hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. szeptember 23. csütörtök   10:39
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Malacka és a Tahó : Ez már röfi!
CLS records

  Amikor még nagyanyáink és nagyapáink a háromhatvanas kenyérrel tumkoltak a gulyáskommunizmus egyre üresedő, és az év bizonyos szakában a közért polcain töméntelen
  mennyiségben fellelhető bádogfazekából, valahol a szomszéd falu művházában a környék fiatalsága összejött az esti diszkóhoz, hogy ily módon koptassa el apu már inkább eltitkolt cipellőjét a linóleum padlón, így bizonyítva anyunak, hogy valóban a hatvanas évek gyermekeként éli át a hetvenes -vagy a kisebbek kedvéért- a nyolcvanas éveket.
  
  A színpadon Malackáék állnak, a Disno megtelt fiatalokkal, akik igyekeznek újraélni azt, amit szüleik már csak ellenpéldaként, és csakis a maximumhoz közeli hangerőn mernek felidézni. Rögtön belevágnak, a funky életérzés a velőig hatol, és a Kakilok rá! című dalban rögtön el is utasíthatunk mindent, ami az aktuális hírességekkel kapcsolatos pletykákhoz közeli. Kit érdekel Brad Pitt, kit érdekel Steven Segal meg a többi tévésztár alapon ellene mondunk a feleslegesnek.
  
  A második, Brazil címet magáénak tudható dalocska bizony a cinizmus útján próbál belevilágítani a tétlen macho-világba, laza fúvóskísérettel és finom kis gitártémával kísérvén énekli lágy hangon Kurucz KriszTea, hogy a legboldogabb ember csakis a brazil lehet.
  
  Vlagyimir Presznyakov nevű úriember nyomdokain a Boldog Karácsonyt! a közelgő ünnep során valószínűleg elnyeri majd aktualitását, ki- és beszólások sorozata hangzik el folyamatosan, majd zárásnak oroszul szólal meg a kedves kis köszöntés.
  
  A méltán népszerű Trabantról más sokan daloltak, ám a KGST egy másik közkedvelt csodája kapcsán még nem született kiemelkedő opusz, valószínűleg ezt nem fogja Malackáék Kispolszkija megváltoztatni, de azért mégiscsak szórakoztató és mókás kis darabot hallhatunk. Utána a Meghökkentő mesék varázsol Hungária hangulatot, persze szövege kellően bugyuta, minden borzalom alapja és lényege a romlott túrórudiban keresendő.
  
  Az egyik legmókásabb szám a Születésnapi zsúr, amit igazából éppannyira nem lehet hova tenni, mint a többit. A lírai hős tragikus sorsán keresztül mindenesetre közel kerülhetünk egykori önmagunkhoz, rosszabb esetben valamely mai önmagunkhoz is.
  
  A magyar közegészségügyi ellátást éri húsbavágó kritika Dr. Hettesin keresztül, aki csupán a fantázia szülötte, és semmi köze a valósághoz, remek kis ragga lezárással, mintegy két dalt ötvözve bontja meg az általános szabályrendszert.

  Szerintem ugyan méltatlanul kapott kiemelt helyet a korongon a Gáz! című dal, hiszen ez a nyolcadik szám, meg az utolsó is, mivel készült belőle egy remix by Dj Demeter. Alapvető igazságokat könnyű a művészet nyelvén megfogalmazni. Egyik nagy slágerdarab lehet a közeljövőben (és esetleg a közelmúltban, ezt ilyenkor még nem lehet tudni) a Fel sörösök!, mely dalocska igen nagy hatását a témaválasztás mellett az előadásmódnak köszönheti: szabad stílusú férfihangon való előadás után egyfajta színpadi, feszes tempójú női előadás követ minden versszakot.
  
  Talán a felvidékiek kedvéért került fel egy Polemic zenekar dal feldolgozás. Egyelőre nem sikerült pontosan megfejteni, miről és milyen szándékkal szól a nóta, eléggé kétértelműnek
  tűnik benne minden megszólalás. Az utolsó két dal, a Rock and Roll emberek és a Marha a klón szerintem nem ad újat a lemezhez, azt mondanám, hogy pontosan odaillik a többi után, és kész.
  
  Nem szeretném szaporítani a szót, úgy sem lehetne elég érdekességet elmondani a Malacka és a tahó Ez már röfi! lemezéről. Az eddigi albumoktól kissé eltérő hangzást produkált a zenekar, a női énekhang különleges színpadi megszólalást kölcsönöz a zenének, a férfi énekhang
  mellőzésével pedig azt érték el, hogy a gyanútlan hallgató azt higgye, az Vastyúk is talál szeget valamelyik elnyűhetetlen kazettáját hallgatja, különösen a sok kis poén miatt, amiatt a humor miatt, mely az egész lemezt áthatja. Ez a kis ska jellegű fúvósfeltét igazán sokat dob a gitáralapokon, az ütősök szintúgy, néha enyhe punk-érzést is át tudnak adni, ahogy például a Kispolszki durva basszusgitárjával hallom. Mikor először hallgattam a korongot, azt hittem, nem lehet szeretni ezt a bugyutaságot. Most mindezt megspékelték a diszkó-érzéssel, és a kész termék egész hallgatható. Most már tudom, hogy ez az, amit szeretni lehet, meg persze minden mást, úgyhogy akinek nem csupán a zene líraisága fontos, az nyugodtan hallgasson bele, biztos talál egy-két olyan dalt, melynek többszöri hallgatása után a hasát fogja a nevetéstől.
  
  Borovitz Tamás: ének, gitár
  Galambos Zoltán: gitár
  Kohut Andris: dobok
  Korona Levente: basszgitár
  Kurucz KriszTea: ének, vokál
  Szita Csaba: trombita, vokál
  Dr. Volford András: tenorszaxofon, szopránszaxofon, vokál
  
  1.Kakilok rá!
  2.Brazil
  3.Boldog Karácsonyt!
  4.Kispolszki
  5.Meghökkentő mesék
  6.Születésnapi zsúr
  7.Dr. Hetessi
  8.Gáz
  9.Fel sörösök
  10.Komplikovaná
  11.Rock and roll people
  12.Marha a klón
  13.Pesti est
  14.Gázfröccs (remix)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Malacka és a tahó

CLS records

 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the vices    survivors zero    nasmith    rock tv    kóbor angyal    negura bunget    faith no more    oceano    the all-american rejects    coliseum    butal assault    transformers    boston manor    stone    sollen    entombed ad    catherine hardwicke    neckbreakers ball    alvin és a mókusok    chaos of disorder    bruce willis    sunnata    maximo park    titanic    presidance: hungarythm  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!