hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2021. szeptember 23. csütörtök   06:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Újbuda Jazz Fesztival
Súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig a Fonóban

  Tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivált, amelynek 3 napra, szeptember 30. és október 2. között a Fonó Budai Zeneház ad otthont, más koncertekre az A38-on kerül sor. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazzfesztivál lett az eredetileg a MU Színház és az A38 által elindított nyárzáró és évadkezdő sorozatból.
  A fellépőgárda bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét: súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt. A Fonóban fellépő művészek:
  
  2021. szeptember. 30.
  
  20:00. Santa Diver Trió
  
  A formációt 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja Szegő Dávid, aki 2015-ben csatlakozott a zenekarhoz. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a szabad zene metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű-basszusgitár-dob), Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, és az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás. 
  Kézdy Luca – hegedű, Szesztay Dávid – basszusgitár, Szegő Dávid - dob
  
  
  
  21:00. Nagy Emma Quintet
  
  Nagy Emma csak három éve kezdett el komolyan foglalkozni az énekléssel, s már két lemeze jelent meg zenekarával, a Nagy Emma Quintettel. Baján született, Szegeden hegedűsnek készült, mégis Budapesten, a jazzének szakon találta magát. Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj. Ennyi ellentét egy organikusan alakuló zenéről árulkodik, amelyben kidolgozott formák és spontán pillanatok váltják egymást a meglepetés erejével. A 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet lendületéről és alkotókedvéről árulkodik, hogy már az alapítás évében elnyerték a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, és még abban az évben elkészítettek egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját.
  
  
  
  2021. október 1.
  
  20:00. Atma Mundi Ensemble (CR),
   
  Az Atma Mundi Ensemble egy jazz/világzenei együttes, amelyet a horvátországi/olaszországi székhelyű multiinstrumentalista és zeneszerző Zoran Majstorovic vezet. Dalaikat a világ minden tájáról származó akusztikus hangszerekkel játsszák, ilyen módon megidézve a különböző területek és kultúrák zenei örökségét. Zenéjük alapját elsősorban a különféle vonós- és fúvós hangszerek, az ütőhangszerek és a körülöttünk lévő természet hangjai adják. Az Atma Mundi Ensemble-t egy olyan projektnek szánták, amely nemcsak a zenére korlátozódik, hanem a művészet minden eszközére kiterjed és amelynek elsődleges célja a világkultúrában érdekelt művészek összekapcsolása. Az Atma Mundi zenéjét Zoran Majstorovic komponálja és hangszereli.
  
  
  
  21:00 Dresch Double Quartet
  
  A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonóban. A legendás Dresch Quartet remek jazz-zenészeket állít színpadra. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. A legendás Quartetben remek jazz-zenészek a partnerei. A zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével.
  A Dresch életmű egy új arca a Vonós Quartet, ahol virtuóz és a népzenét elemeiben ismerő zenészek a társak, akikkel a művész folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. A muzsika pedig itt is úgy szól, úgy karcol, ahogy azt már megszokhattuk; egyedien, mesterien, a két műfaj határán lavírozva.
  
  Dresch Quartet: Dresch Mihály – szaxofon, Lukács Miklós – cimbalom, Gyányi Marcell – nagybőgő, Csizi László – dob
  Dresch Vonós Quartet: Dresch Mihály - szaxofon, fuhun, Ifj. Csoóri Sándor - brácsa, tambura, Zimber Ferenc – cimbalom, Bognár András – nagybőgő
  
  október 2.
  
  20:00 Mordent Quintet
  
  A zenekar eredetileg trióként alakult 2018-ban, s kezdettől fogva a jazz formabontóbb, kreatívabb megnyilvánulást igényló régióiban kalandozott, kiemelt szerepet szánva a szólisztikus játékmódnak. A Raboczki Balázs szaxofonos, Richter Ambrus dobos és Miskolczi Márk bőgős alkotta felállású csapathoz néhány hónappal később második fúvós szólistaként Táborszky Bence trombitás csatlakozott, így a zenekar továbbra is tudatosan tartózkodott még a harmóniahangszerek nyújtotta zenei környezet megteremtésétől. 
  
  Raboczki Balázs – szaxofon, Táborszky Bence – trombita, szárnykürt, Jónás Rezső – zongora, Miskolczi Márk – bőgő, Richter Ambrus – dob
  
  
  
  21:00 Gadó Trió
  
  Gadó Gábor gitárjátéka önmagában betölti a teret és kiszakítja az időt. Gadó Gábor gitárművész élő legendája az európai zenei életnek. Műfajilag beskatulyázhatatlan, filozofikusan elmélyült és szabadon szárnyaló, egyedi és eredeti zenéje üstökösként robbant be az ezredforduló környéki években a köztudatba. Gadó ekkor már évek óta Franciaországban élt és alkotott. Zenéje az avantgárd és szabad stílusokban gyökerezik, ő azonban messze meghaladta ezeket a jelzőket, és kialakította a csak rá jellemző, úgynevezett Gadó-stílust, melynek számtalan követője van itthon és külföldön egyaránt. 
  
  22:00 Canarro
  
  “SWING MANOUCHE MAGYAR ZENEI ÍZEKKEL FŰSZEREZVE” A Canarro jelenlegi formációjának magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, másnéven a manouche swing köré épül. Különlegességük a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete. A tagok szinte egyedüliként képviselik hazánkban ezt a műfajt. Izgalmas zenei utazásban varázsolják elénk a 20-as 30-as évek swing és jazz zenéjét, dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül.
  
  Sidoo Attila – gitár, Szakál Tamás - hegedű / ének, Marosi Zoltán – harmonika, Jakab Viktor – gitár, Soós Márton - bőgő




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 borlai gergő    jancsi és juliska    világveleje    radics béla    jurij    antillectual    timo mass    tűzmadár    sunstroke    sunstroke    the prodigy    bring me the horizon    noomi rapace    the amity affliction    tatu 18    legacy festival    ghost protocol    bury tomorrow    children of bodom    kip winger    bleubird    kihajolni veszélyes    judas priest    lucifer    peter katis  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!