hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2021. szeptember 7. kedd   06:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
3. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny
2021. szeptember-október

  Alapító-művészeti vezető:
  Eötvös József Liszt-díjas gitárművész
  
  Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseménye. Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára.
  A fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért szeptember és október hónapban visszatérően lesznek koncertek időben a verseny különböző fordulóihoz kapcsolódóan. A nyitókoncertet a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese, az ukrán Marko Topchii gitárművész adja majd online szeptember 20-án a Zeneakadémiáról. Októberben pedig hallhatjuk a világhírű, német Joscho Stephan Trió gypsy swing koncertjét, később pedig két legendás gitáros, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski közös world music fellépését élvezhetjük.
  
  A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hívta életre ezelőtt nyolc évvel. A programsorozat bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő nemzetközi és hazai művészeit, a gitárzene legnagyobbjait csábítva Budapestre évről-évre.
  
  Marko Topchii gitárművész szólókoncertje. Marko a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese. Több mint 100 nemzetközi versenyhelyezéssel büszkélkedhet, melyből 47 első helyezés! Talán személyében köszönthetjük a világ legeredményesebb klasszikus gitárosát.  Nagy várakozással tekintünk az esemény elé, amelyet a világ minden tájáról követhetnek majd a gitárzene szerelmesei. Ezzel az ünnepi estével indul útjára a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny szeptember 20-án.
  
  Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra, virtuóz gypsy swing koncertjükkel. Folytatják az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint egyenesen „benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője”.
  
  A Balkán két gitárkirálya, Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) közösen adnak koncertet október 30-án. A két művészt messzire vitte a hat húr: Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén. Vlatko Stefanovski elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről, amelyért rajong a közönség.
  
  A koncertek jegyvásárlás után online követhetők a fesztivál weboldalán.
  
  A fesztiválprogramhoz kétévente kapcsolódik a rangos verseny, amelynek díjazottjait 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki. A verseny pénzdíjas, az első helyezettet 5 ezer, a másodikat 2500, a harmadikat 1500 euróval díjazzák, valamint helyezéstől függően számos egyéb módon is elismerik a nyertes művészeket, így az első díjas pl. egy Sakurai Special mestergitárt is kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 incubus    the descendants    ludditák    fit fat    u.d.o.    ingrowing    starbenders    tracedawn    aquincum    new lows    5 yards    vágtázó csodaszarvas    honey rock klub    a38    yellow spots    porcupine tree    eternal flight    al di meola    anjou lafayette    gyöngyvér    jaya the cat    sylvester stallone    mint gloria estefan    gurd    talking heads  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!