hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2021. szeptember 21. kedd   06:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tíz európai nagyjátékfilm száll versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért


  Elképesztő látványvilágú, sötét thriller a Monarchia utáni Bécsről, Mundruczó Kornél holokauszt filmje, Amerika-kritika ütős sci-fiben, John Malkovich főszereplésével, élőszereplős képregény-adaptáció és egy komor Pinokkió film, az Oscar-díjas Roberto Benigni főszereplésével
  
  Október 12-én indul az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF), ahol a nagyjátékfilmes versenyprogramban a látványtervezőket díjazzák. Tíz európai film száll versenybe Szolnokon.
  
  Az európai versenyfilmekből álló program egyik legérdekesebbnek ígérkező alkotása az 1920-ban játszódó, a Monarchia szétesése utáni Bécset bemutató sötét thriller, a HÁTORSZÁG. A Pénzhamisítókkal 2008-ban a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-szobrot elnyert osztrák forgatókönyvíró-rendező, Stefan Ruzowitzky legújabb filmje a Locarnói Filmfesztivál közönségdíját is elnyerte augusztusban.
  
  Hinterland (Rendező: Stefan Ruzowitzky)
  
  Az Osztrák-Magyar Monarchia darabjaira hullott világában játszódó történet főszereplője egy magánnyomozóból lett katona, a hadifogolytáborból visszatérő Peter Perg (Murathan Muslu), aki a bajtársait tizedelő rejtélyes sorozatgyilkos megtalálásán dolgozik, oldalán a mindig hidegvérrel gondolkodó törvényszéki orvosszakértővel, az intelligens, kifinomult Theresa Körnerrel (a Babilon Berlinből ismert Liv Lisa Fries).
  
  A bluebox technikával készült film elképesztő képeit és a háttereket az 1920-ban készült Dr. Caligari díszletei inspirálták, amellyel a 800 éves habsburg uralom megszűnése utáni, sarkaiból kifordult Ausztriát ábrázolják.
  
  Nyomasztó légkörű, intenzív színvilágú angol horrorfilm is versenybe száll a legjobb látványtervezőnek járó díjért. Edgar Wright zsánerfilmje, az UTOLSÓ ÉJSZAKA A SOHOBAN egy fiatal lány és egy rejtélyes figura hallucinációkkal teli utazásáról szól a 60-as évek Londonjában. A film főszereplői Thomasin McKenzie (Jojo Nyuszi) és Anya Taylor-Joy (The VVitch: A New-England Folktale) és utolsó szerepében látható a James Bond feleség és Trónok harca sztár, Diana Rigg.
  
  Mundruczó Kornél EVOLÚCIÓ című filmjének a világpremierje Cannes-ban volt, a filmet itthon először Szolnokon láthatja a nagyközönség. Az Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című filmjével világszerte ismertté vált alkotó új filmje a holokauszt traumájának három generáción átívelő hatásáról szól. Az Evolúció szorosan kapcsolódik az alapjául szolgáló, azonos című színielőadáshoz, amelyet a Proton Színház két éve, Németország legnagyobb színházi fesztiválján, a Ruhrtriennalén mutattott be. Három fejezetéből kettő megszakítatlan időben és egyetlen térben játszódó, vágás nélküli – illetve rejtett vágásokkal operáló –, hosszú jelenet, amelynek a látvány szempontjából való értékelése izgalmas feladatot ró majd az ATAFF nemzetközi zsűrijére.
  
  Komor PINOKKIÓ-feldolgozás is versenyben van a legjobb látványtervezésért járó díjért. Carlo Collodi 1883-as korántsem gyerekbarát történetéből, a Pinokkió kalandjaiból a Disney 1940-ben készített kedves mesefilmet, noha a a fabábú klasszikus meséje jócskán bővelkedik szívfacsaró elemekkel.
  
  Pinocchio (Rendező: Matteo Garrone)
  
  Matteo Garrone rendező éppen ilyen sötét, sokkal inkább felnőtteknek szánt feldolgozást készített a közel 150 éve íródott gyerekkönyvből. A film a Berlini Filmfesztiválon debütált nagy sikerrel 2020-ban, hazánkban eddig még nem mutatták be. Érdekesség, hogy az élőszereplős PINOKKIÓBAN az Oscar-díjas olasz színész, Roberto Benigni a bábukészítő Gepettót alakítja, míg egy 2002-es családi vígjáték verzióban magát a főhőst, Pinokkiót játszotta el.
  
  Az új feldolgozás semmiben sem hasonlít a korábbiakhoz. Garrone groteszk, sötét képekből álló alkotása monumetális, szürrealista munka, amely az eredeti könyv történetét követi sötét képeivel és felkavaró megközelítésbe csomagolja azt.
  Az ISTENEK VÖLGYE egy milliárdos és a Navajo közösség harcát tárja elénk, szembe állítva az ősi hagyományokat és a vallást a modern kor anyagias felfogásával.
  
