hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2021. november 22. hétfő   06:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Különösen ritka, itthon még nem látott alkotások is kalapács alá kerülnek a Bodó Galéria és Aukciósház téli aukcióján


  December 9-én, a közel 200 árverési tételt felvonultató 5. nagyszabású téli aukción 19-20. századi magyar és európai műalkotások, továbbá háború utáni, illetve kortárs festmények, szobrok, egyedi sorszámozott és jelzett grafikák is kalapács alá kerülnek a Bodó Galériában. Az árverés kiállítása november 24. és december 8. között látogatható, ahol az érdeklődők megtekinthetik az árverésre kerülő tételeket és érdekességeket tudhatnak meg a megvásárolható műtárgyakról.
  
  Az aukció anyagának első fele 19-20. századi magyar és európai festményekből és szobrokból áll, melyek közé igazi különlegességek is bekerültek. Ilyen például Pór Bertalan a Nyolcak alkotójának Szepesdi erdőrészlet című olajfestménye 1910-ből, amely egyike a művész kis számú Szepességben készült expresszionista tájképének. A francia Eugéne Galien-Laloue őszi párizsi városképe - A Bastille emlékműnél, Párizs, 1930 körül címmel - melyet a művész leányának ajánlott és amely egészen az ezredfordulóig a család tulajdonában volt. Továbbá aukcióra kerül Batthyány Gyula Szőlőhegy című táblaképe az 1930-as évekből, Egry József 1940 körüli badacsonyi látképe, valamint Schönberger Armand kávéházi jelenete 1939-ből, mely a kivételesen izgalmas budapesti kávéházi kultúra virágzásának művészeti lenyomata és az életmű kiemelt darabja.
  A háború utáni alkotások közül 100. tételként kerül sorra Hincz Gyula Fekvő aktja, mely a művész legtermékenyebb korszakában az 1960-as években készült. A mű különlegessége monumentális méretén túl, hogy a közönség valószínűleg még sosem láthatta kiállításon. A kubisztikusan tagolt és tiszta színekkel megfestett női alak magán viseli Léger, Picasso és Braque festészetének tanulságait, kiforrott „Hinczes” alkotás.
  Az aukció legkiemelkedőbb műalkotása Lakner László 1966-os Kiáltás című olajfestménye. Lakner az 1960-as években alakította ki a kollázs és montázs világát idéző narratív-figurális formanyelvét, melyeken sötétből felvillanó, látomásszerű emberalakokat, sejtelmes szöveg és számtöredékeket vegyített absztrakt formákkal. Különösen ritka eset, hogy felbukkanjon ehhez az időszakhoz köthető, korábban ismeretlen Lakner-festmény. A műalkotás a stuttgarti Galerie Müllerből átfestett állapotban került haza, komoly restaurátori munkával sikerült helyrehozni a művet, mely Magyarországon még sohasem volt bemutatva.
  A másik jelentős háború utáni műalkotás Bak Imre Kör-kereszt című műve 1978-ból. A geometrikus festmény fontos előzménye a művész posztmodern fordulatának és egy kultúrtörténeti kérdéseket vizsgáló vizuális nyelv megszületésének.
  A háború utáni és kortárs alkotásokból aukcióra kerülnek többek között Konok Tamás, Lakner László, Nádler István, Fehér László, Földi Péter, Csernus Tibor művei is. De olyan fiatal művészek alkotásai is a kollekcióba kerültek, mint Meska, Sávolt Karolina, Kusovszky Bea, Bánki Ákos vagy Nagy Boglárka.
  A Bodó Galéria és Aukciósház 2021 szeptemberében In memoriam Hencze Tamás címmel nagyszabású emlékkiállítást szervezett Hencze Tamás utolsó 30 évében alkotott műveiből, melyhez katalógust is készített. Így az árverésből nem maradhatott ki Hencze Tamás Fekete+Fehér+Piros és Párhuzamos fények című alkotása sem.
  Az 5. Téli aukció két nem mindennapi darabja Jancsek Antal sport témájú életképei. Az egyik kis méretű, de annál jelentősebb alkotás Papp László olimpiai bajnok bokszoló 1964-es mérkőzéséről készült, melyen a művész személyesen jelen volt és melyhez több vázlatot is készített. A második mű pedig a világhírű Aranycsapatot ábrázolja 10 nappal a legendás 6:3-as mérkőzés előtti svéd-magyar mérkőzésen a Népstadionban. A festmények jól kivehetőek a magyar játékosok, Lantos, Bozsik, Puskás és Czibor.
  A Bodó Galéria karácsonyi árverését 2021. december 9-én, 18 órakor tartja. Az árverést megelőző kiállítás november 24. és december 8. között látogatható. Az árverésen személyesen is részt lehet venni, emellett online a https://bodogaleria.hu/ weboldalon élőben lehetséges a licitálás, valamint telefonos és vételi megbízásokat is fogad a Galéria.
  
  Az árverés katalógusa
  
  Bodó Galéria és Aukciósház:
  A galéria teljes körű megújuláson ment keresztül, 18 év működés után a Magyar-Francia Galéria kis üzletét bezárva átköltözött a Falk Miksa utca 24-26. szám alatt található tágas, modern üzlethelyiségbe. A Bodó Galéria és Aukciósház nem csak új névvel, hanem új profillal, kibővült gyűjteménnyel és szolgáltatásokkal várja vásárlóit. Az aukciósház már nem csak 19. századi magyar és európai festményeket, bútorokat, műtárgyakat kínál, hanem 20. századi modern magyar és nemzetközi festészetet és kortárs darabokat is, ez által különleges helyet foglal el a piacon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nervosa    aranyember fesztivál    nyomorultak    stone    cult of grace    psycroptic    the town    entombed ad    man in black iii    stardrive    kukovecz gábor    aether realm    antillectual    when death comes    infinity    yonderboi    chelsea grin    inhale me    trafó    virus    tales of evening    bruce willis    hanggai    végső állomás    conan´s first date  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!