hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2021. június 25. péntek   06:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Cziffra Café - Tompos Kátya és Balázs János közös estje a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon
2021. június 28. (hétfő), 20.30 óra – Zalaegerszeg, Kvártélyház Szabadtéri Színpad

  Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek. Varázslatos alászállásunk két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és Balázs János zongoraművész, akik legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről, minden műfajban otthonosan mozognak.
  
  2021-ben a Kvártélyház jubileumi 15. nyári évadának nyitányaként június 21-étől tele zenével várja a közönséget a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál. A Manna és a Kvártélyház szervezésében nyolcadik alkalommal foglalják el a zárt belsőudvaron felállított szabadtéri színpadot a független színházi, zenés, prózai és összművészeti produkciók, ennek keretében kerül sor a Cziffra Café című koncertre is, amely Cziffra György-emlékév része. Tompos Kátya és Balázs János közös estje idén tavasszal Békéscsabán debütált, de a pandémia miatt még csak online közvetítés formájában. Június 28-án Zalaegerszegen már közönség előtt lép színpadra a két művész és mutatkozhat be a produkció.
  
  Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek, amikor kényszerűségből, a megélhetésért – ahogy Ő fogalmazza önéletrajzi könyvében – „leereszkedett az alvilágba”. Igaz, a lokálokat nem egyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatta. A Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjai kialakításával a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői (…) kézen fogják majd egymást…”. A Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében megvalósuló koncertje azt az időszakot idézi meg, amikor a legendás zongoraművész a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét – gondoljunk csak a legendás Arizona mulatóra, a Bristol szállóra vagy a Kedves Presszóra.
  
  Nehéz eldönteni, hogy Tompos Kátya színésznőként vagy énekesnőként sikeresebb, hiszen sokszínű tehetsége mindkét szerepben megmutatkozik, szólóénekesként és színésznőként egyaránt unikális atmoszférát teremt. A Cziffra Fesztiválon másodízben lép fel – 2020-ban a Báresten a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával állt színpadra –, és már tudjuk, hogy épp olyan jól áll neki a francia sanzon, mint a cigánydalok, vagy a kávéházi századfordulós slágerek. Tompos Kátya zenei karrierje során olyan neves előadókkal, együttesekkel dolgozott már közösen, mint Hrutka Róbert, Zorán, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, Goran Bregovic, Borbély Mihály, a Modern Art Orchestra, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, a Söndörgő vagy a Budapest Klezmer Band. Dalszerzőként, dalszövegíróként is debütált 2017-ben Holdjárat című szólóalbumával.
  
  Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője előszeretettel tesz zenei kirándulásokat a klasszikus zenén kívül más műfajokban is, szólókarrierje mellett örömmel lép fel kis formációkban, különösen azokban, ahol valami újat, valami mást mutathat közönségének. Nevéhez fűződik például a ZongOpera sorozat is, amelyben többek között Miklósa Erikával, Rost Andreával és José Curával alkottak párost a színpadon, de emlékezetes Rúzsa Magdival való közös estje, vagy Lajkó Félixszel való improvizációs koncertjei is. Tompos Kátyával közös estjük Zalaegerszegen mutatkozik be először közönség előtt – a békéscsabai online koncert után - de a tervek szerint nem utoljára, hiszen az idei nyári VeszprémFesten szintén színpadra áll a Cziffra Café.
  
  „Szeretnénk megmutatni a közönségnek azt a sok színt, lelki mélységet és örömöt, amit a zene és művészet közelében megélhetünk, legyen az bármilyen műfajú, igényes alkotás.” (Balázs János)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 belmondo    megadeth    night is the new day    csejtey    root    the flaming lips    vl45    cattle decapitation    vicky sunday    virus    daath    zenés-táncos    dead kennedys    u.d.o.    belphegor    hell-vill    symphonica    iced earth    b2b3 trió    taking dawn    thomas gundermann    mark jansen    virrasztók    deck attack    tükrös  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!