hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
hírek   2020. december 2. szerda   09:00
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Új virtuális tartalmakkal jön a Fonó Online


  Vasárnap elindultak a Fonó online sorozatai. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként videósorozatban, amelybe kedve szerint bárki bekapcsolódhat. December 2-án szerdán Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban, muzsika és tánc Patakországból, csütörtökön pedig sor kerül az első élő online streamre a zeneházból: a Nemzetközi Jazznap alkalmából a Novan Experiment koncertjét közvetítik. December 9-én online csángó népzenei duplakoncertet ad a Berka és a Tázló, december 12-én pedig a Dobroda és a Mezőség Band lép fel a virtuális Fonóban.
  
  Minden adventi vasárnap egy-egy adventi karácsonyi dallal hangolódunk az ünnepre Kubinyi Júliával, online. Az oktatóvideókban a népdalénekes lépésről lépésre segít elsajátítani a dallamot és szöveget, az utóbbit a video szöveges részében is közzé teszik. Az énekhez élő zene szól: Nyitrai Tamás -hegedű Danhauser Pál -kontra Lelkes András – nagybőgő muzsikálnak. Az első ének a jövendölés történetét meséli el, Mikor Máriához címmel (Kalotaszeg, Nádasmente, Méra).
  Az első advent énekoktató videó visszanézhető itt.
  
  A következő adventi énekoktatásokra december 6-án, 13-án és 20-án 18.30-kor kerül sor.
  
  Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli őt az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A gyimesi tánc és muzsika megigéz. A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a sirülések szédületes hömpölygése, a hófehér viselet adta méltóság, a karincák kecsessége, a lassú magyarosok szívszaggató asszimetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül. De ez a beleszédülés jó.
  
  Szerdán rendhagyó módon online tartjuk meg Gyimesi estünket, amelyhez remek táncosok és zenészek csatlakoztak megidézvén a tiszta gyimesi levegőt, de az utazási korlátozások miatt sajnos most nem tudtunk Gyimesből vendégeket fogadni.
  
  Közreműködő zenészek: Juhász Dénes – furulya, Juhász Réka - ének, gardon
  Lukács István ’Luki’ – hegedű, Tintér Gabriella - ének, gardon, Vizeli Balázs - hegedű
  Közreműködő táncosok: Appelshoffer János, Armstrong Laura, Berecz István, Deffend Irén, Hajdú Flórián, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Rémi Tünde. A program a Hagyományok Háza támogatásával valósul meg.
  
  Idén december első napjaiban tartják meg a tavaszi első járványhullám miatt elnapolt Nemzetközi Jazznapot (International Jazzday), amelyre Herbie Hancock kezdeményezésére április 30-án szokott sor kerülni. A szervezők úgy döntöttek, hogy ne múljon el év jazznap nélkül, ezért a Budapest Jazz Club, az Opus, a Fonó, a Jedermann és az iF Kávézó részvételével online koncertekre kerül sor, amelyeket ingyenesen követhet a közönség. A határon túlról, Somorjáról a Mozi Klub csatlakozik a kezdeményezéshez.
  A Fonóban december 3-án este 20.00 órakor a Novan Experiment koncertjét követhetik élő közvetítésben. A Novan Experiment egy havi rendszerességű, improvizáción alapuló zenei koncert sorozat, melynek állandó házigazdája a Mörk zenekar billentyűse : ifj. Novai Gábor (Novan). Minden hónapban vendégként érkezik 2 előadó a magyar jazz, népzenei, elektronikus vagy könnyűzenei életből, akikkel egy kötetlen jellegű zenei párbeszéd alakul ki a színpadon. Minden fellépőtől külön kérés, hogy hozzon magával valamit, ami épp a legjobban foglalkoztatja; legyen az egy szokatlan hangszer, vagy egy olyan zenei ötlet, amit eddig még nem tárt nyilvánosság elé. Az eredmény minden alkalommal egy eklektikus, szokatlan zenei élmény, melyben egyedi, inspiráló „on-the-spot” kompozíciók születnek. Novan Experiment tagok: Novai Gábor „Novan” / Halmos András / Kiss Árpád.
  A koncertet élőben közvetítjük a Fonó facebook csatornáján.
  
  December 9-én a Berka és a Tázló ad csángó népzenei koncertet 20.00 órakor. A Berka legutóbbi lemeze a Csángó négy évszak remek kritikákat kapott, a lemez egy Csángó évkört mutat be zenében. A Berka minden második pénteken tart a Fonóban molvdai táncházat, amely most a járványhelyzet miatt szünetel, ezért is szeretne a zenekar kedveskedni táncházi közönségének egy online esttel.
  
  December 12-én 20.00 órakor a Dobroda zenekar és a Mezőség Band lép fel a Fonó virtuálisan látogatható színpadán, a koncertek – akárcsak az előzőek – a Fonó facebook csatornáján követhetők.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ossian - Fővárosi nagykoncert szeptember 14-én a Barba Negrában
´Éljük át a pillanatokat, és merüljünk el a zenében!´ - Megjelent a Transylvanium új nagylemeze
A Thundermother és több csajos banda érkezik 2025-ben
A montreali sludge metal mesterei, a Dopethrone kiadtak egy vadonatúj videót
Kelet-európai életérzés és sírva vigadás - a Dubioza Kolektiv csapatával készített közös dalt a Bohemian Betyars
Hamarosan megérkezik a Wage War pusztító 5. albuma
Új dalt adott ki a Sons Of Silver a hamarosan megjelenő „Runaway Emotions” albumról
Júniusban új albummal jelentkezik a Nothing More
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gojira    shutter island    kishúg    artas    headbangers ball    buried in verona    irigy hónaljmirigy    haw    awesome as fuck    s first date    demonica    myles kennedy    vályi péter    shadowthrone    privilegivm    corrections house    tool    esa holopainen    suicide silence    wolfsbane    péterfy bori love band    dereng    crystal fighters    kaszás géza    david bowie  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!