hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
hírek   2020. február 20. csütörtök   03:39
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Trixie Whitley felvillanyozza a Müpát – a belga-amerikai énekesnő először Magyarországon


  Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
  
  A belga-amerikai énekesnő, Trixie Whitley számára sosem volt idegen terep a színpad: alig hároméves volt, amikor elismert blues-rock dalszerző-énekes édesapja, Chris Whitley mellett kilépett a nagyközönség elé. Bár Gentben született, alig múlt 1 éves, mikor Európát elhagyva a tengerentúlra költözött a család, így Trixie a kilencvenes évek pezsgő New Yorki artszférájában nevelkedhetett. Már kisgyermekként is olyan zenészek közt mozgott, mint Dave Matthews, Keith Richards vagy Bruce Springsteen. Sok időt töltött a Greenwich Village leghíresebb stúdiójában, a Jimi Hendrix alapította Electric Lady Studio falai között, ahol édesapja rögzítette lemezeit, többek közt az 1997-es Terra Incognitát, amely egyben az akkor 10 éves Trixie első hivatalos debütálása is lett.
  De Trixie nem csak a zene területén jeleskedett: 11 évesen Európába költözött, ahol Belgium legfiatalabb rezidens DJ-jeként avantgarde jazzt és elektronikus zenét játszott rave partykon és az antwerpeni Kortárs Művészeti Múzeumban. Egy évre rá pedig már tánc- és színházi társulatok (Kopergieterij, Victoria, Les Ballets C de la B) tagjaként turnézott dobos/énekes/színész/táncosként egészen 15 éves koráig, amikor is elhatározta, hogy kizárólag a zenével fog foglalkozni. 17 évesen abbahagyta az iskolát és visszaköltözött New Yorkba, egy ideig pincérnőként dolgozott, miközben megtanult zongorázni és szorgalmasan írta a dalokat. Folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy a nagyközönségnek is megmutassa a tehetségét, és apja nyomdokaiba lépve énekesként szerezzen magának hírnevet. Chris Whitley azonban ezt már nem érhette meg, 2005-ben tüdőrákban elhunyt.
  
  Trixie 2008 tavaszán rögzítette első kislemezét, a Strong Bloodot. Még ezen a nyáron meghívták a Montreali Nemzetközi Jazz Fesztiválra és nem kellett sok idő hozzá, hogy olyan nevekkel dolgozzon együtt, mint Marc Ribot, Robert Plant, vagy épp Marianne Faithfull. Ebben az évben figyelt fel rá a Grammy-díjas producer, Daniel Lanois is, aki meg is hívta az éppen alakulófélben lévő szupergroupjába énekelni. Míg a Black Dubbal végigturnézta a világot, továbbra is dolgozott a saját dalain. Végül 2012-ben jelent meg Fourth Corner címmel első önálló lemeze, ami a megjelenés hetében aranylemez lett Belgiumban, és a Vouge-tól a New York Timeson át mindenhol elismerően nyilatkoztak róla a kritikusok.
  Invenciózus és provokatív zenéje bekategorizálhatatlan, azok is imádják, akik a modern soult szeretik, de azok is lenyűgözve hallgatják, akik a triphoposabb hangzást kedvelik inkább. Legutóbbi, 2019 márciusában megjelent Lacuna című albumán, ha lehet, még jobban kitolja a saját határait. A Run The Jewels rapduó producere, Little Shalimar figyelő tekintete alatt született korongon Trixie félreismerhetetlen vokálja és zsigerig hatoló szövegei mesterien keverednek a hipnotikus elektronika ritmusaival, az R&B és az indie rock stílusjegyeivel, egyszerre alkotva valami egészen friss, de mégis ismerős hangzásvilágot. Nem nagy kockázat tehát kijelenteni, hogy a március 8-i koncerten egyedülálló élményben lesz része a budapesti közönségnek. Ráadásul a Trixie-t kísérő zenészek névsora is igencsak parádés: a doboknál a Childish Gambinoval is zenélő Dani Markham foglal majd helyet, a billentyűkénél pedig a St. Vincent koncertjeiről ismerős Daniel Mintseris áll majd.
  
  Trixie Whitley
  2020. március 8. vasárnap 20:00-22:00
  Fesztivál Színház
  Közreműködők: Daniel Mintseris - billentyűs hangszerek; Dani Markham - dob
  Facebook oldal
  Jegyek



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lowest creature    amott    horibillies    thor    down    corey taylor    lara stone    solefald    elviszlek magammal    while she sleeps    destroy the carrot    forbidden    norther    mena suvari    metaldays    gemma arterton    egri jános    qss    exciter    night demon    continoom    takács tamás band    dave groh    no doubt    blasted mechanism  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!