hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
hírek   2021. szeptember 15. szerda   06:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Mi (nem) hiányzik Erzsébetvárosból?
A KÉK - Kortárs Építészeti Központ friss kutatása a helyiek igényeiről

  Átfogó kutatást indított a Kortárs Építészeti Központ az erzsébetvárosiak kerülethez fűződő igényeiről, bosszúságairól és szolgáltatásokkal kapcsolatos véleményéről, melynek részletes elemzése már online is elérhető. A kutatási eredményekre alapozva, az üres üzlethelyiségek és a COVID-járvány miatt megszűnt szolgáltatások problémájára válaszul rendezik meg a Nyitva! x Erzsébetváros fesztivált novemberben.
  
  A Nyitva! Kiadó üzletek fesztiválját idén ősszel harmadszor szervezi meg a Kortárs Építészeti Központ. 2014-ben azzal a céllal indult a projekt, hogy a Budapesten tömegével üresen álló üzlethelyiségek problémájára - innovatív módszerekkel - megoldást találjanak. A program megalapozására a KÉK kutatócsapata kutatást végzett az Erzsébetvárosban lakók, dolgozók, és a kerületet gyakran használók körében, amely az igények felmérésére összpontosított. A kutatás megerősítette azt a feltételezést, hogy a COVID-járvány eredményeként sok, a helyiek által kedvelt szolgáltatás szűnt meg a kerületben. Ugyanakkor a visszajelzések alapján a gond nem csak a szolgáltatások körének szűkülése - az üres üzletek látványa is rossz hatással van a kerület megjelenésére. A kutatásban résztvevők több mint háromnegyede egyértelműen zavarónak találja a nagy számú üres üzletek látványát.
  
  A kutatás eredményei beépülnek a Nyitva! programjába, amelynek részeként a KÉK szakmai csapata segítséget nyújt helykeresőknek és erzsébetvárosi kiadó üzlethelyiségek tulajdonosainak az együttműködések megszületéséhez. Biztosítja a megfelelő szerződéses és garanciális keretek létrejöttét és szakmai felkészítést nyújt a helykereső projekteknek a sikeres vállalkozás megvalósítása érdekében.
  
  A kérdőíves kutatás az alábbi főbb tanulságokat tárta fel a kerület igénybevételével, problémáival és szolgáltatásaival kapcsolatban:
  
  A Nyitva! x Erzsébetváros kérdőívét 246-an töltötték ki 2021. június 22. és július 13. között. A kitöltők 79%-a a kerületben lakik, 9%-a a kerületben dolgozik, de nem kerületi lakos, 8%-a valamely szolgáltatás elérése érdekében keresi fel a kerületet, de nem a kerületben lakik, vagy dolgozik.
  A válaszadók közül a gasztronómiai szolgáltatásokat látogatják legtöbben, második leggyakrabban a kisiparos és kiskereskedelmi üzleteket, harmadik helyen a kulturális és művészeti intézmények állnak. A legnépszerűbb helyszínek az Arán Pékség, a Szimpla kert és az ahhoz tartozó termelői piac, illetve a Klauzál téri vásárcsarnok és piac.
  
  Kritikák, problémák az utcaszinti szolgáltatásokkal kapcsolatban
  
  A kitöltők túlnyomó többsége nem volt elégedett a kirakatok, portálok felirataival, cégéreinek minőségével, a földszinti helyiségek esztétikai kialakításával, illetve a teraszok mennyiségével és kialakításával. Legtöbben az elhanyagolt, igénytelen portálokkal, cégérekkel és teraszokkal is elégedetlenek, melynek egyik oka az üresen álló ingatlanok elhanyagoltsága, a másik pedig a bérlők, tulajdonosok igénytelensége.
  
  A második leggyakoribb elégedetlenségi tényező a túl szűkös járdák, gyalogos felületek kérdése, amely egyben feltárt egy komplex problémát is, hiszen ez után a túl kevés, vagy túl kicsi teraszokra érkezett a legtöbb panasz. Itt a válaszadók egyrészről nehezményezték, hogy gyalogosan, főleg kisgyermekkel, babakocsival, kutyával, bevásárlótáskával sok helyen nagyon nehézkes a közlekedés a nem megfelelően elhelyezett teraszok miatt, másrészről pedig szívesebben látnának több teraszt és kiülős helyet.
  