  Lech Majewski sci-fi drámája három egymásba fonódó történetet mutat be a világ leggazdagabb emberén, egy középosztálybeli írón és a Navajo közösségen keresztül. Az elvált író, John Ecas a milliárdos Wes Tauros életrajzát írja meg, aki a Navajo közösség szent földje uránium készletének kibányászásából vált gazdaggá. A főszerepben a kétszeres Oscar-díjas John Malkovichot láthatjuk.
  
  Fekete komédia is szerepel a repertoárban az elsőfilmes Daria Woszek lengyel rendezőnőtől. A történet főszereplője a menopauza küszöbén álló Mary, aki nem mellesleg Szűz Mária szobrok lelkes gyűjtője, nőgyógyászati vizsgálatát követően egyre furcsábban kezd el viselkedni, fantáziája egyre élénkebb lesz, érzékei kifinomulnak. A MÁRIAFORDULÁS szürreális látványvilágával száll versenybe Szolnokon.
  
  A szintén elsőfilmes német Michael Venus RÉMÁLOM című alkotása a horrorfilmes műfaj elemeit hordozza és kapcsolja össze a hon a haza és a család fogalmaival. Álmai vezetik el a főszereplőt Stainbachba, egy kis faluba. Amikor rájön, hogyan viszonyul egymáshoz az álom és a valóság, Marlene lelki összeomlást szenved el, és mélységes álomba merül egy klinikán. Az álmából megszülető szörnyekkel pedig tizenkilenc esztendős lányának kell szembenéznie: a német történelem kísértetei ezek, azok a bűnök, amelyeket a nemzetiszocializmus idején követtek el.
  
  Az ATAFF idei nagyjátékfilmes versenyprogramjában szerepel az olasz Claudio Cupellini új filmje, amelyet Gipi azonos nevű képregényéből adaptált és a poszt-apokaliptikus jövőben játszódik. A FIAK FÖLDJE a jelen helyzetünk nyugtalanító tükrét állítja elénk: a járványhelyzet megmutatta saját törékenységünket, és lehetővé tette számunkra, hogy pesszimizmussal nézzünk a jövőnkbe. A poszt-apokaliptikus filmek műfaji jellemzőit használva a film a zsáner sikeres európai darabja lehet, amelyben az emberi civilizáció a végéhez érkezett, a víz és a föld mérgezett, a túlélés pedig szinte lehetetlen. A filmet - amelynek operatőre Pohárnok Gergely - használaton kívüli erőműveknél forgatták és végig barna-sáros színeket használtak.
  
  Az idei Oscar-esélyes észt film, AZ UTOLSÓK is indul a legjobb látványtervezés díjáért. Igazi lappföldi westernre számíthatunk, amelyben egy bányatulajdonos kábítószerrel tömi a munkásait, hogy azok megfeledkezzenek a küzdelmes mindennapokról, miközben a közelben néhány rénszarvas-tenyésztő igyekszik talpon maradni. Különleges észt tájon játszódó kapitalizmus-kritika, ahol a főszereplőnek választania kell a szülőföld és egyéni érdekei között.
  
  Václav HAVEL, az újkori cseh történelem egyik legmarkánsabb személyiségének ellenzéki korszakáról készült filmet is bemutatnak. A cseh dráma Havel viharos magánéletére fókuszál és domináns szerep jut az igazságért és a jó ügyért vívott harcnak, az üldöztetésnek, bebörtönzésnek, a szerelmi kapcsolatoknak, a saját kételyeinek és a humornak is. Mindezek középpontjában a feleségéhez, Olgához fűződő szokatlan, de annál erőteljesebb kapcsolata áll.
  
  A történet 1968 és 1989 között játszódik, végigköveti azt a hosszú utat és mindazon változásokat, amely során a film főhőse, a hatvanas évek gondtalan és sikeres drámaírója a hetvenes évek emberjogi harcosává, majd az 1989-es bársonyos forradalom vezető személyiségévé és a világpolitika ikonikus alakjává vált.
  
  A filmeket nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri bírálja el: Jean Rabasse, francia látványtervező, akit Oscar-díjra jelöltek a legjobb látványtervezésért a „Vatel” című filmért és a Natalie Portman főszereplésével készült Jackie című film díszlettervezője volt. A brit Peter Webber a Sírhant Művek HBO-sorozatok rendezője, akinek első mozifilmje a Leány gyöngy fülbevalóval Scarlett Johansson és Colin Firth főszereplésével. Géczy Dávid, filmrendező, forgatókönyvíró, akinek A győztes című alkotását a Dán filmintézet az év legjobb 10 rövidfilmje közé válogatta, Zeneakadémia imázsklipjei elnyerték a Chicagoi Nemzetközi Filmfesztiválon az ezüst Hugo–díjat, és a berlini Red Dot mellett a Cannes-i Ezüst Delfint is.
  
  A zsűri tagjai a fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat is tartanak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 carnifex    hungarica    valentines day    bathory    alesana    black breath    matthew vaughn    bikelinefest    barabás lőrinc    csempészek    tom hanks    alias    brujeria    bathory    apey & the pea    immortal    artus társulat    mercenary    diane kruger    adrian brody    crow 7    skore    exodus    agalloch    transitional  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!