hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
hírek   2020. március 4. szerda   04:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rendhagyó Bánk bán premier a TRIP Hajón


  2020. március 9-én a TRIP Hajón tartják, a közel egy évtizedes múltra visszatekintő NézőKépző ifjúsági programsorozat keretében megvalósuló különleges előadás, A Bánk bán per bemutatóját.
  A Katona József drámáján alapuló előadás ősbemutatóját Magács László rendezi, a szereplők Baki Dániel, Dékány Barnabás, Georgita Máté Dezső és Móga Piroska.
  
  Az alkotók egy bírósági tárgyalás keretében idézik meg a Bánk bán szereplőit, ahol a nézők megismerkedhetnek a dráma alakjainak indítékaival, majd az előadást követően egy bírósági tárgyalás esküdtjeiként saját maguk is véleményezhetik az elhangzottakat, sőt ítéletet is hozhatnak. A fiatalok ilyen szintű bevonása érthetővé és átélhetővé teszik a drámát, az alkotók pedig fontosnak tartják, hogy közelebb hozzák a középiskolás korosztály tagjaihoz a Bánk bánt, megértessék velük, miben rejlik ennek az archaikus nyelvezetű klasszikus drámának az ereje.
  Katona József Bánk bánja nem csupán régies nyelvezete miatt nehéz olvasmány – összetett karakterek, különleges motivációk, izgalmas cselekményszövés jellemzik. A TRIP hajón március 9-étől látható rendhagyó előadással az alkotók arra vállalkoznak, hogy négy színész segítségével közérthetően, jól követhetően fejtsék ki a történetszálakat, megismertessék a közönséggel a szereplők motivációit, miközben Katona József eredeti szövegét alapul véve hozzanak létre egy színházi szempontból és oktatási segédanyagként is hiteles, izgalmas és érdekes előadást.
  
  Magács László, az előadás rendezője szívügyének tekinti, hogy közelebb hozza a klasszikusokat a mai kor közönségéhez, különös tekintettel a fiatalokra.
  Minden, ami a Bánk Bánban elhangzik és megtörténik, az ma is elhangozhatna és megtörténhetne, csupán a fiatalok nyelvezetéhez, látásmódjához kell igazítani. De a drámában ábrázolt szereplők, az ott taglalt kérdések, és problémák örökérvényűek – mondta el a rendező.
  
  A nézők A Bánk bán per előadás során egy bírósági tárgyaláson vesznek részt, ahol a bíró, az ügyvéd és az ügyész mellett az esküdtszék tagjaiként hallgatják végig a tanúvallomásokat a Bánk bán történethez kapcsolódóan.
  Az elhangzó kérdések és válaszok, vallomások mellett a modern technikát is segítségül hívják az alkotók, hiszen egyes jeleneteket, a per során akár döntő fontosságúnak bizonyuló mozzanatokat mobiltelefonnal titokban felvett jelenetekként, kivetítve jelenítik meg a tárgyalás során. A Bánk bán per nem csupán a drámát helyezi értő és érthető környezetbe a diákok számára, hanem segítségével belekóstolhatnak abba is, milyen a törvénykezés világa, majd az előadás második részében, egy szakember vezetésével esküdként dönthetnek arról, bűnös-e Bánk bán vagy sem. A nézők a közös ítélethozatallal nyithatnak utat a darab további értelmezésének, elemzésének irányába.
  
  A darab a M.I.T. című előadás csapatának legújabb bemutatója, ami egy valódi színházi kalandozás Madách Imre Az ember tragédiája című drámája nyomán. Ez az előadás továbbra is szerepel a TRIP Hajó repertoárján.
  
  Játsszák: Baki Dániel, Dékány Barnabás, Georgita Máté Dezső, Móga Piroska
  Író: Fabacsovics Lili
  Rendező: Magács László
  Jegyek itt
  
  A NézőKépző egy közel 10 éves múltra visszatekintő ifjúsági programsorozat, amely a Merlin Színházban indult, majd az Átriumban folytatódott, 2017 óta pedig a TRIP-en működik töretlen sikerrel. Ezidő alatt többezer elégedett fiatal és idősebb fiatal fordult meg a NézőKépző eseményein, ami arra ösztönzi az alkotókat, hogy tovább tágítsák a látogatók körét, és még több olyan történelmi, illetve tudományos témát dolgozzanak fel új nézőpontból, különféle művészeti eszközök segítségével, amelyek nem csak aktualitásuk, de a fiatalok életéhez szorosan kötődő elemeik miatt is élvezhetővé válnak. 
  A NézőKépző a középiskolai tananyaghoz, elsősorban a történelem tantárgyhoz kapcsolódva ismerteti meg a tizenéves korosztállyal a művészet különböző területeit, szélesíti a fiatalok kulturális ismereteit. A művészet és a történelem kapcsolatát neves szakértők és különböző médiumokban alkotó kortárs művészek segítségével mutatják be.
  A TRIP repertoárján a színház, a zene és a kortárs tánc egymást erősítve és kiegészítve jelenik meg. A szintén márciusban induló TRIP Energia az Energiaklubbal közös együttműködésben megvalósuló, a klímaváltozás folyamatát, következményeit vizsgáló beszélgetéssorozat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wakachuka    over promises    laibach    sunstroke    catherine hardwicke    rod stewart    hupikék törpikék    symphorce    excrementory grindfuckers    zuboly    rammstein    thaurorod    origin    think again    chimaira    röyksopp    roar    david fincher    unstoppable    hugh jackman    apey and the pea    jaya the cat    boz cordolla    müller péter sziámi    escape the fate  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!