hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [filmklub]  2020. június 29. hétfő   17:01
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Eltűnök a sötétben - új dokumentum sorozat indul


  A sorozat Michelle McNamara „I’ll Be Gone in the Dark: One Woman’s Obsessive Search For The Golden State Killer” című bestsellere alapján készült, rendezője az Emmy-díjas, Oscar-jelölt Liz Garbus.
  
  A hatrészes Eltűnök a sötétben című dokumentumsorozat, amely június 29-én, hétfőn kezdődik az HBO GO-n és minden azt követő hétfőn jelentkezik új résszel, az azonos című könyv alapján az író, Michelle McNamara nyomozását mutatja be azután az erőszakos bűnelkövető után, akit ő nevezett el Kaliforniai Gyilkosnak. A sorozatot az Oscar-jelölt és Emmy-díjas filmes, Liz Garbus (a Ki ölte meg Garrett Philipset? és a Semmi sem marad kimondatlan: Gloria Vanderbilt és Anderson Cooper című HBO-filmek alkotója) rendezte, gyártója a Story Syndicate. Társrendezőként közreműködött Elizabeth Wolff, Myles Kane és Josh Koury.
  
  A Kaliforniai Gyilkos az 1970-es és 80-as években tartotta rettegésben az államot, ahol 50 betöréses nemi erőszakot és 12 gyilkosságot követett el. A sorozat megszólaltatja a túlélőket és családtagjaikat, és egy olyan korszakot dokumentál, amelyben a szexuális bűncselekményeket vagy lesöpörték az asztalról, vagy szégyenből titkolták őket. A sorozat megvizsgálja, hogy miért is foglalkoztatnak minket ennyire a borzongató bűnügyi esetek és tanulságosan ábrázolja a függőség veszélyes csábítását is, miközben magával ragadóan mesél megszállottságról és veszteségről azáltal, hogy bemutatja egy titokzatos gyilkos útját és annak a nőnek az eltökélt kutatását, aki mindenáron fényt akart deríteni az ügyre.
  
  Michelle McNamara csöndes életet élt íróként, anyaként és feleségként, és mindvégig szándékosan humorista férje, Patton Oswalt hollywoodi életének perifériáján maradt. Éjszakánként azonban, amikor a családja aludt, megszállottan megoldatlan bűnügyeket tanulmányozott. Az online csetszobák és bűnügyi blogok világában elmerülve beleásta magát a Kaliforniai Gyilkos ügyének véres részleteibe, és közben kapcsolatot teremtett hasonló érdeklődésű önjelölt nyomozókkal, akikkel információkat, fotókat és nyomokat cseréltek egymás között.
  
  McNamara Bűnügyi Naplók című, megoldatlan bűncselekményekről szóló blogjában dokumentálta szenvedélyét, amelynek nyomán a Los Angeles Magazine hosszú cikket közölt az esetről, és ennek eredményeként McNamara megbízást kapott egy könyv megírására is. Annyira megszállottan kereste az ügy megoldását, hogy a nyomozás teljesen felemésztette, egyre sötétebb gondolatok ejtették rabul és egyre jobban szorongott. A saját maga által is függőségnek titulált mániákus elfoglaltsága és a családja közti egyensúlyozás szétfeszítette McNamarát, aki egyre inkább gyógyszerekre támaszkodott, hogy oldja fokozódó szorongását. Egy sor álmatlanul töltött éjszaka és számos gyötrő rémálom után McNamara véletlen gyógyszer-túladagolásban halt meg álmában, mielőtt még befejezhette volna a könyvét. Halála után Oswalt felkérte McNamara nyomozótársait, Paul Haynest és Billy Jensent, hogy segítsenek befejezni és kiadni a könyvet, amely áradozó kritikákat kapott és felkerült a New York Times 2018-as bestseller-listájára is.
  
