hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
hírek   2020. február 29. szombat   15:14
nincsen hozzászólás

szerző: 12qper
A slide gitár indiai guruja érkezik a Müpába


  A világhírű Anoushka Shankar és Zakir Hussain után újabb indiai csillagot köszönthetünk a Müpában: Debashish Bhattacharya a maga alkotta slide gitárjával új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Ötvenéves pályafutása során több mint háromezer alkalommal lépett fel, és a slide gitár egyedüli gurujaként a világ minden tájáról érkező tanítványok százainak adott útmutatást kalkuttai zeneiskolájában. Legutóbbi lemeze, a JOY!Guru felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítette a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal, akikkel március 4-én első alkalommal lép fel a Müpában.
  
  Ha zenéről van szó, Debashish Bhattacharya szerint nem léteznek kategóriák, így nincs Kelet és Nyugat sem, mert csakis univerzális értelemben érdemes gondolkodni róla. „Zene az, ami békét és örömöt hoz azoknak, akik hallgatják” – vallja. Ebből kiindulva zenei világa sem könnyen kategorizálható: egyszerre tradicionális és radikálisan új, minden dallamában a perfekcionizmusra való törekvés jellemzi. „A tökéletlenség a tökéletesség felé vezető út. Ez egy élethosszig tartó utazás, ami veled végződik, és valaki mással kezdődik újra” – mondta egy korábbi interjúban.
  
  Napjaink egyik legnépszerűbb indiai zenészének a vérében van a művészet: családjában generációk hosszú sorára visszamenőleg találhatóak zenészek, írók, szanszkrit mesterek. Debashish Bhattacharya négy évesen debütált a közönség előtt, játékát az indiai rádió is közvetítette. 1978-ban, tizenöt évesen készítette el első indiai klasszikus gitárját: nem egy nyugati gitár módosított változatáról van szó, hanem egy teljesen új hangszerről, amit szó szerint a semmiből alkotott meg, és amivel új színeket csempészett az ősi hindusztáni rágákba. Persze, mint minden úttörő esetében, őt is érték kritikák jószerivel: a legélesebb hangok éppen azt kifogásolták, hogy az „igaz” hindusztáni zenében nincs helye a gitárnak. Szerencsére nem hagyta, hogy bírálói eltérítsék a számára kijelölt úttól. Kalkuttai otthonát hátrahagyva, több mint kétezer kilométert utazott, és tíz évig volt távol a családjától, hogy a gitár indiai úttörőjétől, Brij Bhushan Kabrától tanuljon. „A kapcsolatunk olyan volt, mint gurué és tanítványáé. Rendkívül szigorú oktatásban részesültem, napi tizenkét órát gyakoroltam” – idézte fel ezt az időszakot, amelynek során hangszerének mestere vált belőle.
  Debashish Bhattacharya ötvenéves pályafutása során több mint háromezer alkalommal lépett fel, és a slide gitár egyedüli gurujaként ma ő ad a világ minden tájáról érkező tanítványainak útmutatást kalkuttai zeneiskolájában. A világzene és a jazz olyan sztárjaival dolgozott együtt, mint John McLaughlin, Jerry Douglas, Ballake Sissoko, Bob Brozman és Ustad Zakir Hussain, tradicionális és fúziós lemezeivel egyaránt rendkívüli sikereket - többek közt kétszeres Grammy-jelölést - ért el.
  
  Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót. A 2018-as JOY!Guru felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítették Varsóban, minden előzetes egyeztetés és hangszerelés nélkül az egymásra figyelés jegyében, amellyel messze felülemelkedtek téren, időn és műfajokon. A Kelet és a Nyugat utánozhatatlan találkozása ez: a hindusztáni rágákkal együtt ragyog a jazz, a blues és a hawaii zene ezen az albumon, amit a Müpa közönsége Magyarországon először március 4-én hallhat a Fesztivál Színházban.
  
  A Müpa világzenei kínálatában gyakran találkozhatnak a látogatók az indiai zene legkiválóbb előadóival, így Debashish Bhattacharyát olyan ikonok után köszönthetjük hazánkban, mint a világhírű Anoushka Shankar és Zakir Hussain.
  
  JOY!Guru: Debashish Bhattacharya, Wojtek Traczyk, Hubert Zemler
  Slide gitárral Hawaiitól Indiáig
  2020. március 4. 20:00 – 22:00
  Müpa Fesztivál színház
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Moonspell és a Wolfheart társaságában jön hozzánk a Dark Tranquillity
AWS: Nincs árnyék - Egy újabb dal a májusban érkező nagylemezről
Konyha akusztik a KKMH Rockházban
I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról
Summer Hell: Exodus, Abbath Doom Occulta, Deicide turné érkezik
Brutális erővel érkezik a The Plot In You legújabb dala, a Don´t Look Away
Hamarosan érkezik a The Early November új albuma
A rock lázadói, a BlackBeer csapata új kislemezzel jelentkezett
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dead men tell no tales    blood    marry me in vegas    core leoni    blitzkrieg    master boot record    tito & tarantula    rock show    insision    thom yorke    amerika kapitány    postmodern jukebox    shrinebuilder    beatkoho    madball    gods tower    limbless    dreamrites    the bourne legacy    chaos of disorder    erik sumo band    tranker kata    billy lunn     daniel craig    szokolay-dongó balázs  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!