hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
hírek   2021. március 10. szerda   06:14
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hommage à Cziffra – Emlékkoncert Budafokon
2021. március 12. (péntek), 19.00 óra – Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ

  Cziffra György életében meghatározó helyszín volt Budafok, regényes életútjának egyik legnehezebb szakaszában lakott a 22. kerületi Bálvány utcában, amelyről a helyi lakosság számos emléket és relikviát őriz. Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta ápolja a művész munkásságát, Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével elsők között rendeztek emlékkoncerteket, valamint a kezdetektől bekapcsolódtak a Fesztivál programjaiba is. A Cziffra György-emlékév keretében március 12-én a 22. Kerületi Önkormányzat és a Cziffra Fesztivál közös szervezésében Hommage à Cziffra címmel tartanak beszélgetéssel egybekötött koncertet a budafoki Klauzál Házban Balázs János és tanítványa, Vida Mónika Ruth zongoraművész, valamint Mácsai János zenetörténész közreműködésével.
  
  „Cziffra György neve mindazok számára, akik kicsit is otthonosak a klasszikus világában, a zongorázni tudás szinonimája lett. Ahogyan korábban Liszt Ferenc neve is. Gyakran emlegették Cziffrát Liszt méltó, sőt egyetlen igazi zongorista örököseként. Tehetsége egyéni adottság volt, de kivételes tudását több évszázados kollektív zenei múltra építhette, amelynek meghódításához végig kellett járnia a művészi egyedfejlődés útját.” (Mácsai János zenetörténész)
  
  Az esten Chopin és Liszt művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról is, amit a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához. Emellett természetesen az est témája lesz a liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, melynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.
  A koncertet a vírushelyzetre tekintettel díjtalanul, online közvetítik élőben a cziffra100.com weboldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán, a Klauzal.hu weboldalon és Budafok-Tétény Facebook-oldalán.
  
  Vida Mónika Ruth zongoraművész fiatal kora ellenére a legtöbb európai országban koncertezett már, de fellépett Afrikában, az Egyesült Államokban és több ázsiai országban is. Mindössze 14 éves volt, amikor megnyerte élete első nemzetközi versenyét Szerbiában, röviddel ezt követően Kínában debütált a Shanghaji Világkiállításon. A többszörös versenygyőztes legutóbb az V. Coimbra Zongora Világtalálkozón állhatott dobogóra és az Olasz Parlament kitüntetésében részesült kiváló zenei munkásságáért. Kitüntetéses diplomáját 2016-ban szerezte a Zeneakadémián, majd 2019 őszén ugyanott Balázs János és Falvai Katalin útmutatásával megkezdte zongora előadóművész mesterképzését. Első nagy hangversenysorozata, a Sem emlék, sem varázslat szintén 2019 szeptemberében indult útnak. 2020-ban Junior Prima díjjal ismerték el, 2021-ben egyedüli magyar versenyzőként kapott meghívást a XVIII. Nemzetközi Chopin Verseny élő fordulóira.
  
  Mácsai János zenetörténész rendszeresen publikál zenei témájú cikkeket, hangverseny- és hanglemezkritikákat. Megalapította a Hangszerész Szövetséget és a Hangszervilág című folyóiratot, a ’90-es években hanglemez- és televíziós zenei felvételeket rendezett. Rendszeresen közreműködik a Magyar Rádió zenei műsoraiban műsorvezetőként, kritikusként. Készített televíziós műsorokat, önálló portréfilmeket (pl. Rév Lívia zongoraművészről, az Angelica Leánykarról.) 2003-tól tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Képzőművészeti Egyetemen és a Zeneakadémián.
  A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai partner áll társszervezőként az események mellett. A koncert a Cziffra Fesztivál és Budafok-Tétény Önkormányzata közös koncertje.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gods tower    the eyes of a traitor    october file    mr. big    galileo    exhumer    edvard munch    the devils blood    the spirit    spacesh!t    nyers    death to all    leecher    waco jesus    bin-jip    Új látásmód fúzió    little fockers    fred durst    ska-pécs    fast five    fear factory    dragonforce    rtlhelmuth orosz    junkies    chaos of disorder  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!