hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2004. október 13. szerda   15:29
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Az Apokalipszis angyalai- Bíbor folyók 2
Hazai bemutató: 2004. október 14.

  A 2001-ben a Bíbor folyók nem várt sikert aratott a mozikban: Jean Reno, a titokzatos sorozatgyilkosságok, a külvilágtól elzárt egyetem légköre megfelelő keverési aránynak bizonyult a közönségsikerhez.
  
  Luc Besson írt hát egy folytatást, Jean Reno visszabújt Niemans felügyelő bőrébe, hogy újra megfejtsen egy különös gyilkosságot, amit most nem a hegyekben, hanem egy Lorraine-i kolostorban követtek el.
  
  Számos filmben szolgált háttéranyagként a Biblia, az ijesztgetősekben pedig kifejezetten hálás ötlet magával Luciferrel, vagy az Apokalipszissel rémisztgetni a nagyérdeműt. A téma azonban (sajnos) hajlamos a felhígulásra, a pontatlanságra, vagy a félrevezetésre, hiszen manapság egy jó effekt kedvéért bármi módosítható, átszabható (akár épp a Biblia szövege).
  Voltak filmek, melyekben működött a téma, voltak, amelyekben nem.
  Az Apokalipszis angyalai- Bíbor folyók 2 -ben nagyon rövid idő után tűnődik el az ember azon, vajon mi értelme van ennek az egész felhajtásnak?
  
  Valóban beilleszthető 2004-be egy kopott, középkori hangulatot árasztó kolostor, csuhába bújt szerzetesekkel, akik másodállásban az apostolok neveit viselő civileket öldösik, ráadásul fényes nappal?
  
  Mindent elkövettek azért, hogy úgy érezzük, a válasz igen: zöldes- barnás és egyéb „bomlást idéző” színekben nézhetjük a jeleneteket, a helyszínek - leginkább a rendőrkapitányság - úgy festenek mint amiken éppen az előző percben gázolt át a bontóbrigád. Na de a háztetőkön át „mátrixos ügyességgel” menekülő pap látványa, amint békésen reggeliző családokon gázol át több, mint mulatságos. Ugyanennek a csuhásnak a megjelenése egy bevásárlóközpont barkács-részlegénél végképp elveszi a történet minden misztikumát.
  
  A Bibliai vonal (azaz az egész film) teljesen feleslegesnek és megalapozatlannak tűnik. Egyetlen percig sem lehet komolyan venni az amerikai sablonokra épülő fordulatokat, ráadásul a 100 perces játékidő alatt a nyomozók egyetlen lépést sem tesznek előre, azon kívül, hogy a hullákat zsákolják. Az ügyet érintő végső megvilágosodás is csak úgy, a derült égből érkezik, Jean Reno az asztalra csap és rájön, hol kell az évtizedek óta elrejtett katakombába lejutni.
  
  Igazán bosszantó a vallástörténeti szakértő (természetesen az okos-de szürke karakterű NŐ) kiselőadása a film közepe táján. Öt perc alatt ledarál minden információt az Újtestamentumról, az apostolokról, az Apokalipszis lovasairól, csak azért, hogy lássuk, ez a film támpillére akarna lenni. Mármint hogy vannak ezek lovasok... meg a végítélet... meg... csupa kopott, régi könyv, amiből ezeket kibogarászta. Mindezt egy gyors internetkapcsolat sebességével, hogy a Bibliában kevésbé járatos nézőknek még esélye se legyen a megértésére.
  
  Egy újabb félresikerült folytatás az Apokalipszis angyalai- Bíbor folyók 2- Csak abban reménykedhetünk, hogy hamar eltűnik a videotékák polcain. Reménykedés tárgyává tenném még Luc Besson és Jean Reno irányváltását az igényesebb filmek felé.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

S.P.I.

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the new black    guy ritchie    gathering    kockásing revival    schmiedl tamás    veil of maya    kawa musical circus    keresztes ildikó    rudán joe    the raven age    fear factory    grieved    gróf balázs    karinthy frigyes    short sharp shock    ang lee    johnny depp    the slayerking    teräsbetoni    sadist    kelet-nyugat    obscene extreme    eron mezza    debustrol    eric martin  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!