  Az Eltűnök a sötétben egy detektívtörténet, melyet McNamara a saját szavaival mesél el exkluzív, eredeti felvételeken és a könyvén keresztül, amelyből Amy Ryan olvas fel részleteket. A sorozat archív felvételek és rendőrségi akták, illetve nyomozókkal, túlélőkkel és a gyilkos családtagjaival készült új, exkluzív interjúk felhasználásával készült, és ezek segítségével rekonstruálja a bonyolult és elhibázott nyomozás történetét. Ijesztő képet nyújt egy olyan korról, amelyben az áldozatok gyakran túlságosan szégyellték magukat ahhoz, hogy megszólaljanak, és a szexuális bűncselekményeket a sajtó és az igazságszolgáltatás is bagatellizálta. A sorozat McNamara írásának segítségével szólaltatja meg az áldozatokat: mindaz, amin ők átmentek, mutatja, hogy milyen messzire vezető emberi áldozatokkal járt ez a több évtizedre visszanyúló eset.
  
  A sorozat egyszersmind utazás McNamara lelkébe is, aki kitartó újságíróként és önjelölt detektívként olyan elszántan próbált bűnügyeket felderíteni, hogy a büntetés-végrehajtási szervek elismerését is kivívta, cikkeivel és könyvével pedig jelentős kritikai sikert aratott. Magával ragadó írásaiban a veszteségnek, a szorongásnak, a függőség vonzásának, az embereket összekötő szeretetnek és a mindennapi életünk veszélyes titkainak súlyos témái vonulnak fel.
  
  McNamara éveken át eltökélten próbált igazságot szolgáltatni az áldozatoknak, és ezzel segített napirenden tartani az ügyet. Tíz évvel azután, hogy elkezdett az ügyön dolgozni és mindössze két hónappal könyve 2018-as, posztumusz publikálását követően, Oswalt és McNamara több nyomozótársa felolvasást tartottak a könyvből Chicagóban, McNamara szülővárosában. Néhány órával később a sacramentói rendőrség letartóztatta a 72 éves ex-rendőrt, Joseph James DeAngelót, akit DNS-nyomok alapján azonosítottak mint a hírhedt Kaliforniai Gyilkost.
  
  McNamara elszántsága, a túlélők, akikben megvolt az erő ahhoz, hogy elmeséljék történeteiket és a helyi nyomozók több évtizedes odaadó munkája révén kirajzolódik egy félelemben élő közösség megrázó portréja és végül az igazsághoz vezető út. Az Eltűnök a sötétben hátborzongató és elgondolkodtató tanulmány a túlélésről, az erőszakos bűncselekmények társadalmunkra gyakorolt hatásairól és azokról, akik e tetteket próbálják feltárni.
  
  Az Eltűnök a sötétben című sorozat gyártója a Story Syndicate, alkotója Liz Garbus. Készült Michelle McNamara könyve alapján. Rendező: Liz Garbus, Elizabeth Wolff, Myles Kane és Josh Koury, producerek: Elizabeth Wolff és Kate Barry, koproducerek: Myles Kane és Josh Koury, executive producerek: Liz Garbus, Dan Cogan, Michelle McNamara, Patton Oswalt és Dave Rath, társ-executive producerek: Paul Haynes és Billy Jensen. Michelle McNamara szövegét Amy Ryan olvasta fel. Executive producerek az HBO részéről: Nancy Abraham és Lisa Heller.
  
  A sorozat már elérhető az HBO GO-n, a TV premier július 16-án lesz az HBO-n.
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
Elindult a nevezés a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kósza band    robert downey jr.    church of misery    amerikai pite    lies    the tartuffe plan    james newton howard    szerk alatt    william hurt    shallov    robin hood    fesztiváljegy    a dog called ego    symphorce    gallagher    demonlord    lakatos róbert    blind myself    faith no more    fekete kovács kornél    saoirse ronan    mighty boosh    gackt    chris pine    harrison ford  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!