hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2020. december 2. szerda   04:34
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Lezárult a Müpa Zeneműpályázata


  A Müpa 15., jubileumi évada alkalmából meghirdetett Zeneműpályázata november 11-én lezárult. A kétfordulós pályázat öt hónapja alatt összesen 258 pályamunka érkezett be, amelyek közül a második forduló 177 pályaművének jeligéi már megtalálhatók az intézmény honlapján. A nyertes művek alkotóit a Müpa december 15-én hirdeti ki, a díjátadó ceremóniára várhatóan 2021-ben kerül sor.
  
  A Müpa Zeneműpályázatának lebonyolítását koordináló zsűrititkárság közlése szerint a verseny most lezárult második szakaszában az egyfordulós műfaji kategóriák közül a szóló- és kamarazenei művek csoportjában 50 alkotás érkezett be, kórusműből 41 darabot küldtek be, míg a kis és nagy apparátusra írt jazzművek két kategóriájában 22, illetve 12 pályamunka született. A pályázat teljes időtartama alatt beérkezett 258 pályaműből 126 alkotást az egyfordulós műfaji kategóriákban, 132 zeneművet pedig a kétfordulós kategóriákban küldtek be a zeneszerzők. Az érvényes pályázatok jeligéit a Müpa oldalon tette közzé.
  
  A pályázat értékelését irányító szakmai testületben helyet foglaló Fekete Gyula zeneszerző jelentős eredménynek tartja, hogy a kamaraopera kategóriában várakozáson felüli – szám szerint 19 darab – mű érkezett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője hozzátette: „Örömmel tölt el az a stiláris sokszínűség, ami a pályázatra beküldött műveket jellemzi. A pályamunkák magas zeneszerzői szakmai színvonala alátámasztja, hogy a jelenlegi magyar zeneszerzés méltó folytatása annak, amit a nagy elődök elkezdtek.”
  
  Vashegyi György karmester, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: „A Müpa a verseny lebonyolítása során komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy biztosítsa a zsűri számára a pályázati anyagok anonim elbírálását és a pártatlan döntéshozatalt. Az objektív értékelési metódusnak köszönhetően a pályázat decemberi eredményhirdetésekor precíz keresztmetszetet, mintegy röntgenképet fogunk kapni a kortárs zenei alkotóművészet jelenlegi helyzetéről.
  
  „Ez a legszebb bizonyítéka annak, hogy ebben a nehéz, kihívásokkal teli időszakban is mennyi alkotói energia, friss gondolat és mondanivaló van a magyar zeneszerzőkben” – reflektált a pályázat népszerűségére Káel Csaba, a szakmai testület tagja. A Müpa vezérigazgatója kifejtette: „A Müpa számára a legfontosabb cél az, hogy lehetőséget és perspektívát teremtsen a hazai művészeknek minden generációban és műfajban. Nem csupán a művek létrehozását kívántuk elősegíteni, hanem azt is szeretnénk, ha minél több alkotást állíthatnánk színpadra a következő időszakban és a lehető legszélesebb körben támogathatnánk ezzel az előadó-művészeti szcénát. A zsűrizés folyamata még javában zajlik, az azonban már most biztos, hogy jó néhány díjazott mű bemutatóját ünnepelhetjük 2021-ben. Ez bizakodással tölt el engem és munkatársaimat is.”
  
  A pályázat november 20-án megkezdődött értékelési folyamata a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel összhangban teljes mértékben az online térben zajlik. A magyar zenei élet kiválóságaiból – zeneszerzőkből, zenetörténészekből, együttesvezetőkből, karmesterekből és karnagyokból – álló, kategóriánként öt-, illetve hétfős zsűriknek online találkozókat szervezett meg a Müpa.
  
  A pályázat utolsó mozzanatára december 15-én kerül sor, amikor a Müpa oldalon közzéteszi a pályázaton díjat nyert zeneszerzők nevét, valamint ugyanitt nyilvánosságra hozza a zsűri névsorát. A pályázat díjátadó eseményét a Müpa a járványügyi korlátozások miatt várhatóan 2021-ben rendezi meg, ennek részleteiről az intézmény később fog tájékoztatást adni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
2024. tavaszán: The Devil Wears Prada európai turné
Nu-metal invázió: a Profiler, The Gloom In The Corner és Vended koncertezik Európában
Az Early November kiadta a “The Fool” című dalát, a soron következő albumuk előtt
Ossian - Fővárosi nagykoncert szeptember 14-én a Barba Negrában
´Éljük át a pillanatokat, és merüljünk el a zenében!´ - Megjelent a Transylvanium új nagylemeze
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 leprous    petijegy    queens of the stone age    mitch lucker    sadist    anna and the barbies    war from a harlots mouth    bad wolves    szokolay-dongó balázs    solefald    machine head    smashing pumpkins    boddah    violator    airbourne    joseph gordon-levitt    vallenfyre    church of misery    simon pegg    arto lindsay    till we drop    omega lithium    real lies    loreena mckennitt    andy serkis  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!