    kaltenecker zsolt    revolution renaissance    newsted  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!