hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
hírek   2020. április 2. csütörtök   15:01
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
Művészettörténet szélesvásznon - Online elérhető művészeti mozifilmek


  Megnyílt A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője, amely első körben hat filmmel, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotásokkal színesítheti a programkínálatot az otthon maradó művészetkedvelők számára.
  
  Hat éve indult útjára A művészet templomai mozifilm sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik Budapesten az Urániába és országszerte az art mozikba, emellett a sorozat korábbi részei folyamatosan szerepelnek a budapesti Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán. A sorozat az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a művészetkedvelők körében, teltházas vetítésekkel alátámasztva, hogy van igény erre a speciális műfajra a mozikban.
  
  A jelenlegi koronavírus helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, a sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment, s egyúttal otthon maradásra buzdít mindenkit, aki megteheti. Ehhez kapcsolódva, április 1-től elérhető A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője azzal a céllal, hogy tovább színesítse a művészetkedvelők számára az otthonról elérhető programkínálatot a neves művészeti intézmények – mint a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum – virtuálisan bejárható tárlatai mellett.
  
  Az online filmkölcsönzőben jelenleg hat alkotás elérhető: a Firenze és az Uffizi képtár, A milánói Scala - A csodák palotája, Leonardo da Vinci - A lángelme Milánóban, Pápai bazilikák, Kincseskamrák - A csodák világa, Raffaello - A festőfejedelem című filmek. Ezek egy kedvező kölcsönzési díj mellett számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők ide kattintva.
  
  A filmkínálatban szereplő alkotások részben neves intézményekre, részben a művészettörténet kiemelkedő korszakaira, alkotóira fókuszálnak.
  
  Firenze és az Uffizi képtár (szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2015)
  
  A művészet templomai vetítéssorozat egyik legkorábbi és máig legnépszerűbb epizódja egy több rétegű utazás az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott film bejárja a város leghíresebb épületeit és tereit, a Medici-palotától kezdve a Szépművészeti Akadémián át a Ponte Vecchio-ig, majd Firenze leghíresebb galériája, az Uffizi képtár kincseit, Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli, Tiziano és további művészóriások alkotásait tárja a nézők elé.
  
  
  
  A milánói Scala - A csodák palotája (szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2015)
  
  „Óda egy operaházhoz” (Filmtekercs.hu) – A film az eddigi legátfogóbb alkotás a legendás milánói operaház történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a több mint 240 éves Scala rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést nyújtva az operaház történetébe.
  
  
  
  Leonardo da Vinci - A lángelme Milánóban (szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2016)
  
  „A lángelme Milánóban” minden idők egyik legnagyobb alkotózsenije, Leonardo da Vinci munkásságát és életét tárja a nézők elé, a Mester Milánóban töltött évtizedeire koncentrálva. A filmet a 2015-ös Milánói Expo keretében megrendezett nagyszabású Leonardo-kiállítás ihlette, amely 12 szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a világ számos tájáról Milánóba szállított lenyűgöző festményeket és rajzokat, köztük a Louvre-ból kölcsönzött La belle ferronnière-t. Új nézőpontból látható Az utolsó vacsora legendás freskója és kiemelt hangsúlyt kap az Atlanti Kódex, da Vinci tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak esszenciális gyűjteménye.
  
  
  
  Pápai bazilikák (szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2016)
  
  A Firenze és az Uffizi-képtár alkotóinak filmje Róma, az örök város négy pápai bazilikáját mutatja be. A speciális kamerabeállításokkal készített filmben eddig sosem látott szemszögből tárul fel a Vatikáni Szent Péter-bazilika, a falakon kívüli Szent Pál-bazilika, a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház és a Santa Maria Maggiore-bazilika csodálatos épülete és páratlan műkincsgyűjteménye, köztük Michelangelo, Giotto, Bernini remekművei.
  
  
  
  Kincseskamrák - A csodák világa (feliratos olasz ismeretterjesztő film, 2016)
  
  A „kincseskamra” (elterjedt nevén Wunderkammer) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők körében alakult ki a 16. században, akik hosszú évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat. A film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, a kis méretű reneszánsz kori kamrácskáktól kezdve – melyek a 19. század során a ma nagy múzeumok alapjául szolgáltak – a jelenkori kincseskamrákig, mindeddig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjteményekig.
  
  
  
  Raffaello - A festőfejedelem (szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 2017)
  
  Ez a látványos ismeretterjesztő film példa nélküli alapossággal mutatja be a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakja, Raffaello Sanzio életét és művészetét: harmincnyolc remekműve és további hat, általa inspirált alkotás kerül bemutatásra, többek között az urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig ezeket a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
KONYHA akusztik a KKMH Rockházban
I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról
Summer Hell: Exodus, Abbath Doom Occulta, Deicide turné érkezik
Brutális erővel érkezik a The Plot In You legújabb dala, a Don´t Look Away
Hamarosan érkezik a The Early November új albuma
A rock lázadói, a BlackBeer csapata új kislemezzel jelentkezett
A Destroy Boys vadiúj slágere, a Plucked már meghallgatható
Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 iscream    wamp    trafó    sear bliss    voltfolió    kukovecz gábor    ite missa est    lovasi andrás    neaera    the legend of the guardians    alestrom    volt 2012    o´sullivan    mesevilág    waking the cadaver    crown the lost    dote    halálos iramban: Ötödik sebesség    hazai termék    björk    my chemical romance    dresch mihály    pat metheny    the sisters of mercy    balaton  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!