hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [program]  2021. február 22. hétfő   06:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa


  A Müpa az új magyar zene elhivatott népszerűsítőjeként 2006 óta ad teret a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György művei köré épülő eseménysorozatoknak. A komponista 95. születésnapja alkalmából a Budapest Music Center (BMC) és együttműködő partnerei, a Müpa és a Zeneakadémia február 18. és 21. között négy estén át tartó fesztivált szerveznek. A Kurtág 95 eseménysorozat február 20-ai, a zeneszerző feleségének, Kurtág Mártának és kettejük ihlető kapcsolatának emléket állító koncertje ingyenes online közvetítés formájában látható a Müpa Home Live sorozat programján.
  
  A kétszeres Kossuth-díjas Kurtág Györgyöt korunk legnagyobb zeneszerzői között tartják számon, aki különösen sokat tett azért, hogy a kortárs magyar zene a 20. század második felétől kezdődően is fennmaradjon a világtérképen. A komponista félreismerhetetlen tömörségű remekműveinek védjegye, hogy alig néhány hanggal képesek tolmácsolni szerzőjük szándékát. A Kurtág műveit és életét különböző nézőpontokból bemutató fesztivál február 20-ai estje Kurtág feleségére, a 2019-ben elhunyt Kurtág Mártára emlékezik és a házaspár alkotói közösségébe enged bepillantást.
  
  A Müpa Home Live sorozatban közvetített előadáson tizenöt rövidfilmet láthatunk, amelyeket a Kurtág házaspár unokája, Kurtág Judit videoművész állított össze az évek során forgatott felvételeiből. A javarészt publikálatlan, privát felvételekből álló mozgóképes gyűjtemény Kurtág Mártát és Kurtág Györgyöt a legszemélyesebb alkotói környezetükben mutatja be. Ezek a videók semmihez sem hasonlítható dokumentumai Kurtágék életének, hiszen a külvilág számára hozzáférhetetlen perspektívából láttatják a művészházaspárt: ahogy a komponálás zajlik, ahogy az elkészült részleteket átbeszélik, ahogy otthon verset mondanak, négykezest játszanak.
  
  A koncerten ezek a filmjelenetek kötik össze a megszólaló zenéket, amelyek két kivétellel Kurtág-miniatűrök, azon belül pedig nagyrészt a Játékok című sorozat tételei. Az előadás során olyan zenészgenerációk tagjai lépnek színpadra, akik hűséges kísérői voltak a Kurtág házaspár alkotói munkásságának. A BMC és a Müpa együttműködésében megvalósuló koncert szinte a teljes életművet felöleli, az 1970-es évek elején írott kompozíció éppúgy található a koncert műsorán (Szálkák), mint egészen friss, 2020 novemberében befejezett darab (Márta ligatúrája). Zárásként a Vajda Gergely vezényelte UMZE Kamaraegyüttes az újvidéki születésű Kurtág-tanítvány, a klasszikus zene, az új jazz és az avantgárd rock határmezsgyéjén tevékenykedő Stevan Kovacs Tickmayer In memoria aeterna című munkáját adja elő, melyet a szerző Kurtág Márta emlékének állított.
  
  A Müpa Magazin 2021. január–februári számában Kurtág György köszönti az olvasókat, valamint Molnár Szabolcs ír a kurtági zene nemzetközi elismertségéről.
  
  Müpa Home Live
  2021. február 20., 19:30
  Kurtág 95 – Üzenetek, Játékok…
  
  Jelenetek a Kurtág házaspár életéből
.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kurt cobain    imminence    callisto    christian bale    keith richard    blues    tom hardy    cherokee    pintér csaba    fészer    the exploited    abracadabra    sanatorium    danny devito    six feet under    beregi tamás    sights & sounds    stormwitch    live on ten legs    goatwhore    opera    wind rose    genus ordinis dei    like a storm    30 perc vagy annyi se  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!