hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2020. szeptember 21. hétfő   15:59
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
Hivatalos az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál versenyprogramja
2020. október 13-18. Szolnok

  Tíz produkció került az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyébe. A szolnoki fesztiválon október 13. és 18. között több filmet első alkalommal láthat a magyar a közönség. A Pál Adrienn c. filmjéért Cannes-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Kocsis Ágnes legújabb, Éden című alkotásával nyit a fesztivál, Dombrovszky Linda Golden Globe-díjért versenybe szálló Pilátusa is versenyben van és itt mutatják be Magyarországon először a svéd kultrendező, Roy Anderson új moziját, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját nyerte el.
  
  Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fókuszában a látványtervezők munkássága áll. A nagyjátékfilmes versenyprogramba idén 10 európai filmalkotást hívtak meg, amelyek látványtervezői versenyeznek a díjért: az Éden látványtervezője a FOMO-t is megalkotó Vinnai Petra; Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus tévéfilm látványtervezője - az Aranyélet és a Liza, a rókatündér látványvilágáért is felelős - Hujber Balázs; Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Ninó bárkájának a látványtervezője, Klimó Péter. Roy Andersson legjobb rendezés Ezüst Oroszlán-díjjal kitüntetett filmje, a Történetek a végtelenségről három látványtervezője Nicklas Nilsson, Anders Helström és Frida Ekström; az Oscar-díjas Ida producereitől a Most hazudok című lengyel film látványtervezője Daria Dwornik, a kétszeres Cannes-i nagydíjas francia rendező, Bruno Dumont Szent Johanna című filmje látványvilágának megalkotója, Erwan Legal; továbbá Jan Vlasák Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező munkája a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült, a II. világháború idején játszódó filmben, az Oscar-nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és igazság című mozijának a látványtervezője Jaagup Roomet; Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, a Szolgák, amelynek egyben látványtervezője is, valamint Mohammad Rasoulof iráni rendező legjobb filmért járó Arany Medve-díjat elnyerő alkotása, a Nincs gonosz látványtervezője Saeed Asadi.
  
  Éden
  
  A filmeket elbíráló zsűriben foglal helyet Csupó Gábor producer és animációs szakember, akinek a nevéhez fűződik többek között a Fecsegő tipegők sorozat és a Simpson család, amiért Emmy-díjjal is kitüntették. Kovács Claudia operatőr is tagja a zsűrinek, aki számos neves produkcióban (Hell Boy II., Saul fia) dolgozott, ő felelt Reisz Gábor Rossz versek című filmjének víz alatti felvételeiért. Dokumentumfilm operatőrként 2019-ben Szabó Réka “A létezés eufóriája” című játékfilm képi világáért felelt. A harmadik zsűritag Szabolcs János díszlet- és látványtervező, aki az utóbbi húsz évben olyan hazai és külföldi produkciók látványtervein dolgozott, mint a Jadviga Párnája, Szabadság, szerelem, Friss Levegő. Dolgozott együtt Steven Spielberggel az Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt München című filmben. 2004-ben Emmy-díjra jelölték Andrei Konchalovsky „Az oroszlán télen” című filmjében nyújtott art director-i teljesítményéért.
  
  A fesztivál szervezői idén számos szakmai programmal is készülnek. Flash konferencia a filmes látványtervezésről címmel bepillantást nyerhetünk a látványtervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. Junior Fórumon látványtervező szakos hallgatók kapnak bemutatkozási lehetőséget friss alkotásaikkal. A fesztiválnak helyet adó Szolnoki TiszaPart Moziban a vetítések és a szakmai programok mellett, koncertekkel, kiállításokkal is várják a látogatókat.
  
  A nagyjátékfilmes program filmjeiről bővebben:
  
  Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden stábjával október 13-án, kedden a 18.00 órai vetítést követően találkozhat a fesztivál közönsége. A film világpremierje a rangos seregszemleként nyilvántartott Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A különös szerelmi történet főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár, ezért teljes elszigeteltségben él. A humorral és iróniával finoman átszőtt Éden látványtervezője a FOMO-t is megalkotó Vinnai Petra.
  
  Bruno Dumont kétszeres Cannes-i nagydíjas francia rendező döntésével, hogy új filmjében egy tízéves színésznőt választott Jean d’Arc szerepére, újszerűen hatja át a hősnő időtlen ügyét. Választásával hangsúlyozza a korabeli tragikus női sorsokat és a hihetetlen tüzet, erőt és szabadságot, amelyet a társadalom és a férfiuralom által megbéklyózott nők mutattak Szent Johanna korában. A Jeanne című filmet október 14-én 16.00 órakor mutatják be a fesztiválon. A látványtervező Erwan Legal.
  
  Nincs gonosz című német-cseh-iráni filmdráma 2020-ban elnyerte a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmért járó Arany Medve-díjat. Mohammad Rasoulof iráni rendező négy történetet ismertet az iráni halálbüntetésekkel kapcsolatban. Rasoulof eddig hét játékfilmet készített, amelyek komoly népszerűségnek örvendenek külföldön, ám ezek közül egyet sem mutattak be Iránban. A film látványtervezője Saeed Asadi, aknek a szocio-realista hozzáállása az egyedi filmekhez kivívta az Iráni Új Hullám filmeseinek figyelmét. Bemutató: október 14., szerda, 18.30
  
  Pilátus
  
  A The Confession c. rövidfilmjével Oscar-díjra nominált észt rendező, Tanel Toom filmje az 1870-es évekbeli Észtországban játszódik. A Valóság és igazság egy megalkuvást nem ismerő ember története, akinek lelkét megrontja vágyaiért, egy új élet reményéért folytatott könyörtelen törekvése. A látványtervező Jaagup Roomet, akit a Szent Antal megkísértése című film látványterveiért az Európai Filmakadémia díjára jelölték. A fesztiválon október 15-én, csütörtökön 15.30-tól lesz látható a film.
  