  A Nyitva! Fesztivál releváns kerületi problémát érint, hiszen a válaszadók jelentős részét zavarja a nagy számú üres üzletek látványa, 78% zavarónak, vagy nagyon zavarónak tartja őket.
  
  A kerülethez kötődők nagy része a napi szolgáltatásokat, kisiparosmestereket hiányolja a kerületből, de alapvetően a legtöbb kategóriánál elmondható, hogy a megfizethető árú, a helyi lakosságnak szóló szolgáltatások hiányoznak leginkább, mint pl. zöldséges, hentes, cukrászda, termelői piac vagy az igényes gasztronómiát kínáló helyszínek. Kulturális és művészeti helyszíneket is szívesen látnának a kerületiek. A sport kategória alatt többen említették az uszodát, valamint a kisebb edzőtermeket, tornastúdiókat, melyeket kiszorítottak egyéb, a turizmusra épülő szolgáltatások.
  
  Amíg a belső és középső kerületrészekben a napi szolgáltatások, a kisiparosmesterek, a zöldséges, valamint a kulturális helyszínek, illetve kreatív műhelyek jelentenek nagy hiányt, addig a Külső-Erzsébetvárosban az igényes kávézókat, reggelizőhelyeket hiányolták a legtöbben.
  
  A kerület kedvenc és legkevésbé kedvelt részei
  
  A kerület legkedveltebb közterei a Klauzál tér és a környéke, a Rózsák tere, valamint a Madách tér és annak környéke. A legnépszerűbb terek és utcák általában több köztéri zölddel, faállománnyal, rekreációs funkcióval rendelkeznek, mint a kerület többi része, valamint a nyüzsgő, élettel teli, sok szolgáltatást és gasztronómiai helyszínt kínáló területek is előkelő helyen végeztek.
  
  A kerület legkevésbé kedvelt közterületei viszont a Keleti pályaudvar és annak környéke, a Garay tér és Garay utca, valamint a Király utca és a Rákóczi út. (A Garay Centert viszont érdekes módon messze a legnépszerűbb helyként jelölték meg Külső-Erzsébetvárosban.) A kitöltők ezeket jellemzően túl zsúfolnak és koszosnak találták. Az üres üzlethelyiségek, valamint az igénytelen portálok az elhanyagoltság érzetét keltik, ami miatt ezeket a tereket, utcákat kifejezetten kellemetlennek ítélték meg.
  
  Erzsébetváros közterei - összesített eredmény
  
  Az alábbi térkép illusztrálja az egyes közterek általános kedveltségét. A színek és a pontok méretei az említések száma alapján jelzik az adott terület értékelését.
  
  A belső-erzsébetvárosi közterületeket jellemzően többször említették kevésbé kedvelt helyekként, viszont itt nagyobb a sűrűsége a kedvelt köztereknek is. Tehát ez a kerületrész meglehetősen megosztott, egyszerre vannak jelen a kedvelt és a kevésbé kedvelt terek, útszakaszok. A középső és külső kerületrészekben jellemzően kedveltebbek az egyes terek és utcák, itt a már említett nagyobb közlekedési csomópontok környékét kedvelik kevésbé (valamint a Garay teret).
  
  Az előzetes kutatás alapján - amely a kérdőíven túl egy Google Maps-alapú szolgáltatástérképből, mélyinterjúkból és kiscsoportos kritikai térképezéses workshopból épült fel -, a Nyitva! x Erzsébetváros csapata már megpályáztatta a lehetséges kreatív vállalkozókat a rendelkezésre álló üres üzlethelyiségek élettel telítésére. A nyertesekkel a mentorprogram szeptemberben indult, és a sikeres beköltözőket az egy hónapos fesztiválon ismerheti meg a közönség novemberben.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 endgame    joe satriani    burlesque    cock and ball torture    stargarden    elvenking    life as we know it    the exploited    iron maidnem    winterborn    killchain    amber heard    the all-american rejects    szex és new york 2.    ÖrdÖg    guns ’    poisonblack    margaret island    zoli band    duff mckagan    hegyalja 2012    billie joe armstrong    wings of love    backyard babies    emma stone  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!