hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [koncertalbum]  2004. október 23. szombat   16:29
nincsen hozzászólás

szerző: András
Red Hot Chili Peppers: Live in Hyde Park
Warner Bros.

  Egész nyáron hiába hullott a magyar rajongók könnye egy hazai Red Hot Chili Peppers-koncertért, úgyhogy itthon különösen időszerűnek mondható ennek a koncertalbumnak a megjelenése. Ráadásul amennyire a friss és forró élő Chilit egy efféle konzervváltozat helyettesítheti, annyira ez a dupla cd meg is teszi ezt, úgyhogy a kárpótlás mértéke az adott keretek között maximális.
  
  A két korongon a három júniusi Hyde Park-beli fellépés anyagából összevágott műsor hallgatható meg, ami 23 dalt és rengeteg meglepetést takar - ennél többet kívánni egy koncertlemeztől bizony már mohóság volna. Pláne, hogy a nótakollekció sem mondható éppen egysíkúnak. Igaz, hogy a hangsúly a két utolsó lemezen van, azok közül is főleg a Californicationön, ami kilenc nótával szerepel a szettben, de a szájhúzás előtt tessék csak belegondolni, mekkora slágergyűjtemény is ez a bizonyos két album!Ráadásul a hallgatóra zúdul itt még jó pár új dal és feldolgozás is, amik már csak magukban is garantálják, hogy nem a polcra, dísznek, hanem a lejátszója állandó tartalmának veszi meg az ember a cd-ket. Noha a két legnagyobb sikerű dal soknak éppen nem mondható, valahogy még a Blood Sugar Sex Magikről sem feltétlenül kívánkozik ide több nóta azoknál, annyira kerek ez a felvétel így is.
  
  A két abszolút új darab a Rolling Sly Stone és a Leverage of Space - kötve hiszem, hogy a Chilit kicsit is ismerőknek és szeretőknek meglepetést okozok vele, ha azt mondom, kizárt, hogy csalódjanak bármelyikben is. Előbbi akkora funky-varázslat, hogy már csak a bőgőtémájával is az ujja köré csavarja az embert, utóbbi pedig egy bámulatosan légies, széllel röppenő dallamokból épülő mű - hangulatilag mindkettőnek ott a maga hagyománya a zenekar eddigi életművében, mégis megvan a maguk eredeti karaktere, ahogyan az el is várható ettől a csapattól. Akik pedig nem gyűjtenek be minden egyes kiadványt a csapattól, azok találkozhatnak még egy új dallal, méghozzá nem is akármilyennel. Az egész koncert egyik csúcspontja az eleddig csak a Greatest Hits anyag bónuszaként hallott Fortune Faded, ami nemes egyszerűséggel az ugrálni-táncolni való, egyúttal mégis tartalmas sláger legtökéletesebb megtestesülése. Aki ezt a három számot akár csak egyszer is hallotta, annak a soron következő RHCP-albumot reklámozni már nem kell, az aztán biztos.

  Három ilyen kaliberű új nóta után már az sem nyithatja a száját panaszra, aki többet vár egy koncertlemeztől, mint jól ismert dalok élő verzióit, de ez az album még ennél is tovább megy a szegényesnek szintén nem nevezhető feldolgozás-gyűjteményével. Elhangzik a Looking Glass Brandyje és a 45 Grave Black Crossa, a Right on Time-ot Joy Divisionnel vezetik be a fickók, az Otherside előtt pedig másfél percben még Donna Summer I Feel Love-ját is elnyivákolják - eklektikus kollekció, igaz? Viszont tegyük is hozzá rögtön: minőségi eklekticizmus ez, a Chili ugyanis egyformán profin bújik egy-egy nóta erejéig (viccből) a gázos diszkódíva, (komolyan pedig) az alternatív kultbanda vagy éppen a tökös metalgaleri bőrébe.
  
  S a különlegességek dömpingje még itt sem ér véget, hisz az igazi ínyenceket számtalanszor kápráztatja el a banda terebélyes improvizációkkal, mi több, még azokon túl is akad pikáns falat! Chad Smith Drum Homage Medley-je - amiben a Led Zeppelin, a U2 és a Queen előtt tiszteleg egy-egy dobütem megidézésével - a rövidsége miatt ugyan nem nagyon tud érvényesülni, inkább csak amolyan kis színesnek való, a talányos Fleas Trumpet Treated by John névre hallgató tétel viszont telitalálat. Ebben a gitáros bűvöli meg a hangszerét egészen különleges fúvós hangszínben, megidézve még a legendás jazz-szaxofonista Charlie Parker munkásságát is - kétségkívül a lemez legérdekesebb percei ezek.
  
  Eddig a tények, de még mindig nem a lényeg. Az ugyanis az, hogy félelmetesen eleven hangulata van a felvételnek, de annyira, hogy az ember néha már késztetést érez arra, hogy felnyissa a lejátszót és ellenőrizze, még mindig a korong van-e odabenn, vagy menet közben titokban odabújt a négy zenész meg egy Hyde parknyi ember. Nem elég a banda lemezminőségű játéka, a mind-egy-szálig-sláger dalkollekció, a rengeteg improvizáció, meg a tökéletes megszólalás garantálta élmény, itt tényleg megkapja a koncerthangulatot is a pénzéért a vásárló. Ez pedig - hiába a lényege minden élő felvételnek - igen ritka dolog.
  
  Éppen ezért nem is csak egyszerű szuvenír ez a dupla cd azoknak, akik látták a csapatot koncerten, vagy netán hiánypótló azok számára, akik nem, hanem - mint a banda élő teljesítményének tökéletes lenyomata - teljes értékű darabja az RHCP-életműnek. Jól átgondolt, gondosan összeállított, ritka színvonalas kiadvány ez, bőven megéri az árát.
  
  Disc 1
  
  1. Intro
  2. Cant Stop
  3. Around the World
  4. Scar Tissue
  5. By the Way
  6. Fortune Faded
  7. I Feel Love
  8. Otherside
  9. Easily
  10. Universally Speaking
  11. Get on Top
  12. Brandy
  13. Dont Forget Me
  14. Rolling Sly Stone
  
  Disc 2
  
  15. Throw Away Your Television
  16. Leverage of Space
  17. Purple Stain
  18. Zephyr Song
  19. Californication
  20. Right on Time
  21. Parallel Universe
  22. Drum Homage Medley
  23. Under the Bridge
  24. Black Cross
  25. Fleas Trumpet Treated by John
  26. Give it Away



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Warner Music Hungary

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pintér gábor    sebők    anna& teh barbies    shades of grey    enrico rava    don gatto    soulmirror    i divine    mark zuckerberg    Üllői Úti fuck    boris    burden    howard jones    battle beast    code    chris evans    stormhammer    whitechapel    the green hornet    sherlock holmes    gwar    savages    garagedays    beat dis    converge  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!