  A Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás drámai történet a II. világháborúból, amely egyik oldalon a szörnyűségek és kegyetlenségek, a másik oldalon az ártatlanság és szeretet közvetlen kapcsolatát elemzi. Egy magára maradt gyermek kénytelen teljesen egyedül útnak indulni a vad és ellenséges világba, ahol csak a helyi szabályok, előítéletek és hiedelmek érvényesülnek. Az emberi rosszindulatnak és gonoszságnak láthatóan nincs határa. Vacláv Marhoul filmjében. Jan Vlasák Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező munkájával készült filmet október 15-én, 18.00 órától mutatják be.
  
  Rendkívül hangulatos és izgalmas film noirnak ígérkezik az Oscar-díjas Ida producereitől a Most hazudok című lengyel film. A metafizikai thriller egy retro-futurisztikus világban játszódik. A szereplők egy bonyolult, sötét intrikába bonyolódnak, melyben semmi sem az, aminek látszik, és egy sor drámai esemény vezet a teljesen meglepő végkifejlethez. A filmet október 16-án, 15.00 órakor láthatja a közönség, a rendező Pawel Borowski.a látványtervező Daria Dwornik.
  
  Most hazudok
  
  Miklauzic Bence legújabb filmjének főhőse egy szerethető szélhámos, akinek étkezdéje felett eljárt az idő. Az utolsó esélyt egy megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására kiírt támogatás jelenti számára. A Ninó bárkája főbb szerepeiben az Emmy-díjas Gera Marina, Cserna Antal, Znamenák István, Bartsch Kata éa Baki Dániel látható, az október 16-án, 17.00 órakor kezdődő vetítés után a fesztivál vendége lesz a film rendezője Miklauzic Bence és a film látványtervezője, Klimó Péter.
  
  Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét október 16-án, pénteken 19.00 órakor közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a fesztiválon. A filmet beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé. A film Milánóban, a MIFF Awards-on a legjobb film díját nyerte el, emellett a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját is megkapta ugyanitt. Szabó Magda azonos című regényéből készült tévéfilm látványtervezője az Aranyélet és a Liza, a rókatündér látványvilágáért is felelős Hujber Balázs.
  
  Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb és legsikeresebb munkája, a Szolgák történelmi eseményeken alapuló fikciós film. A történet az 1980-as években játszódik, ahol a kommunista állam és a csehszlovákiai katolikus egyház nyugtalan és összetett viszonyába pillanthatunk be. A rezsim által támogatott papi szervezetet azért hozták létre, hogy, a papokat az államideológia számára elfogadhatóvá formálják. Szolgák világpremierje a 70. Berlinale Encounters szekciójában volt. Magyar bemutató október 17-én, szombaton 15.00 órakor az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon.
  
  Szolgák
  
  Új mozival érkezik a fesztiválra a svéd kultrendező és forgatókönyvíró, Roy Andersson. A Történetek a végtelenségről a legjobb rendezés Ezüst Oroszlán-díját nyerte el Velencében. Az elismert kortárs skandináv filmrendező ezúttal is filozófiai és létkérdéseket boncolgat fekete humorba ágyazva. A film látványtervezője Nicklas Nilsson, valamint Anders Helström és Frida Ekström. Andersson operatőre ismét a magyar Pálos Gergely volt, akivel a bemutatót - október 17. szombat, 16.30 - követően beszélgethet a közönség.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2021. április 20.
Loudness 2021. DURER KERT (Dürer Kert - Budapest)
2021. május 3.
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2 (Papp László Budapest Sportaréna)
2021. május 13.
Nick Cave and the Bad Seeds 2021. tavasz (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Aktuális sorozatok az Epic Drama csatornától
Elkészült A Rengeteg - Mindenhol látlak teaser előzetese.
Dokumentumfilmet forgattak Escobar kéttonás örökségeiről
Epic Drama sorozatcsatorna új alkotásai
A 71. Berlini filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Fliegauf Bence legújabb alkotását
Idén új időpontban, augusztus 11-15. között lesz a KAFF
Két hét alatt két forgatókönyvíró versenyt is megnyert egy magyar férfi
Folytatódik a világ legdrágább német sorozata
 kiemelt 
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
  
2022

Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Pineapple Thief az A38-on
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2
 friss hozzászólások 

Két tizenéves srác hip-hop projektje (2)
Cinetrip nyár (1)
Turin Horse címmel debütál a Bengal rockprojekt videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 little fockers    guns n roses    kőváry zoltán    red hot chilli peppers    fueled by fire    midriff    dreadful peace    natalie cole    machinae supremacy    infected mushroom    silent screams    to the nines    dj mike reem    vittula    the wall street    royal thunder    kultúra    coen    arany album    1349    lamb of god    the puzzle    paddy and the rats    jackson browne    kasabian  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!