hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2021. április 9. péntek   06:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Cziffra Café: Tompos Kátya és Balázs János online koncertje
2021. április 14. (szerda), 19h – Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

  Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek. Varázslatos alászállásunk két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és Balázs János zongoraművész, akik legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről, minden műfajban otthonosan mozognak.
  
  Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek, amikor kényszerűségből, a megélhetésért – ahogy Ő fogalmazza önéletrajzi könyvében – „leereszkedett az alvilágba”. Igaz, a lokálokat nem egyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatta. A Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjai kialakításával a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői (…) kézen fogják majd egymást…”. A Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében megvalósuló koncertje azt az időszakot idézi meg, amikor a legendás zongoraművész a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét – gondoljunk csak a legendás Arizona mulatóra, a Bristol szállóra vagy a Kedves Presszóra.
  A koncert élőben és díjmentesen követhető online.
  
  Nehéz eldönteni, hogy Tompos Kátya színésznőként vagy énekesnőként sikeresebb, hiszen sokszínű tehetsége mindkét szerepben megmutatkozik, szólóénekesként és színésznőként egyaránt unikális atmoszférát teremt. A Cziffra Fesztiválon másodízben lép fel – 2020-ban a Báresten a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával állt színpadra –, és már tudjuk, hogy épp olyan jól áll neki a francia sanzon, mint a cigánydalok, vagy a kávéházi századfordulós slágerek. Tompos Kátya zenei karrierje során olyan neves előadókkal, együttesekkel dolgozott már közösen, mint Hrutka Róbert, Zorán, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, Goran Bregovic, Borbély Mihály, a Modern Art Orchestra, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, a Söndörgő vagy a Budapest Klezmer Band. Dalszerzőként, dalszövegíróként is debütált 2017-ben Holdjárat című szólóalbumával.
  
  Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője előszeretettel tesz zenei kirándulásokat a klasszikus zenén kívül más műfajokban is, szólókarrierje mellett örömmel lép fel kis formációkban, különösen azokban, ahol valami újat, valami mást mutathat közönségének. Nevéhez fűződik például a ZongOpera sorozat is, amelyben többek között Miklósa Erikával, Rost Andreával és José Curával alkottak párost a színpadon, de emlékezetes Rúzsa Magdival való közös estje, vagy Lajkó Félixszel való improvizációs koncertjei is. Tompos Kátyával most lép fel első ízben, de a tervek szerint nem utoljára, hiszen az idei nyári VeszprémFesten szintén színpadra állnak közös estjükkel.
  
  „Szeretnénk megmutatni a közönségnek azt a sok színt, lelki mélységet és örömöt, amit a zene és művészet közelében megélhetünk, legyen az bármilyen műfajú, igényes alkotás.” (Balázs János)
  
  A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. A békéscsabai koncert a Filharmónia Magyarországgal közös hangverseny, amely élőben, díjtalanul megtekinthető a cziffra100.com oldalon, a Cziffra Fesztivál Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján. Különleges lehetőség az is, hogy a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen bármikor visszanézhetők.
  
  A Cziffra György-emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. A koncert a Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. közös koncertje.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pankkk    wacken metal battle    sweetest devilry    cannes    veréb    karnak    adam darski    machinae supremacy    fürgerókalábak     rém hangosan és irtó közel    this gift is a curse    n roses    devin townsend    tales of evening    morgoth    eddie vedder    alice in change    szalay péter    the new roses    jon hamm    mission: impossible 4    heaven & hell    ite missa est    sunset    the hives  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!