hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2020. augusztus 28. péntek   16:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Duel új lemezzel debütál az ILF rendezvényén
2020. szeptember 12. Gólya közösségi ház - Budapest

  Duel és a CultUs Music, az elektronikus zene magyar pionírjai
  
  Duel az 1990-es évek közepe óta tevékenykedik az underground elektronikus zenében, mint zenész, zenei producer, hangmérnök és DJ. Több stílusban is dolgozik: ambient, downtempo, house (progressive, tech, deep). Első felvételeit az Underground Records jelentette meg. Számos hazai és külföldi kiadványon szerepelt saját produkciókkal és remixekkel, legsikeresebb felvétele a Soultrippin’ volt, amit több mint 25 országban adtak ki lemezen és válogatásokon egyaránt.
  
  Élőben elsősorban DJ-kkel lép fel, főleg house 4/4 stílusban, illetve alapítótagja a Le Frenetics-nek, ami a Hairy Records klubestjeként vált ismertté. Duel a DJ-k játékát effektekkel és hangszeres improvizációkkal egészíti ki. Zenei producerként – a Chriss Ronsonnal és a Badgirls-szel készített közös albumokkal (Soundhead 2008 és 2010) – két alkalommal is elnyerte „Az év legjobb elektronikus lemeze” díjat Magyarországon.
  
  Mint DJ, Duel az ambient, a chilled out electronica és a dub műfajok jeles előadója. Jelenleg a CultUs Music csapatát erősíti, Andras Baderrel viszi tovább a Decks & Fx esteket, DJ-zik és felvételeket jelentet meg. 2017-ben a ColorStar remixalbum mix- és masteringmunkálatait végezte és két remixet is készített a zenekarnak (ColorStar: In Da Mix, 2017).
  
  A közel 30 éve a hazai underground elektronikus zene meghatározó szereplője, Duel a független lemezkiadóknak és közönségének szervezett Independent Label Fair Budapest vásárra vadonatúj hanganyagot készített. A 8 trackes Caprice az utóbbi évek munkájának gyümölcse, az ambient, a downtempo és house (progressive, tech, deep) elemeiből varázslatos és ütős album állt össze, amelyből a stílus kedvelői érzékletes ízelítőt kaphatnak a rendezvény szeptember 12-i napján a fővárosi Gólya közösségi házban.
  
  Az Independent Label Fair (ILF) Budapest a magyarországi független lemezkiadók és rajongók legfontosabb fóruma, amelyre szeptember 11-12-én várják az érdeklődőket a Gólya közösségi házba (1089 Budapest, Orczy út 46-48.). A Független Magyar Hanglemezkiadók Vására fő szervezője a Budabeats, amelynek fő törekvése, hogy a hazai autonóm színtér szereplői – kilépve az online térből – összejöjjenek és bemutassák portfóliójukat egymásnak és a zenebarátoknak. A 2017-2019-es első három vásáron alkalmanként 6-800 vendég fordult meg és több száz kiadvány talált gazdára, idén is hasonló részvételre számítanak. A komplex eseményen a 60 meghívott kiadó – az acidtól és a funktól kezdve a dzsesszen és punkon át a rockig és technóig – rendkívül változatos seregszemlét tart a szegmens aktuális állapotáról. A két nap során sok újdonság várja a vendégeket. A tanulságos és informatív szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett számtalan, friss megjelenéssel rendelkező előadó ad koncertet, live actjeivel, settjeivel gazdagítja a programot.
  
  A kétszer is (2008-ban és 2010-ben) a magyar „Az év legjobb elektronikus lemeze” díjjal elismert Duel Caprice – „szeszély” vagy „hóbort” – címre keresztelt lemezét a Mana Mana Records, a magyar chill és downtempo első számú kiadója jelenteti meg és kiemelt albumként prezentálja szeptember 12-én a budapesti ILF-en. A kiadványt a kiadó standjánál lehet beszerezni, a hangzóanyagot később limitált példányszámú bakeliten és netes formátumban lehet majd elérni.
  
  A Caprice hivatalos premierjét a Record Store Day (RSD), azaz a Lemezboltok Napja rendezvényen tartják. A pandémia miatt a világszerte, így Magyarországon is szokásosan áprilisban sorra kerülő programot az őszre halasztották, az RSD Drops 2020 idén három, külön felvonásban megszervezett napja közül az exkluzív ambient vinyl album szeptember 26-án mutatkozik be a közönségnek az eseményen résztvevő lemezboltokban.
  
  A Caprice élő lemezbemutatóját pedig 2020 novemberére tervezik a budapesti Trafóban (a dátum még egyeztetés alatt áll), a két alap ambient programszervező egyesület, a Plug & Lay és a Cökxpon Ambient közös rendezésében. Az albumot bakelitformátumban a helyszínen meg is lehet vásárolni. A különleges novemberi Duel-koncertet két vendégművész erősíti, akik közreműködtek a stúdiófelvételeken is: Keleti András a Colorstarból és Andras Bader a CultUs Music produkcióból.
  
  Duel: Caprice album, tracklista
  
  Caprice 7:10
  Solar Trees 5:43
  Niquee ft. KeAn 6:36
  Something Beautiful to Hold 3:09
  Ski Mode 4:19
  Rockpool 3:45
  Chasca Region 6:42
  You Heal Me Like Nobody 4:05
  
  Inspiráló zene gondolatokhoz, vagy csak úgy kinézni a fejedből
  
  A 41:29 perces lemez leghosszabb száma, a nyitó Caprice tökéletes bevezetés egy álomutazáshoz. Hallgatója válogatja, de szinte a bőrön is érezhető tengerpart-hangulata van, a lábhoz simuló sós víz és az ujjak között morzsolódó homok érzésével. Éppúgy lehet Bretagne, mint egy magányos és kristálytiszta dél-afrikai sziget. Elvisz, már nem vagyunk itt… Hunyt szemekkel akár az űrbe is emelkedünk, és bár, ugye, fizikailag nem lehetséges, de mégis a mélységes nyugalom tölt el a Solar Trees hallatán. Halljuk. Mindez persze egyéni élmény, Duelben és a Caprice-ban pont az a jó, hogy rád bízza a saját palackod – a szíved – megnyitását, az a tengerpart lehet erdő is. Végig, az album összes számán átvonul és elkísér ez a lebegés, szinte alig észrevehető vokálokkal és énekhangokkal kombinált szintetizátor-folyamok és elzengő gitárdallamok. Itt nincs dob, mert fölösleges. Az ember megbékélt szíve halk álomritmussal hálálkodik a békéért. Ritka kincs. Mintha teli töltőre tennénk magunkat – hogy utána átadjuk magunkat az életnek. A finom jelzések, az áramló hangzatok után a hallgató sem mondhat mást: You Heal Me Like Nobody: úgy gyógyítasz, ahogy senki más.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fridvalszki mark    turbonegro    rómeó vérzik    jason staham    zorán    serious black    dead end path    kaltenecker zsolt    hogyan lopjunk felhőkarcolót    thirty seconds to mars    moog    cante  diem    utcazene fesztivál    klone    gasometer    heaven street seven    marilyn manson    mint gloria estefan    whocares    jamie chung    first memories    gájer bálint    zöld darázs 3d    hungarica    killchain  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!